Firefox 70 is weer sneller en blokkeert meer trackers

Firefox 70 is vandaag verschenen. Deze grote uitgave van Mozilla's browser maakt een versiespong van nummer 69 naar 70 en heeft snelheidsverbeteringen en blokkeert sociale media trackers.

Sneller: JavaScript verwerking verbeterd

Firefox 70 heeft veel verbeteringen aan de JavaScript engine, het deel van browser dat JavaScript op websites verwerkt. Door vernieuwingen aan de JavaScript Baseline Interpreter (lees alle details hier - voor liefhebbers) laden complexe websites - met veel JavaScript - sneller. De snelheidsverbeteringen kunnen 10% zijn en ook wordt minder geheugen gebruikt.

Privacy: sociale media trackers geblokkeerd

De privacy van Firefox wordt met elke uitgave beter de laatste tijd. Nu is bij de 'verbeterde bescherming tegen volgen' (lees meer hierover in het Engels) ook bescherming tegen sociale media trackers standaard aangezet. Hierdoor kunnen Facebook, Twitter en LinkedIn je surfactiviteit minder goed volgen op internet. Ook als je deze sociale media niet gebruikt kunnen ze je volgen en profielen van je aanmaken, dus deze extra bescherming in Firefox is een mooie toevoeging.

Onder driestreepjesmenu | Privacybescherming kun je nu trouwens de statistieken van alle geblokkeerde trackers bijhouden.

Accountmenu verbeterd

In Firefox 70 is het icoontje en het menu van Firefox-accounts veranderd. Ook andere Firefox-diensten, zoals Monitor (waarmee je kunt kijken of je wachtwoorden gehackt zijn) en Send (waarmee je grote bestanden kunt verzenden) worden nu onder de aandacht gebracht.

Als je registreert voor een gratis Firefox-account kun je ook bladwijzers, opstaande tabbladen, wachtwoorden en instellingen synchroniseren met Firefox op je andere apparaten (pc, laptop, Mac, Android, iOS).

Verder zijn er nog enkele andere verbeteringen voor Firefox 70:

  • op macOS is Firefox weer energiezuiniger
  • ingebouwde Firefox-pagina's (zoals about:config) kunnen nu ook met donker thema worden weergegeven
  • na elke nieuwe uitgave zie je rechtsboven in de werkbalk (naast het driestreepjes-menu) een cadeautjes-icoontje dat alle vernieuwingen in die versie toont als je erop klikt
  • het groene hangslotje voor versleutelde verbindingen van websites in de adresbalk is nu gewoon zwart

Ten slotte worden in Firefox 70 onder de motorkap en voor ontwikkelaars verbeteringen doorgevoerd en 13 beveiligingslekken dichtgeplakt, waarvan één kritiek.
 
Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

Ik heb sinds editie 70 bepaalde problemen, zoals inloggen op youtube (het inlogscherm aanvaardt wel mijn e-mailadres, maar de knop 'volgende' werkt dan niet meer. Ook Mega werkt niet altijd meer, de ene keer wel, de andere keer niet. Mega zegt de downloaddiensten niet te kunnen initieren. Wie heeft er nog problemen en wat is er aan te doen?

afbeelding van redactie

Je zou eens op het schildje aan het begin van de adresbalk kunnen klikken als je op de YouTube site bent en de Bescherming tegen volgen op uit kunnen zetten. Wellicht helpt dat.

Verhoging van de snelheid is altijd relatief maar toch hebben wij de indruk dat deze keer Firefox 70 het wel iets sneller doet !

Absoluut, ongeveer, bij mij althans, op de snelheid van Opera. Niet gering dus ;-)

Is ie nu echt sneller? Werd de vorige keren ook beweerd maar de snelheid liet nog steeds behoorlijk te wensen over. Misschien moet ik 'm maar weer eens gaan proberen want afgezien van de 'snelheid' blijft het toch een mieterse browser.

afbeelding van redactie

Als Firefox heel traag is of je hebt problemen, probeer dan altijd:
- typ about:support in de adresbalk
- kies rechtsboven voor de knop Firefox opfrissen (instellingen worden naar standaard teruggezet en add-ons verwijderd, maar je behoudt wel je bladwijzers en wachtwoorden)
- of kies daar eerst voor Veilige modus in Firefox om uit te testen of een add-on de schuldige is

Dank voor de tips. Heb nog geen tijd gehad om het te proberen maar dat gaat vandaag wel lukken.

Idd redactie, zeker sneller dan anders. Hoef dus niets te doen ;-)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ivoorku_t