Onnodig opstartende programma's uitzetten waardoor uw pc weer sneller wordt

Als u Windows al een tijdje op uw pc heeft staan en zelf ook wel eens software installeert dan kan het zomaar gebeuren dat uw computer opeens heel traag is geworden. Niet meer vooruit te branden zelfs. Wat kunt u doen om uw pc weer sneller te laten draaien? Onnodig opstartende programma's uitschakelen.
Als u Windows al een tijdje op uw pc heeft staan en zelf ook wel eens software installeert dan kan het zomaar gebeuren dat uw computer opeens heel traag is geworden. Niet meer vooruit te branden zelfs. Wat kunt u doen om uw pc weer sneller te laten draaien? Onnodig opstartende programma's uitschakelen.

Scan eerst uw pc op virussen of spyware, want die kunnen er ook voor zorgen dat alles dichtslibt. Als u zeker weet dat uw systeem schoon is, dan is de meest voor de hand liggende reden voor de traagheid dat er teveel programma's tegelijkertijd automatisch opstarten met Windows. En die slokken allemaal een deel van uw kostbare werkgeheugen op waardoor de pc langzamer wordt.

We moeten dus gaan wieden in de opstartende programma's en het 'onkruid' (onnodig opstartende software) verwijderen. Daarbij maken we gebruik van het handige gratis gereedschap CCleaner. Download en installeer dus eerst CCleaner

Hoe zetten we opstartende programma's uit?

Open CCleaner en ga naar Gereedschap | Opstarten. Daar ziet u een lijst van alle programma's die opstarten als u uw pc aanzet. Meestal zijn enkele daarvan niet echt nodig: die kunt u uitzetten.

Nog even ter geruststelling: de opstartende programma's die we nu gaan uitzetten worden niet van uw pc verwijderd. We voorkomen alleen dat ze meteen opstarten - en in het werkgeheugen gaan zitten - als uw pc opstart.

Nu gaan we deze onnodig opstartende programma's te lijf met CCleaner (zie afbeelding). We selecteren het betreffende programma en klikken op Schakel uit en zorgen er zo voor dat het programma niet meer automatisch opstart. Wilt u toch het programma weer laten opstarten dan kunt u later het vinkje weer terugzetten.


(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

In het voorbeeld hierboven zal SunJavaUpdate nog wel op uw pc staan, maar niet meer automatisch opstarten.

Welke programma's kunnen we uitzetten?

Goede kandidaten om uit te zetten zijn bijvoorbeeld mediaspelers als RealPlayer en QuickTime die zich op een vrij agressieve manier in uw systeembalk nestelen (voor de update-functie van deze programma's hebben we later nog een goede tip).

Andere programma's die u zonder problemen kunt uitzetten zijn zogenaamde snelstarters van software. Microsoft Office, Adobe Reader en ook OpenOffice.org maken hier bijvoorbeeld gebruik van: door alvast een deel van het programma in het geheugen te laden, zal de software sneller opstarten als u er op klikt. Dit is alleen nuttig als u deze software heel vaak gebruikt en daardoor tijdwinst boekt bij het starten van zo'n programma. Anders: gewoon uitzetten.

Als u Secunia Personal Software Inspector op uw pc heeft staan kunt u ervoor kiezen om updaters voor losse programma's als Java en Flash uit te zetten. Secunia PSI kijkt namelijk voor alle software op uw pc of er updates beschikbaar zijn! Als u dit programma niet installeert kunt u beter de updaters van losse programma's wel laten opstarten. Anders komt de veiligheid van uw pc in het geding.

Verder is een algemene stelregel bij het uitzetten: als u een programma niet kent, of niet precies weet wat de functie is van dit opstart-item dan kunt u het beter laten staan - anders kunt u de werking van uw pc verstoren. Zoek desnoods even met Google naar het nut van het opstartende programma.

Waarschuwing Uw anti-virus-software, firewall of spywareverwijderaar moet u natuurlijk wel aan laten staan, want die moeten real time uw pc kunnen bewaken!

