Windows XP wordt nog 800 dagen ondersteund, blijf je XP gebruiken tot 2014?

Microsoft herinnerde Windows XP-gebruikers - en bedrijven - er dit weekend aan dat de ondersteuning voor XP op 8 april 2014 afloopt. Nog minder dan 800 dagen tot het einde van Windows XP, het meestgebruikte besturingssysteem van Microsoft.

Na april 2014 komen er geen (beveiligings)updates voor Windows XP meer en is het dus verstandiger om over te stappen op een ander, nieuwer OS. Na zijn introductie in oktober 2001 heeft XP het dan twaalfeneenhalf jaar volgehouden: heel lang voor een software-product.

Nog altijd meer dan een kwart van de GratisSoftware.nl bezoekers gebruikt Windows XP. Ondanks de aanwezigheid van modernere besturingssystemen als Windows Vista, Windows 7 en binnenkort Windows 8, Mac OS X en Linux.

Onze vraag aan deze bezoekers: hoe lang blijf jij Windows XP nog gebruiken?

Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Nog veel interessanter dan de beëindiging van de ondersteuning voor XP over twee jaar, is de beëindiging van de ondersteuning voor de Vista Starter, Home en Ultimate edities, over twee maanden al, per 10 april 2012.
http://support.microsoft....

Alleen voor de Vista Business edities (Business is equivalent aan Professional bij XP en Win7) en Vista Enterprise edities loopt dan nog de uitgebreide ondersteuning verder, tot 11 april 2017.
http://support.microsoft....

Zie ook:
http://support.microsoft....
http://support.microsoft....
http://support.microsoft....
http://support.microsoft....
http://support.microsoft....
http://windows.microsoft....

En zie ook de uitgebreide aandacht voor die beëindiging van de ondersteuning voor de Vista Starter, Home en Ultimate edities in deze thread op Security.nl, waar diverse details worden besproken:
http://www.security.nl/ar...

Ik ben alleen nieuwsgierig, vandaar dat ik naar de poll wil kijken

Ik mis er eentje:

Ik blijf XP gebruiken tot mijn computer het begeeft, maar uiterlijk tot het moment van ondersteuning ophoudt.

Na 2014 zonder beveiligingsupdates, dat denk ik niet. Op een nieuwe computer zal dat toch wel het dan nieuwste systeem zijn (windows 7 of 8 of misschien wel 9

groot gelijk, want de voordelen van win 7 professional komt door al de nadelen van Windows 7 Microsoft moest zich wel aan passen want anders ging het imperium ten onder win xp is de hoogleraar onder de besturingssystemen het nam bijna alle programma aan zonder onze gekende compatibiliteitsproblemen waar Windows 7 mee te kampen heeft maar de reden

Ik gebruik een oude PC met Windows XP, met de taakbalk in 'Classic" stijl,
voor Wavelab (muziekbewerking) en Kodai Mahjongg (spel).
Het heeft geen verbinding met internet, en is niet beschermd.
Jammer dat die classic startmenu nu niet meer bestaat op Windows 7.
Voor tekst en internet ben ik 5 jaar geleden overgegaan op Mac (mini).

Anders, namelijk... Ik gebruik windows xp al niet meer sinds december 2008.
Toen was ik over op vista, later windows 7, en nu heb ik een imac 2011, sinds augustus.

Ik heb op mijn 17 inch laptop op de originele schijf hdd0 XP Professional en gebruik meestens de hdd1 met Vista Business.
Ik wacht nog een paar maanden tot de prijzen voor SATA 3 SSD's wat gezakt zijn en ga dan over een SSD met Windows 7 Professional op hdd0.

Ik gebruik nog steeds Windows XP en ben niet van plan om deze te vervangen op mijn huidige oude computer.
Update al jaren niet meer en heb zo goed als nooit problemen gehad, en alles werkt nog steeds perfect.
Indien wel, dan zet ik een recente back-up terug met Acronis True Image en kan ik weer gewoon verder.

Denk er wel aan om na meer dan 11 jaar een nieuwe computer te gaan kopen maar heb nog steeds geen idee wanneer dat juist zal zijn.
Alles hangt er ook van af hoe het loopt met de zoveelste crisis dit jaar.
Moet ik veel inleveren, dan stel ik mijn aankopen uit naar de volgende jaren, anders zien we wel.

