Column: Verboden voor Internet Explorer 6!

Het is een van de allerslechtste producten die ooit gemaakt is. Het is instabiel, onveilig, traag, onhandig in het gebruik en het voldoet niet aan de standaarden. Kortom: één grote ramp. Ik kan er werkelijk niks positiefs over bedenken. Toch gebruikt nog een kwart van de internetters dit wanproduct. Zijn die mensen onwetend? Zijn ze gek? Of zijn het gewoon masochisten die graag zichzelf kwellen?

Het product in kwestie is Internet Explorer 6 en de onwetende, gekke, masochist bent u misschien wel...

De feiten. In augustus 2001 zag Internet Explorer 6 (IE6) het levenslicht. En net als voorganger Internet Explorer 5.5 was IE6 toen al de slechtste browser die er was. IE6 kon namelijk niks. De browser kon niet overweg met tabbladen, blokkeerde geen pop-up-vensters, had geen geïntegreerd zoekvenster enzovoort. Alles wat de concurrentie, Opera, Safari en Mozilla, wel had.

En IE6 was rampzalig wat betreft beveiliging. De meeste virussen en spyware die u toen op uw pc kreeg kwamen via IE6. De browser was zo lek als een mandje. Als u ging internetten met IE6 kon het zomaar gebeuren dat allerlei spyware ongevraagd op uw pc werd geïnstalleerd (zonder dat u er iets aan kon doen!), dat tientallen pop-up vensters om uw oren vlogen, dat uw favorieten of startpagina werden veranderd, dat u er allerlei extra werkbalken bijkreeg en dat heel Windows crashte omdat IE6 weer eens vastliep.

Toen Bill Gates, die niet zo van het internet was, toch eens het WWW opging en hopeloos vastliep met IE6 heeft hij een van zijn beroemde memo's doen uitgaan waarin hij opriep om de beveiliging van IE aan te pakken. En zo geschiedde. In 2004 (nadat iedereen dus jarenlang praktisch onbeschermd gesurft had) kwam er een grote update voor IE6 waarin de beveiliging wat aangescherpt werd en waarin - zowaar - een pop-up blokkeerder werd meegeleverd. Halelujah!

En daar is het bij gebleven. Sindsdien is er niks meer toegevoegd aan IE6 - behalve ontelbare veiligheidslekken die nog niet gedicht zijn. En dat terwijl de concurrentie snelle, stabiele, veilige en zeer handige producten als Firefox 3, Safari 3 en Opera 9.5 heeft gemaakt. Maar wacht eens even, zult u zeggen, en Internet Explorer 7 dan? Microsoft heeft toch ook een opvolger van IE6 uitgebracht? Dat klopt. Internet Explorer 7 dat in oktober 2006 uitkwam is al een stuk veiliger en kan ook meer dan zijn voorganger (maar steekt nog schril af bij de concurrentie).

Maar waarom zijn er dan toch nog mensen die met IE6 internetten?! IE7 is al ruim anderhalf jaar verschenen en toch gebruikt nog een kwart van de internetters wereldwijd IE6. En ook op Gratis Software Site - waar wij al jaren waarschuwen voor onveilige software - heeft twintig procent nog IE6 als browser. Ontzettend dom en onverantwoord! Gaat u maar lekker internetbankieren met IE6, een browser waar nog vierentwintig niet opgeloste lekken in zitten! Welterusten.

En kost het nou zoveel moeite om van IE6 over te stappen op Firefox, Opera of Internet Explorer 7? Nee hoor, gewoon Firefox of Opera downloaden en installeren (al uw favorieten worden automatisch geïmporteerd). Of ga even naar Windows Update en installeer Internet Explorer 7. Zelfs mensen die een illegale Windows-versie hebben kunnen IE7 downloaden.

Dus doe uzelf en websitemakers (IE6 houdt zich totaal niet aan de webstandaarden) een plezier en dump Internet Explorer 6. Bovendien, als u dat nu niet doet loopt u het gevaar dat over niet al te lange tijd websites u gaan weigeren omdat u met een onveilige browser surft (zoals PayPal nu al doet). Verboden voor Internet Explorer 6!

