Browserstatistieken oktober: Internet Explorer en Opera verliezen fors

Wij bespreken elke maand de browsermarktaandelen aan de hand van de cijfers van GratisSoftware.nl.

Op GratisSoftware.nl verliest Internet Explorer in oktober wederom flink: met 2,7% eraf gebruikt nog maar 35% van onze bezoekers Microsofts browser. Dat is wel eens anders geweest...

Google Chrome en Firefox hebben allebei een aandeel van meer dan 26% onder GratisSoftware.nl bezoekers. Chrome is deze maand zelfs voor het eerst net iets populairder dan Mozilla's browser.

Dan de kleintjes. Safari blijft op 5,2% en Opera verliest weer fors en daalt naar 1,4%. Het lijkt opnieuw een klein verlies, maar in juni had de Noorse browser nog 3% op GratisSoftware.nl: dat is een teruggang van meer dan 50% in een paar maanden! Negatieve reacties op de overstap van Opera naar Chrome als browser-engine lijken een rol te spelen.

Browsermarktaandelen in procenten op GratisSoftware.nl: augustus, september en oktober 2013

    Aug 2013 Sep 2013 Okt 2013
1 Internet Explorer 38,0 38,0 35,3
2 Google Chrome 25,4 25,3 26,5
3 Firefox 25,7 26,1 26,3
4 Safari 5,2 5,2 5,2
5 Opera 2,0 1,8 1,4
Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb nu 3 browsers: opera, chrome en ie. Ze zeggen nu wel bij reclames zo van 'chrome is de snelste' maar kwa ervaring is bij gebleken dat Opera 10x beter runt dan chrome of ie. Bij mij staat dit vast: 1. Opera 2.firefox 3.chrome 4. IE 5.Safari. (Ben geen apple-fan)

en waarom heb je zelf dan geen Firefox ??????

Persoonlijk was ik verknocht aan Opera. Totdat die browser zijn gebruikers in het gezicht spuugde door zomaar de bladwijzers af te schaffen. Ik ben vast niet de enige die daarvan baalde en overstapte naar Firefox.
Gewoonweg onbegrijpelijk stom en arrogant van die Noren, zo met je gebruikers om te gaan. Er zijn dus nog andere redenen met Opera te kappen dan alleen de Chrome-engine.

Ik denk dat de groei van IE iets zal stijgen als versie 11 uitkomt voor Windows 7.
Maar ik ben redelijk verknocht aan Firefox .....

Opera was mooi, net even anders en voor mij een prima browser. Nu is het gewoon chrome met een ander jasje. Jammer. Helaas lijkt het er steeds meer op dat we straks maar 3 keuzes overhouden, Apple, Google en MS.

Hmmm, ik denk dat het allemaal wat academisch wordt als we de aanwezigheid van Internet Explorer "vroeger" (is dat de tijd toen we alleen IE en Netscape Navigator hadden?) vergelijken met nu. Je kunt ook zeggen dat Internet Explorer nog steeds de grootste browser is met meer dan 35% "markt"aandeel. En als er maar drie browsers toe doen, is de hele "markt" dus redelijk evenwichtig verdeeld met ieder die een derde van de gebruikers bediend. Dat lijkt aardig op een steady-state evenwicht.
Maar dank voor de attendering op Epic en PaleMoon. Daardoor kan ik, samen met Opera 12, in een niche gaan zitten waar geen hacker, NSA of virusontwerper aan denkt. En anders is er nog Tor.
Dus misschien is het een idee niet te publiceren waar de kudde loopt te grazen, maar waar het beste gras groeit. Om eens een beeldspraak te gebruiken buiten het computeridioom.

Correctie:
[....].En als er maar drie browsers toe doen, is de hele "markt" dus reedelijke venwichtig verdeeld. Ieder van de browsers die een derde van de gebruikers bedient.[....]
Sorry voor deonduidelijke formulering in het origineel en de "d"en "t" fout.

Chrome wint denk ik ook doordat het je door de strot geduwd wordt als gratis extraatje bij allerlei software. En ik vind het jammer dat de originele Opera niet meer voortgezet wordt. IE is op zich prima, maar zou niet als vast onderdeel van Windows gebruikt moeten worden. Ook in de update Windows 8.1 zit IE 11 weer vast ingebakken, zodat je het niet kunt verwijderen (je kunt het wel uitzetten) en ook niet terug kunt naar IE 10 van Windows 8.

Iedere keer opnieuw: het lijkt het er toch veel op dat de redactie zich verkneukelt als t minder goed gaat met Microsoft.
Ik ben en blijf tevreden met wat ze bieden; niet die snobische Apple-houding.
Vroeger hadden we hetzelfde: alleen IBM was goed en de rest was rommel.

Waar leidt je dat uit af?

Vroeger had IE meer dan 90%, nu 35%. Dat is nogal een verschil. IE 9, 10 en 11 zijn prima browsers, maar mensen die nog IE 6, 7 en 8 gebruiken: upgrade alsjeblieft!

Ik citeer: "IE daalt opnieuw flink".
Je kan beter zeggen: in het Browser-field krijgt iedereen waar hij recht op heeft. En het blijft een kwestie van smaak
De één is niet duidelijk veel beter dan de ander

Test IE8 maar eens via:
http://acid3.acidtests.org/

En de grote verschillen worden ook duidelijk via deze HTML5 test:
http://beta.html5test.com/

IE 11 is zeker een prima browser. Het verwonderd mij niets dat Crome groeit. Ik ken mensen die Crome hebben op hun PC en dat niet eens weten, omdat deze vaak vanzelf met het installeren van andere programma's automatisch op hun PC wordt gezet. Misschien iets voor mevr. Nellie Smit kroes om hier actie op te nemen. (Moet nodig iets zeggen over Windows!!)

wie niet weet dat chrome op je pc ziet is: blind,
chrome installeren geeft altijd een desktop-koppeling

Het gaat helemaal niet minder goed met Microsoft's IE, alleen hier op GSS. Google Chrome is de verliezer. Zie:
https://www.security.nl/p...

Inderdaad , ik krijg ook meer en meer de indruk, dat de redactie van gss , gesponsord word door anderen dan Microsoft.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit_rusland