Ben dan ook eens van plan om Linux versies uit te gaan proberen met waarschijnlijk Windows 8 ernaast.
Alhoewel ik op het eerste zich niet zo happy ben met de mogelijke toekomstige interface van Windows 8, vind het al niet mooi.
Lijkt me iets te worden waar je niets meer terugvind.
Ben zo iemand die graag alle in en outs kent van een besturingssysteem, en dat lijkt me een probleem te gaan worden bij Windows 8.

WriTer schreef:
"Update al jaren niet meer en heb zo goed als nooit problemen gehad, en alles werkt nog steeds perfect."

O, werken zal het wel, zonder updaten, dat is niet het probleem.
Het probleem is dat het onveilig is.
Security-updates zijn er niet voor niets, of het nou je besturingssysteem betreft, of je andere programma's.
Laat je na kwetsbaarheden te patchen met security-updates, dan wordt je systeem kwetsbaar voor aanvallen, (andere) anti-malware maatregelen kunnen op zo'n lek systeem dan onvoldoende bescherming meer bieden.

De kans bestaat dat je dan een keer op een of andere manier een infectie oploopt - denk bijvoorbeeld aan een drive-by download op een per ongeluk bezochte gehackte of kwaadaardige site. Mogelijk merk je er niks van. Maar vervolgens ligt je systeem wijd open, en handelingen van internetbankieren of online kopen kunnen worden onderschept, en privé-gegevens op je computer zijn eveneens toegankelijk voor kwaadwillenden. Het akelige is, nogmaals, dat je er mogelijk niets van merkt. Tot je op een gegeven moment serieuze problemen hebt... En daar helpt het terugzetten van een image dan niet tegen.

Spiff schrijft grote onzin. Als die security updates zijn helemaal niet nodig. Writer heeft het bij het rechte eind. Als je geen updates binnenhaalt, heb je ook geen kans op onverwachte problemen met updates die onbedoeld zaken wijzigen, waarvoor je vervolgens natuurlijk weer nieuwe updates moet binnenhalen. Feit is, als je je eigen computeromgeving goed afschermt/beschermt dan heb je ook géén last van allerlei virussen en andere zaken. Een lek systeem, dat maak je zelf. Daar helpt géén enkele update aan. XP draait hier al vanaf het eerste jaar van verkrijgbaarheid zonder één enkele update van de software. Nog nooit een virus gehad. Wel altijd een moderne virusscanner en firewall geïnstalleerd gehad. Dus ook nooit van die grappen van Microsoft gehad, dat je iedere keer als je een activeX element aansprak een dialoog kreeg of je je bewust was van de risico's die het bedrijf stiekem in een "update" had gestopt nadat ze door een rechter of EU commissie een boete aan de broek hadden gekregen.

knowbetter weet het beter ;-)
Security updates zijn nergens voor nodig, volgens knowbetter.
Tsja, gezien het feit dat dit geen forum is, maar slechts een reactiemogelijkheid bij een poll, wil ik geen discussie gaan voeren. Laten we slechts vaststellen dat er blijkbaar tegengestelde opvattingen bestaan over de noodzaak van security updates.
Was dit echter een forum zoals dat van Security.nl of WildersSecurity.com dan zou de opinie 'security updates zijn niet nodig' alle monden van ontsteltenis doen openvallen.
Er bestaan duidelijk andere cognities bij de gebruikers van security-fora, dan hier op een algemene freeware site.

Ach ja, in mijn ogen heeft hier zowel Spiff als knowbetter een punt.
Het is natuurlijk het beste om een geüpdatet systeem te hebben, maar in mijn geval had ik helemaal in het begin niets dan problemen ermee.

Eindeloos lange updates alsof ik ondertussen niets beters te doen had.
Crashes door foutgelopen updates, geloof het of niet, zelf virussen die binnenkwamen, programma's of drivers die niet meer of niet goed meer werkten.
Die moest ik dan ook weer updaten of herinstalleren, weer nieuwe fouten die weer updates nodig hadden, en ga zo maar door.

Na een jaar, nu al ongeveer 10 jaar geleden ben ik er dus mee gestopt, en sindsdien NOOIT zo geen problemen meer gehad.
Alleen SP 1 en 2 nog eens geïnstalleerd, 3 zelf niet meer omdat alles nu perfect werkt.
Alleen éénmaal in het begin dat beruchte Sasser virus nog eens binnen gehad en daar nog eens een patch voor geïnstalleerd en dan ook gelukkig nooit meer voorgehad.