Gebruikt u IE6 nog? Wees een man (m/v) en vertel ons in de commentaren hieronder waarom.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik vind het allemaal maar bullcrap wat jullie zeggen. een browser is een browser, een zoekmachine is een zoekmachine en antivirus is antivirus. dat hoeft echt niet allemaal geïntegreerd te zitten, dit vraagt alleen maar meer van de computer.

Geef mij maar een gewoon internetbrowserscherm met adresbalk, en verder geen onzin van antivirus en zoekmachineshit. als ik een zoekmachine nodig heb ga ik wel naar google.nl en als ik virussen tegen wil gaan download dan gewoon ff antivirus mensen.....

Als webontwikkelaar kan ik alvast één ding beamen:
Een website compatibel maken met IE6 is een ramp.
Zo kan IE6 niet om met positionering of transparantie
PNG-afbeeldingen. En dat om maar twee dingen te noemen.
Een wereld waarin niemand IE6 gebruikt is een utopie
voor ons.

Hetgeen mij het meeste stoort is dat je als Windows geen keuze krijgt om zelf een webbrowser te kiezen!!
Je krijgt IE , willen of niet.
En je krijgt hem er niet af(je kan hem wel met veel kunstgrepen deactiveren)
Je mag dan wel FF, Opera en zo gebruiken, maar IE staat er al op.
Dat is mijns inziens de simpele reden waarom er zo weinig mensen overstappen- gemakzucht, IE staat er al op...

of je nu ie 5,6 of 7, of firefox 2 of 3 gebruikt, het is steeds de gebruiker die moet oppassen en verantwordelijk is, kan, en moet,h(z)ij zich laten bijstaan door allerlei anti virus en anti spam en wat dan ook, de veiligheid begint niet bij de browser maar bij de pc gebruiker.
Of dergelijke eenzijdige colums ons verder helpen, misschien wel maar misschien ook niet. "never change a winning team."

weet je waarom sommigen web diensten niet werken met firefox
omdat de mensen die die web diensten maken vaak te lui zijn om dingen anders aan te pakken
en omdat de meeste mensen internet Explorer gebruiken
sorry maar dat is mijn mening

Nee....iemand met een eigen tekstburo zal toch met een beter (maar meer nog objectiever)antwoord moeten komen.

Kom aan Matthijs laat je niet kisten.

Raken zo wel van het onderwerp af , ik dacht dat het ging
over een waarschuwing voor Internet Explorer 6 gebruikers ?

Nou Ongeregistreerde bezoeker neem eens de moeite om te lezen wat Matthijs schreef (En kost het nou zoveel moeite om van IE6 over te stappen op Firefox, Opera of Internet Explorer 7)
Een waarschuwing voor diegene die nog met ie 6 surfen dus(masochisten)
(The most severe unpatched Secunia advisory affecting Microsoft Internet Explorer 6.x, with all vendor patches applied, is rated Moderately critical)

Matthijs ga zo door met af een toe een column te plaatsen.

Een column is een kort stukje proza waarin de auteur spits en uitdagend zijn mening ventileert.
Proza dus!!!!! vooral als Firefox er in voorkomt.

Firefox Fan

De mening over IE6 zal elk weldenkend mens toch onderschrijven: het is de onveiligste browser die er tegenwoordig bestaat en hij wordt nog altijd officieel ondersteund door Microsoft. Als ze IE6 lieten vallen en iedereen lieten overstappen op IE7 was het anders, maar dit product wordt nog altijd door MS geüpdate... Maar ook weer niet echt goed, want er zitten inmiddels 24 lekken in die niet opgelost zijn. Dat is halfslachtig en gevaarlijk. Net doen alsof het nog een volwaardig product is, maar allerlei lekken laten zitten. Kijk maar bij Secunia of andere sites voor alle objectieve gegevens omtrent lekken in allerlei browsers (dat zijn de objectieve gegevens waar deze mening over IE6 op gebaseerd is).

