Marktaandelen browsers september 2008: Firefox 3 groter dan Firefox 2, Chrome passeert Opera

Elke maand op Gratis Software Site een overzicht van de marktaandelen wereldwijd van Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera en nieuwkomer Google Chrome. Deze gegevens worden maandelijks door het Amerikaanse bedrijf NetApplications vastgesteld aan de hand van het surfgedrag van zo'n 160 miljoen bezoekers van duizenden sites over de hele wereld.

Hoeveel procent van de internetters gebruikt een bepaalde browser? Wie stijgt en wie daalt in deze hitlijst van de internet browsers? De top vijf van de vorige maand ziet er zo uit (de cijfers van de twee voorgaande maanden zijn ook vermeld om makkelijker trends te zien).


Marktaandelen browsers wereldwijd juli - september 2008

  Browser Juli 2008Augustus 2008September 2008 1 Internet Explorer 73,0%72,1%71,5%   - IE 7 47,1%46,8%46,3%   - IE 6 25,7%25,2%24,6% 2 Firefox 19,2%19,7%19,5%   - Firefox 3 5,7%7,7%13,2%   - Firefox 2 13,0%11,5%5,8% 3 Safari 6,1%6,4%6,7%   - Safari voor Mac OS X 5,8%6,1%6,4%   - Safari voor Windows 0,3%0,3%0,3% 4 Google Chrome --0,8% 5 Opera 0,7%0,7%0,7%

 
De groei van Internet Explorer 7 (IE7) is gestopt: 0,6% in de min zelfs. IE6 verliest ook nog altijd terrein. De proefversie van Internet Explorer 8 (die begin volgend jaar moet verschijnen) heeft een bescheiden marktaandeel van 0,4%. In totaal heeft Internet Explorer weer een half procentje verloren ten opzichte van de concurrentie van Firefox en Safari.

De in juni geïntroduceerde Firefox 3 is voor het eerst groter dan zijn oude broertje Firefox 2. 13,2% van de internetters gebruikt nu Firefox 3, tegen 5,8% Firefox 2. De upgrade naar versie 3 die Mozilla heeft aangeboden via de ingebouwde update-functie van de browser heeft zijn werk gedaan. Het gehele marktaandeel van Firefox daalt licht deze maand: 0,2% eraf in september.

Safari wint gestaag: 0,3% erbij deze maand. Met een totaal marktaandeel van 6,7% is de Apple-browser derde op de lijst na Internet Explorer en Firefox.

Op een vierde plaats komt deze maand Google Chrome binnenstormen in de lijst van meestgebruikte browsers. Googles nieuwe browser pakt gelijk een marktaandeel van 0,8% wereldwijd en passeert Opera.

Opera blijft al maandenlang constant met een marktaandeel van 0,7%. De uitgave van Opera 9.5 heeft daar niks aan veranderd. De Noorse browser lijkt maar niet te kunnen groeien.

Bron: NetApplications

Noot: bij de marktaandelen van Internet Explorer en Firefox als geheel worden ook de oudere versies van de browsers meegeteld. Sommige mensen gebruiken nog Internet Explorer 5 of 5.5 of Firefox 1 of 1.5. Vandaar dat de percentages iets hoger zijn dan een optelsom van IE 6 en 7 en Firefox 2 en 3.

Deel dit artikel: 

Reacties

Gebruik zelf chrome, bijzonder snel alleen loopt ie vaak vast op shockwave(spele.nl) Voor de rest bijzonder snel, geen andere browser zo snel en ik heb ze bijna allemaal geprobeert

Nou, ik heb Opera een poosje geprobeerd, maar diverse websites, werken niet
in deze browser. Daar heb ik dan toch weer Explorer of Firefox voor nodig.
Naar mijn idee/gevoel is Opera ook niet zo snel.

Dus Opera een tob browser zoals hierboven vermeld wordt is niet helemaal
de waarheid.

Ik vind Chrome 'eng'... Ik heb niets te verbergen maar het hangt weer aan dat grote Google. Ze weten teveel, ze zien teveel en ze bewaren teveel. Uiteraard zijn de producten die ze op de markt brengen erg goed, creatief en bijzonder handig (Gmail, Picasa, online documenten,... you name it). Ik ben echter opzoek gegaan naar andere alternatieven.

Maar goed, Opera Rulez!

opera moet advertenties op het internet hebben dan word het misschien is een keer gedownload. het is een blijft een topbrowser.

Blijkbaar scheelt er ook iets aan hun marketing.
Bij navraag op mijn werk, bleek dat de meesten zelfs niet weten dat er alternatieven bestaan voor Internet Explorer. Enkelen hadden wel gehoord van Firefox, maar weten niet hoe ze dit moeten installeren of dat deze wel past op hun besturingssyteem! (???)
Enkel diegenen die zich bezighouden met informatica kennen de alternatieven en dan meestal enkel Firefox.
Zelfs op de ICT-afdeling zijn erbij die niet weten dat Opera een browser is.
Opera heeft een HEEEEL lange weg te gaan om hun product bekend te maken.

De opera browser is de browser met de meeste mogelijkheden en bij bepaalde pagina's sneller dan wie dan ook.Hij pakt zelfs foto's waar copyright op zit.Een klasse browser....maar ja wat een boer niet kent dat vreet ie niet.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
de_emarken