Waarom Nederlanders Firefox niet gebruiken

In heel Europa gebruikt zo'n 25 tot 30 procent van de mensen Firefox als browser in plaats van Internet Explorer. In Nederland is dat maar zo'n 10 tot 12 procent. Waarom lopen wij - als meestal vooruitstrevend land - zo achter op dit vlak? Een peiling op Gratis Software Site onder ruim 2200 mensen geeft antwoorden. Het monopolie van Microsoft en de kwaliteit van Firefox spelen een belangrijke rol. Of zou het toch gewoon de wet van de remmende voorsprong zijn...

Internetonderzoekers breken er hun hoofd over: in Nederland gebruiken veel minder mensen Firefox als browser dan in de rest van Europa. Waarom zijn wij zo behoudend op dit gebied? Wij vroegen u in een peiling waarom u Firefox niet gebruikt.

De peiling werd ingevuld door 2263 mensen. En 1256 daarvan gaven aan wél Firefox als browser te gebruiken. Dat is meer dan de helft. En dat terwijl in Nederland maar 10% met Firefox surft en de statistieken van deze site laten zien dat 'slechts' zo'n 20% van onze bezoekers Firefox gebruikt...

Dit geeft dus aan dat Firefox-gebruikers vaker stemmen op een peiling over Firefox dan mensen die met Internet Explorer surfen. Maar dat is natuurlijk niet waarin wij geïnteresseerd zijn. We kijken daarom naar dat deel van de respondenten dat Firefox niet gebruikt. En dat zijn nog altijd 1007 mensen. Genoeg om wat meer inzicht te krijgen in de motieven van deze niet-Firefox gebruikers.

Waarom gebruiken deze 1007 mensen Firefox niet? De antwoorden zijn te lezen in het onderstaande diagram:

Uitslag peiling

Wat gelijk opvalt is dat eenderde van de respondenten Internet Explorer gebruikt omdat deze browser standaard met Windows wordt meegeleverd. Waarom dan nog een andere browser zoeken? En een groep vindt andere alternatieve browsers (Opera, Safari enzovoort) of Internet Explorer gewoon beter dan Firefox. Tien procent kent Firefox niet en zo'n vijftien procent vindt dat de Mozilla-browser te traag is of sites niet goed weergeeft.

Als we een aantal categorieën uit het bovenstaande diagram samenvoegen dan komt daaruit het volgende beeld naar voren: Waarom u Firefox niet gebruikt

35% is tevreden met de situatie dat Internet Explorer de standaardbrowser is en/of heeft geen zin om moeite te doen om Firefox te installeren. 28% vindt Firefox slechter dan een andere browser. Bijna 15% vindt dat Firefox onoverkomelijke tekortkomingen heeft waardoor een andere browser de voorkeur geniet. En 14% weet niet eens dat Firefox bestaat of dat er alternatieven voor Internet Explorer zijn.

Het lijkt er - afgaande op deze peiling - dus op dat de voornaamste reden dat mensen in Nederland Firefox niet gebruiken is dat Internet Explorer standaard met Windows meegeleverd wordt. Het monopolie van Microsoft zorgt zo voor dominatie op de browsermarkt. Er valt wel te kiezen maar mensen hebben meestal geen zin om andere browsers te proberen of vinden de situatie met Internet Explorer als standaard browser wel best. En een deel weet niet eens dat er alternatieven zijn. Samen vormen deze groepen bijna 50%.

Toch valt niet alles op het monopolie van Microsoft af te schuiven: 28% heeft Firefox wel geprobeerd maar vindt een andere browser beter. En 15% vindt dat Firefox traag is of sites niet goed weergeeft. Dus ruim 43% heeft Firefox wel gewogen maar te licht bevonden. Ten slotte geven andere redenen voor 7% van de mensen de doorslag om Firefox niet te gebruiken.

Grofweg samengevat zou je kunnen zeggen: Nederlanders gebruiken Firefox niet door het monopolie van Microsoft (50%) en de kwaliteit van Firefox zelf (43%). Als Firefox meer marktaandeel in Nederland wil dan zal de browser verder verbeterd moeten worden (snelheid, weergave sites) en dan zal Mozilla moeten proberen om Firefox standaard voorgeïnstalleerd te krijgen op pc's die verkocht worden.

Waarom bovenstaande conclusies voor andere Europeanen in mindere mate gelden is echter onduidelijk. Een sociologische verklaring zou kunnen zijn dat in Nederland de meeste mensen al eerder thuis een internetverbinding hadden dan in veel andere Europese landen.

