Internet Explorer 6 en 7 zijn veruit de onveiligste browsers van december 2008

Wat is momenteel de veiligste browser? Internet Explorer, Firefox, Safari of Opera? En wat de onveiligste? Op Gratis Software Site regelmatig een vergelijking aan de hand van de statistieken over lekken in browsers van beveiligingsorganisatie Secunia.

Internet Explorer is momenteel een slechte keuze als browser. In zowel Internet Explorer 6 als 7 staat een zeer ernstig lek open dat al actief wordt misbruikt door internet criminelen om ongemerkt Trojaanse paarden en andere malware te installeren. Gebruikers van een volledig up-to-date versie van Internet Explorer zijn toch kwetsbaar voor dit lek, omdat Microsoft tot nu toe nog geen beveiligingsupdate voor dit lek heeft uitgebracht. En het vervelende is ook dat als Internet Explorer-gebruikers naar een kwaadwillende site gaan, de malware ongezien op hun pc wordt geïnstalleerd.

Er zijn al meer dan zesduizend - veelal Chinese - sites bekend die de malware installeren. En dat aantal loopt snel op. Van de internetters wereldwijd heeft 0,2% zo'n besmette site bezocht. Dit lijkt misschien niet veel, maar bij een paar honderd miljoen (misschien wel miljard) internetters loopt dit toch al gauw in de honderdduizenden tot miljoenen. Wees dus gewaarschuwd en pas uw beveiligingsinstellingen in Internet Explorer aan of stap over op Firefox of Opera totdat Microsoft dit lek heeft gedicht.

Internet Explorer heeft sowieso te kampen met veel nog openstaande lekken. Met name Internet Explorer 6 doet het niet goed met liefst 23 onopgeloste lekken, maar ook Internet Explorer 7 heeft nog het een en ander te repareren met 10 openstaande lekken.

Opera 9.63 is foutloos met nul lekken en dus veilig momenteel. Dit terwijl Opera vorige maand te kampen had met een aantal ernstige beveiligingslekken, die echter snel gedicht zijn door de Noorse softwareproducent.

Safari 3.2 en Firefox 3.0.4 hebben één niet ernstig lek openstaan. Hier de veiligste browsers van december.

Veiligste browsers december 2008

  Browser Aantal openstaande lekken Ernst
1    Opera 9.63 0 n.v.t.
2 Firefox 3.0.4 1 Licht
  Safari 3.2
(voor Windows)
1 Licht
4 Internet Explorer 7
(met alle updates!)
10 Zwaar
5 Internet Explorer 6
(met alle updates!)
23 Zwaar

Bron: Secunia

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
h_ngarije