Anti-virus getest op Windows 10: Kaspersky is weer de allerbeste

Het Duitse test-instituut AV-Test doet enkele malen per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de test van mei/juni, die net gepubliceerd is, werden 18 anti-virus producten voor Windows 10 beoordeeld. Er werd gekeken hoe goed ze bescherming boden tegen 202 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en ruim tienduizend al wijdverspreide virussen.

Bescherming
Op bescherming scoorden maar liefst twaalf van de 18 anti-virus programma's de hoogste score van 6 punten: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je echter dat maar vijf, namelijk AhnLab, Bitdefender, Kaspersky, Trend Micro en Norton (Symantec), overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren. Onder andere Avira, AVG, Comodo, F-Secure en Avast hebben wat slippertjes, maar krijgen toch zes punten voor bescherming.

Daarachter behalen onder meer McAfee, Microsofts in Windows 10 ingebouwde Windows Defender en Eset 5,5 punten. Ook deze virusscanners stoppen meer dan 99% van de virussen.

Hieronder kun je alle resultaten van de geteste virusscanners nalezen (klik voor groter).

Bron: AV-Test

Vals positieven
Bijna alle virusscanners halen 5,5 of 6 punten op 'bruikbaarheid' in deze test. Dat betekent dat ze nauwelijks vals alarm geven en bijna niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software. De enige twee virusscanners die geen enkele vals positieve melding hadden waren deze keer trouwens Kaspersky en McAfee. Foutloos dus!

Alleen Windows Defender en Comodo scoorden maar 4,5 punten op vals positieven. Comodo had zes vals positieven en blokkeerde (of waarschuwde) vijf keer bij de installatie of het gebruik van legitieme software. Windows Defender had liefst 16 vals positieve of onterechte virusmeldingen. Het gemiddelde van alle virusscanners lag op drie vals positieven.

Systeembelasting
Onder andere Avira, Kaspersky, Bitdefender, Trend Micro, McAfee en Norton vertragen je pc nauwelijks bij deze test en krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten.

AVG, Avast, Windows Defender en F-Secure krijgen hier 5 punten en vertragen je computer dus ook niet heel erg. Comodo - dat wel heel goed scoorde op bescherming - doet het deze keer ronduit slecht op systeembelasting en krijgt slechts twee punten. Comodo vertraagt met name bij het bezoeken van websites, de installatie van programma's en het kopiëren van bestanden.

Overall winnaar is...
De scanners die - zoals wel vaker - 18 punten behaalden bij deze test zijn Avira, Norton, Trend Micro en Kaspersky: zes punten op bescherming en maximale scores op prestaties en vals positieven. 100% foutloos op bescherming zijn Kaspersky, Norton en Trend Micro. De enige zonder vals positieve meldingen van deze drie is Kaspersky De Russische virusscanner Kaspersky is dus de overall winnaar in juli als je naar het totaalplaatje kijkt. Net als bij de vorige beoordeling van AV-Test in april. Interessant is dat er nu ook een gratis variant van deze uitstekende virusscanner is: Kaspersky Free.

Vlak daarachter zitten AhnLab, Bitdefender (dat met één vals positieve minder ook 18 punten had gehaald), McAfee (dat eindelijk weer eens goed uit de test komt, hoewel het anti-virus-pakket op bescherming 'slechts' 5,5 punten kreeg) en het vrij onbekende Microworld met 17,5 punten.

Avast en AVG (tegenwoordig van hetzelfde concern) hebben 17 punten, F-Secure 16,5 en Comodo staat moederziel alleen onderaan met slechts 12,5 punten. De bescherming van Comodo is met zes punten echter wel zeer goed, alleen de virusscanner vertraagt je pc nogal en heeft teveel vals positieven.

Einduitslag (maximale score 18)
1. Kaspersky, Norton, Trend Micro en Avira (18)
2. AhnLab, Bitdefender, McAfee en Microworld (17,5)
3. Avast, AVG, Bullguard, K7 (17)
4. F-Secure (16,5)
5. ESET (16)
- Windows Defender (15)
- Comodo (12,5)

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
Kaspersky Free
Bitdefender Antivirus Free Edition
Avira Free AntiVirus
Bekijk hier alle gratis virusscanners

Reacties

Mijn moeder had een betaalde versie Kaspersky op haar PC. Die was zo traag als stroop. Bovendien functioneerde haar printer om een duistere reden niet. Kaspersky was verlopen. Omdat de Windows-software tegenwoordig ook heel behoorlijk is, en mijn moeder sowieso vrijwel niets anders doet dan haar email, heb ik Kaspersky eraf gegooid. tot mijn stomme verbazing was de PC daarna echt vele malen sneller en deed de printer het ook weer.

Hoe zit het met Panda security ? Wordt niet in deze test meegenomen!

Dat vroeg ik mij ook af, daar ik deze gebruik.

Ik heb weleens vernomen dat er voor deelname aan die tests door softwarebedrijven moet worden betaald. (Weet niet of dat echt zo is?) Norton (Symantec) doet ook maar aan weinig tests mee, bijvoorbeeld. Wellicht, als e.e.a. klopt, geldt dat ook voor Panda.