Zo rond 2000 was in ons land de grote doorbraak van internet. En in die periode was Netscape van het toneel verdwenen en had Internet Explorer een marktaandeel van 95%. Wij zijn dus begonnen met internetten met Internet Explorer als browser en zijn daaraan gewend geraakt, terwijl bijvoorbeeld in veel Oost-Europese landen het aantal internetverbindingen thuis pas de afgelopen jaren sterk gegroeid is - in een periode dat Firefox zijn opmars maakte.

De wet van de remmende voorsprong zou dan dus bepalen waarom Nederlanders minder Firefox gebruiken dan andere Europeanen...

Ten slotte zou het kunnen dat in andere Europese landen Firefox meer voorgeïnstalleerd wordt op pc's. Daarover zijn ons echter geen gegevens bekend.

Heeft u ook verklaringen of wilt u meediscussiëren, schrijf dan hieronder bij Reageer op dit bericht uw reactie (géén registratie nodig).

Verder lezen: Browserstatistieken 2004 - 2007

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik zie dat jullie allemaal klagen hoe slechte software en
dominante positie MS heeft.
Zelf heb ik lang opera gebruikt
en nog steeds naar alle tevredenheid.
Ook ben ik onlangs naar een MAC overgestapt omdat hier
gewoon software bij zit dat werkt (en het systeem trouwens zelf ook)
En ik heb wel eens fouten maar dat is veel makkelijker op te lossen dan
bij windows.
En ik zelf gebruik dus ook geen IE maar opera
de reden hiervoor is dat deze veel veiliger is (op de mac maakt dat trouwens niet zoveel uit omdat dit een virus vrije computer is)
en de ingebouwde download manager, de snelheid, ingebouwde IRC, snelkeuze(jaja bij firefox plug-ins voor) en
het word inderdaad tijd dat W3C IE moet verbieden omdat ze zich niet
aan de standaarden houden.

Veel mensen stellen nog steeds de vraag: Waarom Firefox gebruiken als IE ook doet wat ik wil?

Hier is het simpele antwoord:
IE houdt zich NIET aan de web standaarden
Firefox houdt zich WEL aan de web standaarden

Hierdoor, zoals al eerder gezegd is, kost het extra veel moeite om websites te maken die in de browsers werken die zich wel aan de standaarden houden en die ook werken in IE, die zich niet aan de standaarden houdt.

Een ander heeft die al op een veel eerder en op een mooiere manier weten uit te leggen, maar blijkbaar leest niet iedereen eerst het commentaar en de meningen van anderen, voordat zij hun eigen mening neerzetten.

Het komt erop neer dat 'al het gedoe' rondom Firefox toch een onderbouwing heeft, en dat alle gebruikers van het internet er baat bij hebben als IE, het zwarte schaap, minder gebruikt wordt.

nederlanders zijn stug, iedereen denkt dat IE geweldig is omdat ze bijna van niets anders gehoord hebben en met het vuile spelletje van Microsoft is ook iets mis. maar de lichste snelste en best beveiligde browser blijft Opera. dus wat een gedoe om Firefoxr

Ik denk dat één van de redenen om IE te gebruiken is dat de webversie van Outlook, die door veel instellingen gebruikt wordt, gewoon beter werkt in IE dan in FF. Zelf gebruik ik momenteel FF 3 beta 5 met IE-tab add-on speciaal voor m'n zakelijke mail. Maar dat is weer een stap extra die nodig is om toch met FF te surfen.
Ik weet dat dit voor veel collega's een reden is om IE te blijven gebruiken.
En inderdaad, op deze manier dwingt MS een grote groep mensen om IE op hun PC te laten staan.

Ik gebruiker IE7, omdat het simpel gewoon werkt en functioneel is. Firefox 2.02 geinstalleerd staan, maar heb tot nu toe geen enkel voordeel kunnen vinden om IE niet te gebruiken. Enige reden zou misschien veiligheid zijn, al heb ik in al die jaren dat ik Windows gebruik nog nooit last van virussen, spyware of andere vervelende zaken gehad.

Wat mij wel opvalt is dat er veel haat is tegen MS producten, je mag het niet gebruiken omdat het van MS is. Mensen die heel harde verwijten maken over keuze vrijheid, opdringen van software, etc. maken zich er net zo hard schuldig aan omdat ze je "dwingen" een bepaald product te gebruiken, bijvoorbeeld firefox. MS gebruikers worden ook op deze pagina weer als dom bestemeld, terwijl er misschien genoeg mensen zijn die gewoon weg tevreden zijn met het product. Is daar iets mis mee? Volgens mij niet, laat iedereen toch gewoon lekker zijn eigen ding gebruiken. Firefox is geen slecht product, net zo min als de meeste andere browsers, inclusief opera en IE.