Ik test nogal veel uit en probeer zowat van alles, en dan loopt er soms wel eens iets fout, maar sinds ik ongeveer 8 jaar geleden alle maanden een back-up maak met een image programma, eerst met Powerquest Drive Image dan met Norton Ghost en nu al een paar jaar met Acronis True Image, heb ik nooit nog onoverkomelijke problemen gehad.

Loop er iets fout, back-up terugzetten en we kunnen weer verder.
Voor de rest steeds een goede firewall, virusscanner en een boel antispyware apps die ik gebruik.
Kuis regelmatig het register compleet uit en kuis handmatig heel Windows op.

Als ik dan verdachte bestanden moest tegenkomen dan pak ik die ook nog eens aan.
Honderd procent zeker weet je natuurlijk nooit of je toch geen virussen, trojans, of rootkits op je computer hebt staan, maar denk je dat dit wel het geval is als je altijd updatet?
Ik denk het niet, een risico zal er altijd zijn.

Nog eens, updaten is zeker slim, ik zal dat niet ontkennen maar het is niet voor iedereen noodzakelijk, toch niet voor mij.

Helemaal juist!

Over dat Windows-geneuzel van Microsoft hoef ik mij geen zorgen te maken. Ik gebruik gratis en altijd ondersteund Linux (openSUSE). En het is nog beter ook.

Sinds december gebruik ik windows 7 omdat mijn oude PC het begaf.
Sinds 2003 heb ik windows XP gedraait, daarvoor windows 98.
Ik heb nog linux ubuntu gedraait, maar te weinig plugins voor
media bestanden, jammer want hij was snel en stabiel.

Jarenlang XP gebruikt, overgestapt op Vista, en toen naar Ubuntu Linux. De gevreesde ellende van deze overstap naar linux bleef uit. Ik ben nu een tevreden mens.

Kan ik meer mensen aanraden. En XP is toch wel een beetje oud maar werkte ondanks de tegenstrijdige interface best relaxed, vond er weinig mis mee. Hooguit het deels erg hoge zuurstokgehalte vond ik wat afstotelijk.

Het hoge zuurstokgehalte kon je met de jaren ook gewoon aanpassen door XP te tweaken dus dat is ook geen probleem meer.
De mijne lijkt al een paar jaar soms op Windows Vista, soms 7, Linux, BeOS of iets niet bestaande.

ik gebruik nu al windows 7 maar vind het wel jammer dat xp verdwijnt, ik vind het nog steeds het best werkende besturingssysteem. groetjes.

Na veel problemen met XP in 2006 al overgestapt naar Ubuntu.

"nieuw is beter" is de beste leugen ooit! (maar dat is marketing)
nieuw moet, nieuw is verplicht, dat is de methodiek om aan de verkoopcijfers te voldoen!
en dat is er al aardig bij de massa ingewassen. want dat wat van vorig jaar was, is van voor de oorlog! (ja, welke?)
auto's die we aan de computer hangen (wat een voordeel!), hypotheekvormen die geen enkel mens meer kan begrijpen (laat staan het bankwezen zelf), politiek die bedreven wordt op basis van titel, nee, niet op basis van vakmanschap dan wel competentie, en ga zo maar door ......
laten we vooral de mensen op het verkeerde been zetten en hen de illusie geven dat ze altijd beter af zijn als ze bereid zijn hun portemonnaie
te trekken voor iets waar ze de ballen verstand van hebben.
dit was even terzijde, als bill enige empathie gehad zou hebben ten aanzien van zijn medemens en z'n ego even opzij had geschoven had hij nu het beste D(isk)OS in z'n portefeuille gehad en daarmee velen zonder frustratie en ergernissen kunnen bedienen, misschien met wat minder winst, maar, ik denk dat hij dat wel zou kunnen ontberen.
echter helaas gaat de hele periferie mee in dit verkokerde denken dus ik vrees dat je binnenkort toch weer naar de winkel moet gaan voor een update
naar een USB7.0, een SSD (solid state disk, of misschien een super state disk), een USD (Ultimate State Disk) en een 256-bit compatible moederbord, operating system (bvb. Windows 9, Windows9.5) om je schoonmoeder een paaskaartje te sturen!

dit kon 20 jaar geleden al met een 33Mhz-4Mb ram system!
en nog sneller ook!

ok, t'is maar een nadenkertje.

cheerioost.