Ga er, overigens, maar van uit dat Panda een uitstekend antiviruspakket is. Ze komen uit andere tests er heel goed uit. Dus als je Panda gebruikt, zit je zeker niet slecht hoor.

Werd bij mij standaard geleverd op mijn Lenovo Ideapad 300 laptop, toen ik deze vorig jaar nieuw kocht. Uiteindelijk Bitdefender erop gezet omdat die wel merkbaar wat minder systeembelasting en dus soepelerder draait. Verder, als gezegd, niets mis met Panda, qua beveiliging voor de korte tijd dat ik dit antiviruspakket in gebruik had op mijn laptop.

Dank je wel voor je reactie/uitleg!

Mooi resultaat voor Kaspersky (en nu ook eens op Windows 10 getest.) Ik heb nu net een sleutel voor ´n jaar Bitdefender Internet Security 2017. Ik heb ervoor betaald, want wil de beste bescherming kom je toch, of je eraan wilt of niet, bij betaalde software uit! (´´Was NOU maar naar specsavers gegaan´´...hahaha... Nee hoor! Grapje! Ben dik tevreden met Bitdefender. Toegift. De interface van Kaspersky vind ik mooier en is volgens mij ook mooier dan Bitdefender. Dat is eenvoudiger. Maar ja... Je kan niet alles hebben.)

Op deze Licentie 2 Go site kun je heel veel (betaalde)antivirussoftware van je gading vinden. En op gratis software site vind je veel gratis alternatieven. Dus keuze zat!

https://licentie2go.be/in...

En nog betaalbaar ook. Paar tientjes voor ´n jaar licentie. Hier bestel ik ieder jaar ook mijn antivirus pakket. Gaat prima en je hebt binnen no time de sleutel binnen, na betaling. Toch volgend jaar, denk ik, maar weer eens Kaspersky proberen. (Ze zijn nog goedkoper als Bitdefender ook! Bitdefender, Kaspersky en Norton blijven ´n sterk trio.)

Bitdefender en Kaspersky zijn mijn favorieten, maar nooit nog Norton, de problemen dat ik daar mee heb gehad hou je niet voor mogelijk.

Ja, dat herken ik wel een beetje. Maar dat was bij mij onder Windows XP, toen ik nog met die besturing werkte. Ik vond het niet echt stabiel en nogal ´´hakerig´´ werken. Ik heb geen eigen ervaringen met Norton, draaiend onder Windows 10. Maar als je de test mag geloven (ik zie liefst drie keer 6.0 waardering), moet dat volgens hen niet slecht zijn.

Ik vind Norton (uitgegeven door Symantec) nog altijd wel aan de dure kant. Kaspersky en Bitdefender zijn goedkoper, maar goed; dat is ieders keuze. Misschien dat ik volgend jaar weer eens Kaspersky ga proberen, maar dan wel nog eerst als 30 dagen testperiode.

Dat is altijd de verstandigste manier om antivirussoftware van je keuze te proberen. (De betaalde versies.) Werkt alles naar je zin, kun je al dan niet bestellen als de termijn van 30 dagen is verstreken. Kost je niets en zo kun je toch gratis e.e.a. uitproberen.

Ter vergelijking https://www.av-comparativ... , het cumulatieve resultaat van testen februari t/m juni 2017 (Anoniem, dat lijkt mij meer iets dan alleen een moment opname)
Ben zelf geen liefhebber van Bitdefender, maar wie een levenslange licentie wilt zie voor de IS-versie o.a https://www.antimalwareso... of de AV-versie 30 euro https://www.bitdefender.n...

Aan die screenshot heb je niets b.v. ESET zeg mij niet zoveel,dat doet de concurrent beter:
https://www.security.nl/p...

Ook die link onder de sceenshot is verouderd,dat moet volgens mij deze zijn(juni-juli(?):
https://www.av-test.org/e...

Opvallend dat Windows Defender er voor Windows 10 beter uit komt dan Comodo etc.

afbeelding van redactie

Dank, link is bijgewerkt. Eset staat ook in de screenshot van Security.nl. Of bedoel je dat niet?

In de test hebben ze het over ESET Internet Security 10.1.
Symantec van de screenshot moet dus zijn: Norton Security 22.9

Zo levert dus elke AV fabrikant verschillende versies betaalde en gratis.

Daarom is de info van de link veel beter omdat daar de juiste versie staat!

Leuk voor Kaspersky maar voor de bezoekers van deze website nauwelijks interessant.
Kaspersky heeft immers geen freeware versie.

Niet voor de PC maar ondertussen is er wel een gratische Android versie uitgekomen.

Kaspersky Free Antivirus is nu officieel aangekondigd. Is nu beschikbaar in het Engels en zal ik oktober naar NL komen. https://eugene.kaspersky....

Kaspersky heeft kennelijk de freeware antivirus versies van andere producenten niet erg hoog zitten.
'they install traditional freebies (which have more holes than Swiss cheese for malware to slip through)'.
T.z.t. toch maar eens uitproberen of Eugene dat waar kan maken.

Vind de gratis Kaspersky nogal aan de zwakke kant, Avast Free en Bitdefender Free zijn toch beter.

afbeelding van redactie

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
grieken_and