De schrijver beweert da wij in NL zo achter lopen en bazeert dit op het feit dat we IE gebruiken als browser. Denk dat het belangerijker is waarvoor we de browser gebruiken en welke informatie men leest. Als al die buitenlanders porno zitten te kijken met hun firefox browsertje lopen we heus niet "achter" hoor. Het gaat hier met name om functionaliteit en niet om kwaliteit.

Ik zelf gebruik firefox en thunderbird al jaren.
zou het niet eens meer anders willen.
ik zou nog weleens opera kunnen gaan proberen.
internet explorer van microsoft vindt ik persoonlijk de meest
waardeloze browser al vanaf de eerste keer dat ik internet.
ik hou van zo kaal mogelijke browser,zonder al te veel poespas
en dat is precies wat firefox is.
IE haal ik nu altijd uit m,n operating systeem
Bij vista moet ik het nog uitzoeken hoe dat moet,maar ook dat gaat lukken net zoals ik bij win98,2000,xp hebt gedaan
mijn stelregel is wat ik niet gebruikt hoef ook niet op m,n hardeschijf te staan en helaas microsoft is daar juist een expert in
om zo veel mogelijk nutteloze dingen erop te zetten en te gebruiken
wat de boel nodeloos vertraagd en zover mogelijk weg te stoppen.
maar waarschijnlijk dat er zo weinig nederlanders zijn die firefox of opera gebruiken , is misschien de bekende regel
ONBEKEND,MAAKT ONBEMIND of anders WAT DE BOER NIET KENT , EET HIJ NIET
en wat ik ook merkt bij een hoop mensen dat ze te veel verwent zijn door window wizards en niet meer zelf weten hoe ze handmatig iets kunnen instellen.

HG te L

Misschien dat je eens contact met MS kan opnemen en kan uitleggen hoe je uit XP de motor sloopt terwijl XP gewoon door draait. Vind dit echt geweldig als je echt compleet IE hebt verwijdert en toch nog een werkende XP versie hebt.Denk dat ze je direct in dienst gaan nemen.......

Internet Explorer 'de motor' noemen van Windows gaat wel een beetje ver.
Het is echter inderdaad enorm moeilijk, zo niet onmogelijk (zeker met de latere versies), om IE daadwerkelijk te verwijderen zonder de werking van Windows behoorlijk te verstoren.

Waarschijnlijk heeft de persoon in kwestie IE 'verwijderd' via de Windows onderdelen toevoegen of verwijderen optie in het software menu (Configuratie scherm>Software); dit is meer een deactiveren en verbergen dan daadwerkelijk verwijderen in de zin van de-installeren.

Ikzelf gebruik firefox omdat het veel rustiger oogt.Veel mensen denken dat "computer" en "windows" hetzelfde zijn en zich ook niet bewust zijn van keuzes. Daar moet ik wel bij vermelden dat ik Linux Ubuntu gebruik en daarbij ook eigenlijk Firefox mee kreeg.

Op zoek hoe ik KompoZer in het Nederlands kan krijgen kom ik hier terecht. Leuk leesvoer... dus even mijn mening achterlaten. Ik ben ook een Opa op het net zoals dat tegenwoordig heet. Opgegroeid met MS (vanaf DOS3) dus al heeeel lang ben ik drie maand geleden overgestapt op Open Source. Wat een revelatie! mijn eerste reden was: heet is allemaal gratis en niets moet maar mag! Als Vlaming met mijn typische vooroordelen over de 'zuinige' Noorder buren had ik gedacht alles zal in het Nederlands te vinden zijn, maar ... neen dus! Jullie 'motten niet' van die nieuwe dingen. Nu ik wel, ik gebruik, Firefox, Thunderbird, Gimp, OpenOffice en ga nu ook Kompozer even besnuffelen. En bepaalde websites niet zien in Firefox: weet ik veel ik heb er nog geen enkele tegen gekomen dus voor mij doet Firefox alles wat ik wil en laat inderdaad geen overvolle harde schijf achter. Het heeft jaren geduurd maar nu zich ik toch ook leve Open Source!
Groeten uit Vlaanderen, Latti

