Dit is Ubuntu 19.04: nieuwe iconen en stuk sneller

Ubuntu 19.04 is verschenen en heeft als codenaam 'Disco Dingo'. Dit is de halfjaarlijkse - optionele - tussenuitgave die maar negen maanden ondersteund wordt en meer geschikt is voor gevorderden. De meeste gebruikers kunnen beter de tweejaarlijkse LTS (long term support) versies kiezen, die vijf jaar updates krijgen: dit is momenteel Ubuntu 18.04 LTS.

Hieronder bespreken we wat nieuw is in deze versie van de populairste Linux-variant wereldwijd.

Sneller
Ubuntu 19.04 is met name sneller geworden. Ubuntu-ontwikkelaars en Gnome-ontwikkelaars hebben hard gewerkt aan diverse optimalisaties en snelheidsverbeteringen voor de Gnome-desktop, wat je merkt bij het openen van bijvoorbeeld de bestandsbeheerder Bestanden (voorheen Nautilus) en het klikken op de applicaties-lijst linksonder. Daarbij vallen ook gelijk enkele nieuwe animaties op bij dit soort acties.

Nieuwe icoontjes
Verder zie je dat diverse apps nieuwe icoontjes hebben gekregen. Het in Ubuntu 18.10 geïntroduceerde nieuwe Yaru-thema (Ubuntu 18.04 heeft dit nog niet) heeft kleine aanpassingen gekregen en nieuwe iconen, vooral voor applicaties van derde partijen. Maar ook bijvoorbeeld Ubuntu Software, Updatebeheer en Instellingen hebben nieuwe icoontjes. Een stuk frisser en moderner wat ons betreft.


Ubuntu 19.04 bureaublad met nieuwe iconen (en animaties)

Verder zijn er nog diverse kleine vernieuwingen:

  • In de Bestanden-app kun je nu favoriete bestanden een ster geven en sneller terugvinden

  • Na een kernel-upgrade hoef je - als je systeem dat ondersteunt - niet meer te herstarten. Dit heet Livepatch en is terug te vinden in Updatebeheer | Instellingen - tabblad Livepatch

  • Met Alt Tab indrukken op je toetsenbord wissel je nu tussen openstaande vensters (en niet meer tussen applicaties), dus als je meerdere vensters in een applicatie hebt openstaan zie je die ook allemaal

  • In GRUB (de boot manager of opstartbeheerder waarin je kunt kiezen voor Ubuntu of bijvoorbeeld Windows als je een dual boot systeem hebt) is nu als optie een Veilige grafische modus (NoModeSet of Safe Graphics Mode) toegevoegd, waardoor je systemen die een specifieke driver voor de grafische kaart nodig hebben toch kunt opstarten en het betreffende stuurprogramma kunt installeren.
  • In Instellingen | Toepassingen kun je per applicatie diverse rechten en toestemmingen aan- en uitzetten en notificaties en 'standaardverwerkers' instellen. Net zoals op je smartphone eigenlijk.

Ten slotte zijn alle meegeleverde software-pakketten bijgewerkt naar de nieuwste versie, zoals Firefox 66.0 en LibreOffice 6.2.2. Ook de Linux Kernel is geactualiseerd naar versie 5.0. En de Gnome Desktop en zijn diverse standaardapplicaties maken een versiesprongetje naar nummer 3.32 en kennen zoals gezegd de nodige prestatieverbeteringen en optimalisaties.

Ubuntu 19.04 is een tussenuitgave die niet bestemd is voor de meeste gebruikers. Het nieuwe Yaru-thema - dat nog niet in Ubuntu 18.04 LTS zit - zal hopelijk zijn weg vinden naar Ubuntu 20.04 LTS in april 2020.

Ubuntu 19.04 is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn. De laatste LTS-versie van Ubuntu - versie 18.04 LTS met 5 jaar ondersteuning - kwam april vorig jaar uit en is voor de meeste gebruikers aan te raden.

Let op!
Een bekend probleem bij de installatie is dat je na het aanvinken van Installeer software van derde partijen voor grafische kaarten, WIFI, MP3 en andere media een lange pauze krijgt. Wacht gewoon enkele minuten en dan gaat de installatie vanzelf verder.

Wat vind jij van Ubuntu 19.04 en ga je upgraden of wacht je op de volgende LTS-uitgave? Laat het in de reacties weten!

Reacties

Op een computer heb ik het geïnstalleerd prachtig
Op mijn kleine laptop zou ik het ook willen maar ik kom daar onmogelijk in de Boot ik zou wel eens willen weten hoe Ubuntu install zonder gebruik te maken van de Boot
Mijn kleine laptop is CEAQ van mediamarkt

De installatie (naast Windows) laat nog steeds niet toe om een apart aangemaakte EFI partitie aan te koppelen als /boot/efi. De Windows EFI (sda2) partitie wordt hier nog steeds gebruikt.
De enige Debian/Ubuntu/Mint (deb) variant die dat mogelijk maakt is Feren OS met Cinnamon, maar die heeft dan ook Calamares van Manjaro onder de motorkap gestoken als installeerder. Zeker het testen waard.

https://distrowatch.com/t...

