Windows Vista krijgt geen updates meer: wat te doen? Gratis alternatieven

Op 11 april 2017 beëindigt Microsoft de ondersteuning voor Windows Vista. Dat betekent dat Vista dan zijn laatste beveiligingsupdates zal krijgen en daarna aan zijn lot overgelaten wordt. Dus Vista-gebruikers die niet een onveilige pc willen hebben na die datum zullen op zoek moeten naar alternatieven. Wij zetten enkele opties op een rijtje. Waaronder gratis alternatieven

1. Windows 7 (niet aanbevolen)
Je kunt je pc upgraden naar Windows 7, maar dat krijgt nog maar drie jaar meer ondersteuning - tot 2020.  Bovendien moet je ergens een Windows 7 dvd zien te vinden, want het besturingssysteem wordt niet meer verkocht. Mocht je toch willen doorzetten dan is hier wat extra informatie:
Systeemvereisten Windows 7
Download upgrade-advisor Windows Vista naar Windows 7

2. Windows 10
Je kunt ook proberen over te stappen op Windows 10, maar aangezien het waarschijnlijk oude - en verouderde - machines zijn waar je nu Vista op hebt staan, is de kans aanwezig dat Windows 10 wat te zwaar is. Microsoft stelt bescheiden systeemvereisten voor Windows 10, maar dat wil niet zeggen dat je pc soepel zal draaien als je maar nipt aan deze voorwaarden voldoet. Toch melden sommige van onze bezoekers dat het te doen is.

3. Linux
Je kunt ook overwegen om een Linux-variant te kiezen. Deze zijn lichter en draaien nog soepeler op oude hardware. En zijn bovendien gratis. Met name Ubuntu en Linux Mint zijn heel gebruikersvriendelijk en aan te raden voor overstappers.

Linux heeft minder hoge systeemvereisten dan Windows en draait op oude machines vaak nog aardig goed. Als je dus je oude computer wilt blijven gebruiken en je bent een gevorderde pc-gebruiker dan kun je je gaan verdiepen in de verschillende Linux-varianten die gratis te downloaden zijn. Maak altijd een backup op een externe harde schijf van al je bestanden voor je Linux installeert en vraag bij twijfel hulp bij de installatie!

Linux Mint
Linux Mint wordt door veel mensen aangeraden als zeer gebruikersvriendelijke Linux variant. Linux Mint is op Ubuntu gebaseerd en heeft als voordeel dat het OS meer lijkt op Windows dan Ubuntu wat betreft bureaublad-indeling en menu's.

Download Linux Mint
Stappenplan om Linux Mint te installeren en in te stellen
Nederlandstalig forum voor Linux Mint gebruikers

Ubuntu
Ubuntu is het bekendste en meestgebruikte Linux besturingssysteem. Ubuntu heeft een bureaublad dat iets anders ingedeeld is dan Windows: het maakt gebruik van een zijbalk  voor applicaties in plaats van de taakbalk onderaan. Behalve dat is Ubuntu - samen met Linux Mint - een van de meest gebruikersvriendelijkste Linux-varianten. Voordeel van Ubuntu boven Mint is dat het soms iets eerder is met updates.

Download Ubuntu als Vista-vervanger
Stappenplan voor installatie en instellen Ubuntu
Lees hier ALLES over werken met Ubuntu

Linux Mint Xfce of Lubuntu
Heb je een echt oude pc van tien jaar of ouder, dan kun je het beste de afgeleiden Linux Mint Xfce of Lubuntu proberen. Deze lichtgewichten draaien op pc's met 128 MB aan werkgeheugen!

Download Linux Mint Xfce
Lees meer over Linux Mint Xfce

Download en lees meer over Lubuntu

4. Geen internet meer op de oude Vista-machine (niet aanbevolen)
Zonder internet heb je ook geen last van de meeste gevaren die je pc kunnen bedreigen. Maar zonder internet mis je ook de meeste functionaliteit van je computer. Niet echt een handige optie dus om Vista af te sluiten van internet, maar het is wel de enige veilige mogelijkheid als je - om wat voor reden dan ook - Vista op een pc wilt blijven gebruiken. Zonder beveiligingsupdates voor het besturingssysteem zelf wordt Windows Vista een gatenkaas - zelfs als je een up-to-date virusscanner en firewall draait.