Ik kan me alleen maar aansluiten bij de mensen hierboven. Kleine foetnoot voor degene die beweert dat updates en service packs niet nodig zijn, dat zijn ze wel. Je kunt natuurlijk ook zelf bepalen wanneer je en wat je update van Windows / Microsoft bij Automatische Updates.
En oja, ik gebruik ook Firefox. Nadat ik het gewoon zelf via internet had gevonden en in computerbladen als ComputerTotaal en Chip had zien staan/gelezen!!.
Mooiste aan Firefox vindt ik nog de (gratis) add-ons / plug-ins. En voor de mensen die zeuren dat ze in Firefox soms geen pagina kunnen zien. Gebruik voor zo'n pagina de add-on IE-Tab, werkt gegarandeert. Het gebruikt voor die pagina even de engine van IE in Firefox, met behoud van functies van Firefox. Overigens heeft Microsoft tabs aan IE7 toegevoegd naar aanleiding van het succes van deze functie in Firefox (/Opera en andere minder gebruikten).

Met veel interesse lees ik deze site en antwoorden.
Als 66-jarige digibeet ( een Opa-op-het-net dus) ben ik wèl geinteresseert in alle IT-ontwikkelingen, maar wordt regelmatig geconfronteerd met feilen en falen van software: het 'plug' lukt wel, maar 'play'gaat lang niet altijd goed en dan heb ik helaas te weinig kennis om e.e.a. te verhelpen.
(Na een up-date naar IE-7 werkte mijn all-in-one HP-officejet niet meer. Met prima hulp van HP er wel uitgekomen , maar dit soort ervaringen maken wel dat ik heel voorzichtig ben met nieuwe software.
Mijn generatie heeft denk ik de aansluiting naar IT gemist en blijven derhalve 'knoppendrukkers'.

Overigens ga ik nu Komposer en Firefox downloaden in de hoop dat het lukt en met als voornaamste reden: tegen de alles overheersende macht van Microsoft in te gaan.

1/ de Nederlander vooruitstrevend? Laat maar, dat roepen ze dan wel van zichzelf en dat is het dan. Dat is exact wat Antwerpenaren van hun noorderburen ook denken: veel roepen, weinig denken, laat maar, wij drinken ons pintje wel ergens anders.

2/ Heel veel sites zijn in microsofot-dialect-HTML geschreven, IE kent dat dialect en de andere browsers houden zich netjes aan het algemeen beschaafd HTML van w3c. Omdat IE microsftiaans kent, geeft hij al de pagina's, die in dat dialect geschreven zijn, mooi weer, en Firefox doet dat niet. Wie is dan in fout? Maar wie begrijpt de finesse van hetgeen hierboven staat? Nee, de Nederlander is liever lui dan moe. In plaats van te surfen met Firefox en eventueel de webmaster aan te schrijven en zuivere HTML te vragen, verandert hij liever niet van browser. Ook wanneer iedereen zegt dat het een onveilige browser is, dan nóg.

3/ Oma-op-het-net begrijpt niet wat een Java-injectie is. Je moet het al op een filmpje laten zien en dan nóg gelooft zij het niet. Omdat? Daarom! Het gaat er niet in. Ze blijft verder klikken op al dat beweegt, en leuk dat dat is! En als de pc stillaan helemaal stil valt, dan is het tijd voor een volgende, want ze wil met de tijd meegaan, nietwaar?

Een andere variant is nog vergeten:

Mensen gebruiken ook een andere browser die wel gebruik maakt van IE.
Ikzelf gebruik bijvoorbeeld Avant Browser, deze geeft veel extra surfmogelijkheden O.a. uitgebreide ad- en popup-onderdrukking, extra mogelijkheden wat wel en niet op een pagina getoond mag worden, een mooie integratie van rss-feed en nog veel meer tools. Je hebt dus een andere interface maar wel de voordelen die IE biedt zoals een prima weergave van webpagina's.

Je gebruikt dus wel een andere browser maar in de statistieken verschijnt deze toch als IE.

Opera is gewoon veel beter, waarom al die heisa rond firefox er is snap ik nie goed.
Eens opera geprobeerd , wil je niks anders meer.

Sinds een half jaar Opera. Gewoon SUPER: snelheid, bedieningsgemak, overzichtelijk, geen storingen en veilig!
Alleen heel soms een site die Opera niet ondersteund in een beveiligde omgeving (een enkele bank bijv.) Daarvoor IE achter de hand.