Ik heb De Gratis Software Site menig Nederlander aanbevolen.......nu doe ik dat niet meer De objectiviteit is de laatste tijd ver te zoeken bij mijnheer Mathijs.Links naar positieve verhalen over Firefox en Opera zijn her en der op de site te vinden.Zijn er fouten of minder positieve zaken op het wereldwijde net te vinden over bovenstaande programma,s dan zie je ze niet op deze site.Dat is jammer.Dat maakt het dat deze site zich niet meer onderscheid van de zovele andere.
Jammer voor keyzer en wim die zich hier in mee laten sleuren.

Ach, een column is een persoonlijke mening. Maar minder positieve zaken over Firefox en Opera worden ook besproken. Zo objectief is deze site nog wel. Zie bijvoorbeeld:
http://www.gratissoftwaresite.nl/nieuws/Eerste+lek+in+Firefox+3+ontdekt

Serieus!

Wim Wim laat jij je mee sleuren?

Firefox Fan

Meeslepen, ha de mensen die mij kennen weten wel beter.
Wat betreft IE6 denk ik dat er ook veel onwetende, bange of onkundige mensen zijn.
Kwam v.d. week bij een vrouwtje die ook nog IE6 had. waarom?
"Hij is"..."illegaal" fluisterde ze.
Ook de updates durfde ze niet te installeren.
Ik heb IE7 er op gezet en uitgelegd dat ze gewoon de beveiligingsupdates moet installeren.
Over de felle reacties op het artikel denk ik vooral aan het oud Engelse gezegde:
Opinions ara like Assholes, everybody has one.

Eh, wie laat zich hier meeslepen???

Ik zou zeggen neem een pilsje en zet een cd van André Hazes op en ga eens goed uithuilen (mijn suggestie, de moeder aller smartlappen: 'Een beetje verdriet' of in dit geval de alternatieve versie: 'Een kratje of vier').

Een kratje of vier, een kratje of vier
Ik dacht: Een kratje of vier
Een vijfde kon er niet meer bij
Dat was zelfs te veel voor mij
Hoe durft u hier te komen
U krijgt van ons geen medicijn
U bent zo zat als een konijn
Als een konijn

ja zat erbij, das juist.
maar de uitleg van matthijs klopt niet.
en firefox 3 sorry, zie hieboven is niet de allesomvattende en veiligste browser, heeft meer beperkingen en zie maar de hierboven aangehaalde link van gratissofware, en der zijn er nog enkele op deze site die verwijzen naar veiligheidslekken van firefox.
en het is inderdaad zo dat de betrouwbaarheid daalt met het toenemende aantal gebruikers.

dus toch enkel nog pen en paier.

gewoon eenzijdige commentaar, datum terug zetten naar 1908 en dan hopen dat er nog es een bill gates langs komt die ons leven wat eenvoudiger en makkelijk maakt, ook al is die al es wat te ijverig,maar toch is hij die de pc mogelijk maakte, of je het nu eens bent of niet, en gratis is niet altijd het beste,( en zeker firefox 3 niet.)

"maar toch is hij die de pc mogelijk maakte, of je het nu eens bent of niet" klopt dus niet, even goed informeren he en niet zomaar wat roepen omdat je niets anders kent. En je Internet explorer heb je toch ook "gratis",zat erbij he bij windows.Kijk ikzelf gebruik ook wel IE, maar kent wel de beperkingen.

heb een pc (win98) met ie 6, een andere met xp en ie 7 en daarnaast als reserve firefox 3, kan met deze helaas niet alles downloaden, geen windows update, vervormde paginas, geen webcam op aktive x gebaseerd,verwarde favorieten weergave.

Maar ondanks alles, ook met internetbankieren nog geen problemen gehad, met geen enkele van de 3 gebruikte browsers, misschien de verdediging tegen ondingen die me hier helpt!