5. Nieuwe pc of tablet
Ten slotte kun je natuurlijk ook een nieuwe pc of, als je meer budget hebt, een Mac kopen. Of als je alleen eenvoudige zaken op je computer doet zoals internetten, mailen en spelletjes, kun je overwegen om een tablet te kopen. Redelijke Android tablets en iPads zijn er vanaf zo'n 200 tot 300 euro. Goedkopere Android tablets zijn niet echt aan te bevelen en leveren waarschijnlijk alleen maar ergernis op.

Reacties

Ik kan het mij voorstellen van dat sommigen vinden dat Microsoft Windows maar verdwijnen moet. De beveiliging is heel slecht. Hackers hebben meer mogelijkheden dan de eerlijke normale gebruiker. Ben je zelf administrator op een gegeven moment heb geen enkel grip op je pc. Je moet dan heel wat doen om alles weer recht te breien. Ik heb vele legale Windows vanaf versie 95 tot Windows 10 waarvan de laatste gekregen via een update vanaf Windows 8,1. Maar verder alles gekocht. Ik voel mij niet veilig genoeg met Windows 10. Heb op een pc nog altijd Vista op staan maar deze doet ook al vreemd. Heb je net weer je bootschijf op orde wil je toetsenbord geen letter meer aangeven bij het inloggen op je wachtwoord. Denk je mogelijk toetsenbord stuk? Nee hoor, op andere pc werkt het prima. Zo kun je wel dagen lang bezig blijven. Nu het internet nog. Het internet in de beginjaren was heerlijk wat een genot. Nu het is gewoon een Corona bende met veel advertenties en veel bedrijven die alleen op geld belust zijn. Echt goede programma’s moet je met een schijnwerper zoeken. Hoe krijgen we weer een internet die het redelijk houdt en dan mag het ook wel wat kosten maar niet dat iemand miljarden eraan gaat verdienen. Programmamakers denken jullie hier over na? Dan kunnen al die redelijke vaak kosteloze makers ook wat eerlijk verdienen. Ik gun ze dit graag

Maak van je oude laptop een chromebook met Neverware. Heb je nog jaren plezier van je laptop. Geen zorgen voor virussen en andere nonsens. Gewoon heel veilig en degelijk zo een chromebook. Zet alles in de cloud en ga er voor. Simpel instaleren en gebruiksvriendelijk tot en met. Wat een plezier die oude laptop. Blaas hem nieuw leven in met Neverware of andere gratise os besturings systemen. Veel plezier zonder gesukkel.

ik werk nu al een jaar met linux mint cinamon, echt geweldig, of je van de hel in de hemel komt, soms werk ik nog met windows, maar cinamon werkt rete snel, super stabiel, de machine staat hier soms dagen te draaien zonder problemen, moet je bij windows 7 eens doen!das een verschrikking! ik snap niet dat hele volksstammen niet over stappen op linux?! einde van windows, zal ze leren zo arrogant te doen! van mij mag microsoft morgen nog failliet gaan ik zal er geen traan om laten!

Heb Windows 10 op een 1,33 GHz Netbook met 2 GB RAM geprobeerd maar dat bleek te zwaar te zijn en ben daarom teruggegaan naar de oorspronkelijk geleverde OEM versie van Windows 7 en deze bijgewerkt. Als de ondersteuning vervalt dan gaat 'ie alleen het internet op als ik de geïnstalleerde programma's wil bijwerken.

Als browser kun je heel goed pale moon gebruiken i.p.v Firefox je zult direct merken dat je machine weer veel vlotter werkt.

Vista leeft voort als iOS 11. https://www.computerworld...

Als na Visa ook de ondersteuning voor Windows 7 op houd wordt het echt tijd om over te stappen naar een ander (en ook betrouwbaarder systeem zoals Linux. Kan je de oude Windows nog gebruiken voor openen tekst en printen meer is dan niet nodig.

Ik ga die Linux opties proberen maar ik ben echt een noob op dit gebied haha. Iemand die wat tips heeft?

ik ben het niet helemaal eens met de opmerking dat op een vista pc beter geen windows 10 gezet kan worden. Het was algemeen bekend dat vista heel veel geheugen nodig had en zelfs dan nog super traag was ik heb een laptop waar vier gig ram in zit en hij was niet vooruit te branden. Ik heb hem later upgegrade naar windows7 wat een hele verbetering was. Toen kwam windows 10 in beeld deze ik heb de laptop toen met de gratis versie upgedate en de laptop doet het perfect op windows 10.Wat ik hiermee wil zeggen is dat vista heel hoge eisen stelde aan de hardware dus windows 10 is geen probleem op een vista pc.

ik krijg al een half jaar geen vista updates meer.