Idd heel slecht om deze versie in het dload deel van gratis software te plaatsen! (de meeste mensen lezen namelijk heel slecht...)|

Deze versie is wat in Windows jargon een Beta versie zou genoemd worden.. voor de normale huis thuin en keuken gebruikers dus absoluut af te traden!

Nooit, maar dan ook nooit een tussen versie installeren ..een tussen versie kan nog vol met fouten zitten, sommige fouten kunnen zelfs je pc slopen b.v. Warning: UBUNTU 17.10 might destroy your BIOS Verder niets dan lof voor de besturing ..maar wacht op de long time support

afbeelding van redactie

Zoals wij ook in de intro vermelden:
De meeste gebruikers kunnen beter de tweejaarlijkse LTS (long term support) versies kiezen, die vijf jaar updates krijgen: dit is momenteel Ubuntu 18.04 LTS.

Canonical gebruikt mensen als proefkonijnen met de tussen versies..want als je slachtoffer wordt van een "foutje " is het je eigen schuld.. een foutje kan je heel veel ellende bezorgen ..of heel veel geld gaan kosten

net windows 10 eigenlijk......

Is het probleem mbt 0 bytes bestanden inmiddels opgelost? Het kwam in het verleden vaak voor dat als je bestanden kopieerde naar bijvoorbeeld je harde schijf en als dit proces was afgerond je deze los koppelde, de bestanden die je had gekopieerd als bestanden van 0 bytes op de schijf stonden en je opnieuw kon beginnen of alles kwijt was.
En hoe zit het met het afsluiten van de computer waar Ubuntu op is geïnstalleerd, blijft de computer gewoon aan staan terwijl het beeldscherm in slaapstand staat?
Dit zijn 2 van de deal breakers wat betreft het installeren van Ubuntu of een andere Linux variant.

afbeelding van redactie

Heb je Linux dan wel geïnstalleerd op je pc of gebruik je alleen de live cd? En wat voor bestandssysteem (fat/ntfs/iets anders) heeft die schijf dan? Als je iets kopieert kun je toch nooit iets kwijt zijn, want dan staat het nog wel in je bron-map. Ook het laatste probleem van afsluiten komt ons niet bekend voor.
We hebben gezien dat een soortgelijk bericht als dit bij meerdere Linux-reviews van ons geplaatst wordt. Zonder naam, zonder verdere details en zonder bronnen om de beweringen te ondersteunen.
Dus we zouden graag zien dat je je beweringen staaft met andere bronnen of duidelijk uitleg geeft (want anders begint het zo langzamerhand op trol-gedrag te lijken).

Link naar het probleem mbt het afsluiten van de computer: https://www.helpmij.nl/fo...

afbeelding van redactie

Kijk, zo komen we verder :-) En wat voor merk/type pc heb jij? En heb je de in jouw link voorgestelde bios-upgrade geprobeerd? Het is trouwens iets wat alleen in zeer specifieke gevallen voorkomt. De overgrote meerderheid van computers heeft hier geen last van.

Packard Bell imedia uit 2011.
Heb die bios upgrade toen ik Linux probeerde niet uitgevoerd, heb momenteel Windows 7 er op staan en dat blijft zo tot de computer het begeeft en dan komt er een nieuwe.
Als ik het dus goed begrijp, komt dit bij nieuwere computers niet meer voor en maakt het merk verder ook uit? Als ik een nieuwe computer aanschaf dan gaat Windows 10 er per direct af gezien de vele fouten en vastlopers.

Wat betreft het 0 bytes probleem, heeft misschien met het volgende te maken: https://ubuntuforums.org/...
Waarom dit niet even makkelijk werkt als in Windows ( plug en play) gaat mijn verbazing voorbij.

afbeelding van redactie

Nou, bij Windows moet je ook eerst veilig uitwerpen/loskoppelen, want anders kunnen er gegevens beschadigd raken. Zo moeilijk is het toch niet om als je klaar bent even op het driehoekje te klikken om veilig een schijf/usb los te koppelen?
https://help.ubuntu.com/s...

Onder Windows heb ik dit nog nooit meegemaakt. Na het kopiëren van bestanden koppel je het apparaat gewoon los (sommige externe harde schijven gaan uit zichzelf uit. In Windows verkenner ben ik nooit zo'n driehoekje tegengekomen, onder Linux wel, waarschijnlijk iets met eject als ik het goed heb. Maar dan het volgende dilemma; als ik een externe HDD heb die automatisch uitschakelt, moet ik eerst op het driehoekje klikken of eerst afwachten tot het apparaat uitschakelt en dan het driehoekje of allebei? Nogal verwarrend en helaas niet zo straightforward als Windows of Mac.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nederlan_