Trouwens de onveiligheid groeit met het aantal gebruikers,
Stond dit niet op deze website gratissoftware ??????????
http://www.gratissoftware....

ga me bezinnen, misschien is het weer beter met potlood en papier.

netwerkbeheerder schreef :Als test heb 4 users laten werken met firefox en 4 andere met Opera 9.x. Alles werkte redelijk maar na een week wilden ze toch terug hun internet explorer omdat deze zeer goed werkt met owa (outlook web access) en sharepoint.

dit kan ik wel begrijpen maar ik vind dat de meeste mensen gewoon niet open staan voor alternatieve software begrijp je :wat de boer niet kent dat eet hij niet
dit geld ook voor pc gebruikers :wat de gebruiker niet kent dat gaat hij ook niet gebruiken
nu zijn er wel een hoop mensen die wel graag andere dingen proberen daar niet van maar begrijp wat ik bedoel

Ik reageer normaal gezien nooit, maar als ik het artikel lees van Matthijs.... Wij hebben meer dan 200 pc's in ons netwerk, allemaal windows pc's en draaien allemaal op ie6 sp1 of ie7. Iedereen mag surfen, mailen al het andere wordt uiteraard tegengehouden.

Wij hebben nog geen enkel groot probleem gehad met ie6 sp1 of ie7 !.

Als test heb 4 users laten werken met firefox en 4 andere met Opera 9.x. Alles werkte redelijk maar na een week wilden ze toch terug hun internet explorer omdat deze zeer goed werkt met owa (outlook web access) en sharepoint.

Voor thuis zou ik opera aanraden omwille van de vele extra's !. Firefox is niet stabiel genoeg en zit nog met redelijk veel lekken.

Dus matthijs, liefst geen anti praat meer (ik denk dat je een ontslagen gefrustreerde ex medewerker bent van microsoft) maar echt gefundeerde uitspraken en niet omdat je ervaring hebt met een aantal pc'tjes...

groeten,

dkm

Netwerkbeheerder? Ben ik ook en ik kan me goed vinden in het verhaal van matthijs. IE6 is gewoon zo lek als 'n mandje. Vooral voor de gemiddelde thuisgebruiker.
Met alle respect, maar met zo'n reactie had ik meteen zoiets van :
Werkt hij bij Microsoft?

Btw: Opera vind ik goed, maar heb persoonlijk de voorkeur voor FF3,
bij mij is deze nl.zeer stabiel en supersnel.

Heerlijk geschreven Matthijs en ik ben het met je eens.
Wanproduct,voor masochisten,instabiel,onveilig,traag,onhandig in het gebruik geweldig om te lezen.
Ga zo door Matthijs je maakt me een gelukkig mens.

De Netwerkbeheerder werkt bij Microsoft hoop ik en niet bij
De Koning & Mulder Advocaten (dkm)

Firefox Fan

IE6 is natuurlijk hopeloos verouderd.
Heel goed om suffende gebruikers hiervoor te waarschuwen Matthijs!

Helaas is FF3 niet zo goed als we met zijn allen zouden willen.
FF3 is niet stabiel, crasht voortdurend en kan niet lekker automatisch overweg met sites die video afspelen via W... MediaPlayer.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Opera en K-Melon sneller en stabieler zijn. Ik gebruik nog steeds FF3, maar krijg nu wel pop-ups van FF zelf met excuses voor het crashen en of er een foutenrapport verzonden mag worden! Ook naar het email adres van de gebruiker wordt gevraagd, zodat FF kan melden wanneer de fouten verholpen zijn.

WAAROM CRASHT FF3 ZO VAAK IN WINDOWS? EN WAAROM HOOR IK HIER NIEMAND OVER? ONDER LINUX WERKT FF PERFECT, MAAR AL MIJN BELANGRIJKE SOFTWARE DRAAIT HELAAS ALLEEN OP XP...

IE7 is ook stabieler dan FF3 en werkt nu eenmaal makkelijker met Windows Software.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat velen (oa. de Openbare Bibliotheek Amsterdam - oba.nl -) helaas weer overgestapt zijn van FF naar (Opera en) IE versie 7 uiteraard!