Wat OOK een zeer belangrijke rede is om GEEN explorer te gebruiken is de énorme hoeveelheid tijdelijke rotzooi die deze browser achterlaat in de fysieke mappen VAN de harde schijf. Een klein uurtje surfen leert al dat én de geschiedenis op de harde schijf propvol zit met overbodige rommel, de temp. internetfiles lopen over van troep......... Dit is met Firefox gewoon NIET het geval. Die houdt dat ' netjes bij zích' ......... Ik zie GEEN rede om ooit nog explorer te gebruiken, en de mensen die ik help ook niet meer. Alleen jammer dat er nog geen NOG betere vervanger is voor Outlook Express.

Ik vind Thunderbird stukken beter dan Outlook.

Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je (wat) moeite moet doen om aan Firefox te komen. Ik denk dat Nederlanders helemaal geen zin hebben om software te downloaden die ze niet kennen. Wat de boer niet kent vreet 'ie niet.

Een grote rol speelt uiteraard de ingebouwde explorer van microsoft die voor de meeste mensen blijkbaar voldoet. Voldoet, omdat mijns inziens exploretr 6 en zeker explorer 7 ZEER zwakke en trage browsers zijn t.o.v Firefox.

Een andere oorzaak is denk ik dat Nederlanders weinig LEZEN op internet. Men heeft niet eens zín te lezen wat Firefox of andere veel betere open source software is.......... En ik denk dat de meeste Nederlanders érg weinig weten wat een computer eigenlijk is...... Het is voor mij, ik help mensen regelmatig met hun PC, erg gewoon om PC's te verschonen van overbodige troep als Hotfix nummer zoveel, overbodige MSE beveiligingen........ en wat helemaal een crime is: de meeste mensen hebben die ontzettend stomme vervelende ' automatische downloads' non stop aanstaan met als gevolg dat explorer, mediaplayer volkoeken met onzinnige rotzooi.

Maar ! Ik mag de PC's van de mensen die mij vragen opknappen naar eigen inzichten. Welnu, het eerste wat ik doe is explorer 7 eraf halen, en als het kan ook service packet 2. Daarna haal ik alle rommel/updates uit het register en de computer ís al sneller. Men is zelfs al verbaasd hoe goed explorer 6 het doet zonder service gedoe.

Maar in plaats van explorer 6 installeer ik Firefox en stel 'm in als standaardbrowser en leg in het kort uit hoe 'ie werkt. Of ik verwijs naar deze site. Mediaplayer maakt plaats voor VLC player, en als men nog geen office heeft dan installeer ik openoffice. EN tevreden dat men is NA deze installatie. Men wil niet meer anders dan géen ms producten. Vandaar dat ik veel software ook voor mensen op CD brandt én die CD geven ze ook weer door aan kennissen etc. met goed resultaat. En veel mensen ontdekken nadat ik hun pc opgeschoont heb dat ze HEEL veel ruimte overhebben op hun schijf........

Ik wacht nog met smart op een ' firefox' verkenner, zodat wat mij betreft HEEL die MS vormgeving voor een groot deel wég kan.

Ik kan nog een reden geven waarom Firefox niet net zoveel gebruikt wordt als Internet Explorer. De implementatie ervan in een Windows 2000/2003 domein is lastiger dan met Internet Explorer (zoniet onmogelijk), afhankelijk van wat je als beheerder wilt.
Wat dat betreft heeft Internet Explorer al een meerwaarde t.a.v. Firefox, zonder dat er echt sprake hoeft te zijn van een op zich kwalitatief betere browser.

Verder voldoet Internet Explorer wat websurfen betreft meestal inderdaad gewoon voor de meeste mensen. Ik kan mij dat wel voorstellen. Het doet wat het moet doen, dus waarom zou je dan iets anders gebruiken?

Zelf gebruik ik liever Firefox, vanwege de opzet en zijn prachtige bladwijzerbalk en de manier waarop je die kan combineren met uitklappende RSS-feeds. Maar ik ben dan ook een individuele, zware gebruiker met een meer dan gemiddelde kennis van computers.

Ik denk dat hem daar ook de kneep zit... onbekend maakt onbemind. Ik denk dat dit onderzoek aantoont dat de meerderheid van de mensen niet inziet wat de meerwaarde van Firefox is ten opzichte van Internet Explorer.