Ik heb hier 3 originele xp schijfjes liggen a 10 euro.
krijg ik mijn geld terug als ik die retourneer naar microsoft, of worden ze geruild voor windows 7?

100 euro p/st. bedoelde ik

ik ben beginner en heb sinds okt.2011 en plezier gehad v/d xp home maar sinds14dg geleden waar xphome ongevraagd gewijzigd werd in w8 heb alleen maar ergenissen gehad.verzocht w8 te wijzigen naar wxp home ingevuld en op de taakbalk dat het uitgevoerd wordt.ik ben 74jr en de pc doe ik voor hobby en geen zakelijke transacties of inkomstenbelasting invullen.ik wil mn xphome en dat logo w8 op de taakbalk verdwijnt!! help mij aub loek

Beste Loek of Louis,

De belangrijkste vraag is hoe XP naar Windows 8 is gewijzigd.
Ongevraagd, schrijf je.
Dat gebeurt echter niet zomaar vanzelf. Je zult een actie hebben moeten uitvoeren om de proefversie (Preview) van Windows te installeren. Of iemand anders heeft dat gedaan op je computer? Of het is geen echte Windows 8 Preview, maar iets heel anders, of een nep-versie waar je mee opgezadeld bent om een of andere reden?
Zonder meer informatie is het moeilijk daarover wat zinnigs te zeggen.
En de actie die je hebt geprobeerd om de toestand te herstellen is me ook niet duidelijk.

Wat ik je wil aanraden is het vragen van hulp aan kundige vrienden of familie, of het duidelijk uiteenzetten van je probleem op een computer-help forum. Dit bijvoorbeeld:
http://www.helpmij.nl/forum/

Heel veel succes toegewenst
en vriendelijke groeten.

Blijf Xp gebruiken voor huis tuin keuken gebruik. Ga ook niet updaten, heb sp3 geinstalleerd dat is genoeg. Maar hierin zit wel een tool die MS in staat stelt jouw software te "checken". Heb je een illegale versie, krijg je een veiligheidsupdate geinstalleerd waardoor windows langzaam maar zeker "aftakeld" , waardoor je gemotiveerd word om een betaalversie aan te schaffen!
Verder is dit de laatste MS software die hier geinstalleerd word. Windows is opgebouwd rondom een gatenkaas, en dat willen ze ook zo houden ok. Vergeet niet: de atoombom is niet Amerika's grootste/beste wapen, maar Windows! Bij iedereen over de schouder meekijken is Amerika`s grootste en sterkste troef en MS heeft dat voor de amerikaans overheden mogelijk gemaakt. Overstappen naar en andere OS is maar tijdelijk, ook Mac heeft last van een meehijgende overheid om zijn software aan te passen

Kan moeilijk Windows XP vaarwel zeggen, dus heb ik een multiboot-systeem gecreeerd op de harde schijf. Op de ene helft XP om in te werken en te gamen, op de andere helft Mandriva Powerpack ( Linux ) om veilig te internetten. Ik vind Windows Vista, 7 & 8 maar niks.

Ik heb het ook moeilijk om afscheid te nemen van mijn XP.
Ik gebruik nu wel windows7,maar gebruik ook regelmatig nog mijn XP,en dit
omdat daar progjes opstaan die niet compatibel zijn met Windows7 en dat vind ik zeer spijtig!

Ik zal moeten Windows XP home op W7 home upgraden, het is namelijk zo dat ik heleboel zaken niet meer via XP regelen kan ( helaas ! ) lees ik rond, en op microsoft site word ik ook sterk geadviseerd dat met behulp van '' Windows 7 Upgrade Advisor'' moet lukken .....

Ik zal even zo ROYO zegt Windows XP upgraden naar Windows 7 Home Premium, vooropgesteld, dat mijn PC zich daartoe leent. Ik heb daar hulp van een adviseur bij nodig.

ik gebruik win7 home prima voor gamers ben gamer en heb ook de hardware er voor
maast win7 heb ik 8 gehad maar dat loopt niet zoals micosoft bewerd het loopt niet snel niet alle drivers worden ondersteunt en het is niet zo makkelijk om er aan te wennen

Pagina's

Reageren

Controlevraag tegen spam
g_iekenland