Dit is de laatste update voor zover mij bekend:

https://www.microsoft.com...

Heb jij onder een steen gelegen?

Het advies om geen Windows 7-10 te zetten op een Vista PC wil ik graag wat nuanceren. Ik werk met Windows 10 op PC's en een laptop met 1,80-2,4 GHz Dual Core CPU's of 1.8GHz AMD64 Sempron. De meeste PC's zijn zelfs nog met XP geleverd. Windows 10 draait prima bij 2-4 GB RAM. Op de 4 GB machines draait Windows 10 Prof. Wel heb ik er SSD's in gezet. Je kan online een Windows 7-10 OEM licentie krijgen voor twee - drie tientjes (zonder medium). Retail is maar enkele Euro's duurder. De upgradekosten zitten dus vooral in de SSD als je die nog niet had. Door de upgrade kan zo'n PC legaal weer wat jaartjes mee. Dit kan een alternatief zijn voor een nieuwe PC.

Het marktaandeel Vista was in december 2016 nog slechts 1,06%. Voor een criminele hacker totaal oninteressant daar malware voor te schrijven. Wereldwijd draait nog een kleine 10% XP. Ik heb nog geen berichten gelezen, dat zij massaal slachtoffer zijn geworden. Wellicht dat je met XP en Vista veiliger af bent, dan W10. Met als bijkomend voordeel dat je je over diefstal van persoonlijke data door Microsoft via het OS geen zorgen hoeft te maken.

@9, je verhaal klopt. Helaas willen de browserfabrikanten gaan stoppen met de ondersteuning van XP en Vista, of ze hebben dat al gedaan. Dat zorgt voor een minder veilige omgeving. Ikzelf zit regelmatig op het internet met een Win XP of 2000 Prof omgeving.

Tot vorige week ook nog een vista computer staan (en in gebruik). Een poging ondernomen om Ubuntu en Mint erop te zwieren, maar tevergeefs. Blijft gewoon na het beginscherm stilstaan. Idem met Lubuntu, lukt niet. Dus gewoonweg de Vista Clone er terug opgezet en geen probleem..
Ik heb toch mijn bedenkingen bij het instal. van een Linux versie op oudere pc's...

Het opstarten vanaf een DVD duurt ongeveer 5 minuten.
Met een DVD word Linux niet direct geïnstalleerd, maar kan je hem eerst testen.

Je kan ook een lichtere versie proberen deze is voor XP pc's:
https://sites.google.com/...

Of Windows 7 installeren die word ondersteund tot 1-2020

Dank voor de informatie, ik test het alvast eens uit.

Zijn er nog Vista gebruikers?

Ja ik , en ik moet zeggen tot volle tevredenheid, maar ben inmiddels wel al op zoek naar een nieuwe PC. Is een ASUS K20CE-NL oo27 een goede optie.

Ik surf wat op internet, mail wat en internetbankier, maar geen spelletjes etc.

"Ik surf wat op internet, mail wat en internetbankier, maar geen spelletjes etc."
Dan ben je de goede kandidaat om Linux te proberen. Wat dacht je b.v. van Linux Mint 18.1 “Serena” MATE
http://blog.linuxmint.com...

Dat is toch geen PC ?? Die blog is in het Engels ,maar even gezocht op Tweakers dit bedoel je toch:

https://tweakers.net/down...

Ik gebruik nog steeds Vista en vindt het super jammer dat ze er mee stoppen. Heb Vista 8 jaar gebruikt zonder enige problemen.

Ben ook een Vista gebruiker.Vindt het een slechte zaak van Microsoft dat ze stoppen met het ondersteunen van Windows Vista.Dwingen je om over te stappen op Windows 7,8 of 10 terwijl daar nog steeds fouten in zitten.Laat Windows Vista(ondersteunt natuurlijk)voortbestaan naast Windows 7,8 en 10 zolang de fouten er nog in zitten.En daarna,geef gebruikers van Vista een gratis update naar 1 van die drie versies.Heel veeel mensen hebben het geld niet voor een nieuwe pc.Laat Bill Gates(miljardair)daar echt eens even bij stil staan.

Ubuntu Mate vind ik ook het vermelden waard. Het is een lichtgewicht Xfce/Gnome2 versie, maar dan net iets anders en zeker geschikt voor beginners, mede door het behulpzame Welkom venster.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-ko_ea