Na Duitsland raadt Frankrijk nu ook af om Internet Explorer te gebruiken

Vorige week raadde een Duits overheidsinstituut af om Internet Explorer te gebruiken na de ontdekking van een zeer gevaarlijk lek in Microsofts browser. Frankrijk deed hetzelfde: totdat een update voor de kwetsbaarheid is verschenen kunnen mensen beter naar een andere browser overstappen. De Nederlandse overheid is iets terughoudender.

Het Duitse Federaal Bureau voor Veiligheid in de Informatietechnologie waarschuwde consumenten vrijdag om geen Internet Explorer meer te gebruiken totdat Microsoft het ernstige lek in Internet Explorer heeft gedicht waardoor Chinezen onder andere bedrijfsnetwerken van multinationals als Google, Yahoo en Symantec hackten.

Nu schaart de Franse overheidsinstelling CERTA zich ook achter dit advies. Geen Internet Explorer meer, maar Firefox, Opera, Safari of Google Chrome, totdat het beveiligingslek in Microsofts browser dichtgeplakt is. Het Nederlandse Govcert is iets terughoudender en beveelt aan om in elk geval gebruikers geen beheerdersrechten te geven en ActiveX en JavaScript uit te schakelen. Ook het aanzetten van DEP (Data Execution Prevention) kan helpen, zo meldt Microsoft.

Wanneer Microsoft met een update komt is nog onduidelijk, maar er zal - gezien alle commotie - hard aan gewerkt worden. Tot die tijd kunt u hier een andere, veiligere browser naar keuze downloaden.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel: 

Reacties

jt(onge, jt§onge wat een kabaal en geleuter, typisch voor..

als je al 40 jaar in belgie woont en nog niet eens kan chatten op een degelijke manier met familie waar ze zelfs geen dsl hebben lijkt me dit niet al te ver gevorderd, nog erger ze weten niet eens wanneer.
der vis vanalles scheef daar, theoretisch weten ze het wel deskundig uit te vergroten ze zijn gewoon een halve eeuw achter.

Ach, volgende week staat er: "Gevaarlijk lek ontdekt in FireFox" M.a.w. Er bestaan geen veilige browsers. Het is alleen zaak het geconstateerde lek te dichten. Er zijn vast nog andere lekken die nog niet gedicht zijn, het is alleen een kwestie van tijd in afwachting tot deze gesignaleerd worden.

Reactie MS.

Microsoft waarschuwt dat de overstap van Internet Explorer naar een andere browser Windows-pc's onveiliger maakt. Het bedrijf zegt dat, nu blijkt dat Chinese hackers verschillende bedrijven aanvielen via een lek in Internet Explorer dat nog niet gedicht is. Onder andere Frankrijk en Duitsland raden daarom het gebruik van de browser af.

Volgens de Britse security- en privacymanager Cliff Evans van Microsoft kennen andere browsers meer risico's en problemen in vergelijking met de nieuwste Internet Explorer, versie 8. "Zelfs als je IE6 hebt, moet je nog naar een website waar de exploitcode draait," zegt Evans.

Hij noemt IE8 de veiligste browser die er nu is. IE6 is het meest kwetsbaar, IE7 minder en IE8 niet, besluit Microsoft. (sam)Brron HlN.be

nu ja duitsland, beetje (veel) achter op internetgebied, drukte maken dat genoeg.

der zijn ook positievere artikels op het net te vinden, weeral hetze, of is firefox safe, veilig ,onkreukbaar, onfeilbaar, privacy verslindend ????????????, waarom anders om de haverklap een nieuwe versie.

realistisch blijven, internet met welke browser ook is steeds onveilig, of is google een engel, t'is er eene met een gebroken vleugel. gebruik de nodige ( hier gratis aangeboden verweermiddelen en kijk uit wat je doet t'zal een slok op de borrel schelen.

"nu ja duitsland, beetje (veel) achter op internetgebied, drukte maken dat genoeg."

Dacht je? Ik denk dat de duitsers op veel terreinen verder zijn dan ons, en zeker op te terrein van ict en internet!

Bij het opvolgen van advies van de overheid gelden de gevleugelde woorden van Dante: 'Laat alle hoop varen'.

Naar aanleiding van de mislukte aanslag door de zgn. underwear bomber gaf cryptoloog Bruce Schneier heel treffend weer hoe overheden (en mensen in het algemeen) reageren op bedreigingen: 'Our current response to terrorism is a form of "magical thinking." It relies on the idea that we can somehow make ourselves safer by protecting against what the terrorists happened to do last time.'

Internet Explorer blindelings dumpen voor een andere browser lost niets op.
Terwijl iedereen zich veilig waant nadat men Internet Explorer heeft vervangen hebben de bad guys allang een nieuwe exploit ontwikkelt om de kwetsbaarheden in een andere applicatie uit te buiten. De overheid doet er beter aan om de mensen voor te lichten hoe ze hun computer zodanig kunnen inrichten dat de drempel voor de bad guys hoger komt te liggen.

Als gebruikers hun software niet upgraden naar de meeste recente versie omdat ze de interface van de oude versie mooier vinden, of beveiligingsmaatregelen zoals gebruikersaccountbeheer uitschakelen om dat ze het zo storend vinden, zal het veranderen van browsers weinig zoden aan de dijk zetten.

Reageer