Zolang dat zo blijft, zal Internet Explorer altijd koploper blijven.

ik ben firefox gaan gebruiken op advies van andere mensen
omdat ik steeds meer problemen kreeg met de explorer(ondanks steeds opnieuw instaleren)
en persoonlijk vind ik de firefox ook beter werken dan de explorer
en word ik er niet steeds afgegooid omdat er weer es een fout is opgetreden
dus geef mij maar firefox ipv explorer

Zoals in veel van de discussies tussen twee kampen (of het nou om software gaat, voetbalclubs of auto's): de discussie gaat teveel om het gevoel. Ook in dit artikel blijkt maar weer dat het "moet" dat we FireFox gebruiken, want IE kan gewoon niet. Waarom niet? Wat IS die meerwaarde van FireFox dan? DAT zou de discussie moeten zijn. Dan komt de overstap vanzelf.

Ik ben zelf het prototype achterlopende hollander, kennelijk. Gebruik IE, simpelweg omdat dat het minste gezeik oplevert met de Windows installatie, en omdat het doet wat het moet doen: pagina's op internet weergeven. Dat doet ie al jaren goed, dus, wat is er dan mis mee? Het principe misschien dat het niet mijn vrije wil/keuze is om met deze browser begonnen te zijn. En er dus bij te blijven plakken?

Nu komt MS een tijdje terug met IE 7. Sindsdien ben ik lang de boot af wezen houden, tot onlangs. MIjn pc is niet van een erg recent bouwjaar, internet pagina's laden duurt nu onwaarschijnlijk lang, het geheugengebruik is krankzinnig, de traagheid om te huilen. Mijn testinstallatie van een oude FireFox (1.5.nogwat) zeer hoopvol, alle pagina's flitsten weer over mijn scherm.

Een collega vertelde me dat FireFox van recentere makelijk ook een stuk meer pc capaciteit belast. Dat zou jammer zijn, de test zal het uitwijzen. Ik ben benieuwd of het een beetje wil: installeren ter test. En als het er, als he tniet bevalt, maar weer afkan he. Ik vrees met grote vrezen.

Zullen we nu eens kijken naar de inhoud?

Nederlanders beseffen ook niet hoeveel extra geld gespendeerd moet worden door bedrijven om Internet Explorer te ondersteunen. Het bouwen van (functionele) websites is niet zo heel moeilijk en wordt ook goed getoond in de moderne browsers voor Linux, Windows én Mac (Firefox, Konqueror, Safari, Opera etc.). En dan komt het moment dat de ontwikkelaar vreest..je moet je produkt in IE bekijken. Zeker 50% van de complete ontwikkeltijd voor websites gaat zitten in het "sleutelen" om de website goed werkend te krijgen in IE.

Internet Explorer is net een zieke hond op jaren...op een gegeven moment moet je jezelf over je medelijden heen zetten en het naar de dierenarts te brengen voor een spuitje.

Dat Nederlanders zo blind kunnen zijn...onvoorstelbaar! Maar ja, diezelfde Nederlanders krijgen een Balkenende niet eens uit het parlement dus het volk krijgt dan ook wat het verdient.

Hier in Zuid-Amerika kent men wel Holland maar weet niemand wat Nederland is. Dan is het jammer dat er in Nederland (meelopend, schaapachtig) niet veel Hollands (eigenwijs, vooruitstrevend, denkend) meer over is.

Nederlanders zeiken liever over dat iets slecht is, dan dat ze iets anders proberen. We zijn te verwend.

De overheid die sowieso gezeik krijgt, maar bij verandering nog meer, neemt ook al weinig echt een voortrekkersrol (een hele serie goede projecten is net voor uur U stekker uitgetrokken (Balkende, waarom?)).

In Finland adviseert de overheid Firefox !! Daar kan Nederland nog wat van leren. Verder moeten we allemaal onze overheden blijven bellen (dat komt het beste door) over dat hun websites niet eens worden goedgekeurd door http://validator.w3.org Het gaat er ten slotte niet om dat iedereen Firefox gebruikt, maar juist dat iedereen zelf kan kiezen. Ik wissel trouwens tussen Firefox en Opera (mijn favoriet voor SVG)

De reden waarom FF wordt gebruikt is m.i. :

1. Nederlanders zijn enorm conservatief en verre van innovators.
2. Nederlanders proberen pas iets als de rest van de wereld het heeft uitgetest en als zij dan inzien dat het voordelen heeft.
3. Nederlanders lopen achter ontwikkeling aan, zij lopen niet voorop.
4. Het zelfbeeld dat Nederland een voortrekker is klopt niet, het is meer een volger.
5. Remmende voorsprong impliceert voorsprong, die is er niet!

Reageer