Andere methoden

Een handige nieuwe pc schoonmaker die (met behulp van een uitgebreide community) adviezen geeft over programma's die u kunt uitschakelen is SlimCleaner. Kijk onder Optimize | Startup in SlimCleaner en schakel de 'Unwanted' opstartende items uit.

Of u kunt op deze wijze te werk gaan in Windows zelf: Klik op Start, Kies 'Uitvoeren', Typ in: msconfig, Klik op OK, Kies het tabblad Opstarten, vink het programma uit wat u wilt uitschakelen.

Reacties

Kijk ook eens naar ? www.soluto.com

@Ed
Als je al zo'n vermoeden hebt dat het aan die Google toolbar ligt, is het dan niet het eenvoudigste om die eerst maar eens te uninstallen? Dan weet je het tenminste zeker.
Verder heeft Windows de (on)hebbelijkheid, zeker wanneer je regelmatig dingen verandert, installeert en weer verwijdert, om trager te worden. Dat is al zo sinds versie 2.1. De beste remedie is vaak om een 'clean install' te doen. Gewoon alles poetsen en opnieuw installeren van nul af aan. En voor dit soort dingen is een image backup wel practisch. Direkt nadat je alles voor de eerste keer hebt geïnstalleerd (en nog niet in gebruik hebt genomen) maak je zo'n image. Als dan later de boel vastloopt kun je snel en trefzeker weer naar dat punt terug.

Vraagje: sinds een week loopt bij mijn PC de boel regelmatig vast wanneer ik Windows (XP) wil afsluiten en de PC UIT wil schakelen (of op stand-by wil zetten). Er rest mij dan niets anders dan het "knopje" op de kast maar in te drukken, maar dat is natuurlijk NIET de bedoeling.

Ik heb het vermoeden dat het samenhangt met de (enorme!) Google toolbar, maar weet dat niet zeker. Heeft iemand daar misschien een idee over?

Alvast dank!

Ed

bij mij staat geen uitschakelen enkel "waarde verwijderen!!"

Welke versie van CCleaner gebruik je dan? Misschien moet je eerst de laatste versie downloaden.

Tja ik ben een volkomen leek, als ik lees over uitzetten van programma's en dan ook nog weer iets over installeren van andee programma's dan wordt ik tamelijk huiverig. Wat als ik programma's uitgezet heb en ze nodig heb? Ergens voor? Ik heb geen idee waar ik dat dan moet zoeken?

Groet jenny

ik probeer mijn pc sneller te maken,maar slaag er niet in

Maar hoe weer aan zetten??

Theo Arnts

Daarom begon ik over een manager.
Dan kan je het betreffende item weer aanvinken zodat het weer opstart.
En het is wat duidelijker te zien om welke programma's het gaat.
Veel start up managers geven ook de mogelijkheid om direct een zoekopdracht uit te voeren naar een item.
Willem

Met CCleaner 2.08 kun je nu ook opstartende programma's uitvinken (tijdelijk uitschakelen) ipv de registerwaarde verwijderen. Dat is een hele verbetering, zodat je ook niet meer een aparte opstartmanager nodig hebt.

Excuses, dat had ik erbij moeten vermelden.
Maar hier is ook prestatiewinst te halen bij het opstarten.
bartlady
http://hterwisscha.google...

Kijk ook eens bij SchoonePC; die geeft uitleg wat je allemaal kunt uitschakelen.
http://www.schoonepc.nl/o....
bartlady
http://hterwisscha.google...

Het artikel op Schoone PC gaat over het uitzetten van services, niet opstartende programma's. Dat is weer een andere tak van sport, die ook met de nodige zorgvuldigheid behandeld dient te worden.

moraal van verhaal niet opstarten wat niet nodig is, hoe en met welke hulpprogramma's is dan niet zo belangrijk meer.

Ik moet toch beter leren lezen :D lol

of typ gewoon msconfig in bij start -> uitvoeren, dan krijg je hetzelfde :/

Zoals ook al in het artikel staat.

Daar gebruik ik liever een manager voor. De opstart manager van Glary Utilities ziet er ongeveer uit als op onderstaand voorbeeld. Een andere goede is codestuff starter screenshot Willem

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duitsla_d