Opera dient klacht in tegen Microsoft bij Europese Commissie

De Noorse producent van de gratis internet browser Opera heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Microsoft. Internet Explorer is het doelwit.

Opera is het monopolie van Internet Explorer op de browsermarkt zat. Volgens de Noorse software-producent is de koppeling van Internet Explorer aan Windows illegaal. Consumenten krijgen nu bij Windows standaard alleen Internet Explorer meegeleverd en hebben niet meteen de keuze uit andere browsers. Dit is oneerlijke concurrentie voor alternatieven als Opera of Firefox, vindt Opera Software.

Volgens Opera moet Internet Explorer dan ook losgekoppeld worden van Windows, net zoals Microsoft enkele jaren geleden Windows Mediaspeler van de Europese Commissie uit Windows moest halen. De Windows-N-versie (zonder Mediaspeler) werd echter nooit een succes.

Een tweede klacht van Opera betreft het feit dat Internet Explorer zich niet aan de heersende webstandaarden houdt. Website-makers zijn geneigd hun site geschikt te maken voor de meestgebruikte browser (Internet Explorer), waardoor veel pagina's in alternatieve browsers als Opera en Firefox minder goed worden weergegeven. En dat terwijl er duidelijke afspraken zijn over de opbouw van websites. Microsoft houdt zich hier echter niet aan en implementeert 'eigen standaarden'.

Wordt ongetwijfeld snel vervolgd.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel: 

Reacties

Voor mij moet het niet perse dat windows zonder internet explorer uitkomt maar het moet dan duidelijk staan dat het niet compliant is met de webstandaarden als je het installeert.

Het niet vermelden van niet de standaarden te gebruiken die er zijn voor het web voor een browser, Dat zou echt strafbaar moeten zijn.

Het is toch ook voldoende om gewoon in staat te zijn IE te verwijderen (en als je wil, downoaden van de site van Microsoft)?
(KLAGER: Je kan dan toch niet surfen als ge vergeten zijt een andere browser te installeren, komaan zeg. OPLOSSING: Herstelpunten iemand???)

Het is inderdaad vrij irritant, dat je voor sommige sites IE moet gebruiken, omdat je er met je alternatieve browser niet uit de voeten kan. (Zelf heb ik het o.a. gehad met de site van Landstede; deze kon ik niet helemaal beslaan met Firefox. Wel dus met IE6. M.i. voor een groot deel zoiets als kartelvorming: de ene hand wast de andere. Zal niet voor allemaal gelden, maar bijv. wel voor Microsoft en Norton.) Zou het niet zijn om wellicht een stukje veiligheid, dan toch minimaal omdat je jouw alternatief functioneler vindt of prettiger om mee te werken. Zelf vind ik Firefox' tabbladen-systeem monster. En zie: nu ook in IE7 (wow!). John van Rhijn

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
grieken_and