Dat lijkt me een klassiek geval van een profiel of plugin die niet in orde is. Lees hier oplossingen:
http://www.gratissoftwaresite.nl/tips/Stappenplan+bij+trage+of+instabiele+Firefox

Zoals al vaker gezegd: als Firefox bij iedereen zo vaak zou crashen dan zou de browser allang niet meer zo veel gebruikt worden. Er is dus waarschijnlijk iets vreemds aan de hand op je pc. Bedenk dat eerst - en kijk hier naar - voordat je software gaat afkraken. IE7 is bij mij ook wel eens iedere keer gecrasht na het opstarten, maar ik snap dan nog wel dat dat niet bij iedereen zo is... alhoewel... ;-)

Wat betreft de Windows Media Speler plugin, heb je de nieuwe plugin voor Vista en XP voor Firefox wel geprobeerd? Die lost waarschijnlijk je andere probleem op:

http://www.gratissoftwaresite.nl/tips/Windows+Media+Player+plugin+voor+Firefox+onder+Vista+en+XP

Succes!

Om met dezelfde toon als de schrijver te spreken: wat een ongenuanceerde, zwaar overdreven nonsens.

Zelf browse ik thuis met veel plezier met Firefox, ben een fervent tegenstander van de door-de-strot-drukkerij van de software grootgrutter uit Redmond, ik vind dit wel erg zwart-wit. De goddelijke aanbidding van alles wat maar freeware en niet-Microsoft is, vind ik geen vrijbrief tot het dusdanig flamen van een browser, die de plank in deze tijden dan misschien aardig misslaat: Hij al wel 7 jaar oud.

Het aantal lekken dat in allerlei browsers wordt gevonden kan je niet zomaar afdoen als "ontelbaar" voor IE6, tegenover de eindeloze veiligheid die Firefox (en anderen) zouden bieden. En de grote hoeveelheid mogelijkheden die IE7 NIET zou hebben, ik denk dan weer: wees blij, eindelijk wordt Microsoft eens verweten dat er TE WEINIG functionaliteiten in een product van ze zitten.

Ik heb ook jaren lang WEL met IE6 gesurfd. Het aantal crashes was, geheel in tegenstelling tot de bewering van deze schrijver, NUL, en ik ben echt een fervent surfer. Virussen en spyware komen natuurlijk het meest via een browser binnen, en aangezien het veruit de meest gebruikte browser is, is het logisch dat er ook de meeste ongein mee naar binnen komt. Nadenken voor je ongenuanceerde onzin opschrijft scheelt ergernis bij lezers. ;-)

Wat mij betreft zorgt Microsoft niet eens voor veiliger browsers maar voor een Windows waar je niet als admin MOET werken, al die tijd. Mij is opgevallen dat ik mijn virusscanner bijvoorbeeld niet kon gebruiken op mijn pc als ik als "gebruiker" was aangemeld, het was niet voor elkaar te krijgen (echt.. heel triest) om namelijk updates automatisch te laten installeren, want ik had de rechten niet.... DAAR zakt nou MIJN broek van af. Dan roep je onveiligheid wel over je af he!?

Rij jij nog met een intacte wagen uit 1901 over de snelweg met 120km/u?
Het gaat over dat er nog steeds mensen zijn die nog steeds niet overstappen. Dat ie 7 jaar oud maakt me geen donder uit. Dos wordt niet meer gebruikt(onder het grote publiek, wat al die nerds doen is toch iets anders) en daar klaagt dus niemand over.
Gewoon overstappen publiek!

Mensen zijn lui. Daar ontkom je niet aan. Maar als ze ergens last van krijgen dan gaan ze ineens allerlei dingen proberen. Dus waarom Microsoft er niet voor zorgt dat IE6 gebruikers de pop ups om de oren vliegen dat ze hun browser moeten updaten snap ik niets van. Oh wacht even die mensen zijn al gewent aan pop ups.

Inderdaad, ronduit onverantwoord dat er nog zoveel IE 6 gebruikers zijn!
Ik zou zeggen, stap over op FireFox 3 en je wordt behoed voor veel narigheden.
Sinds ik zelf FF gebruik als browser heb ik nagenoeg geen last meer van spyware etc.

Don Diego
Firefox Forever

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
bulgari_e