Gratis virusscanners AntiVir, AVG en avast! weer goed getest

We blijven het herhalen: met gratis beveiligingssoftware kunt u uw pc prima beschermen. Gratis virusscanners als AntiVir, AVG en avast! doen wat betreft accuratesse niet onder voor hun betaalde concurrenten. Zo blijkt ook weer uit de laatste test van anti-virus-applicaties door AV-Test.org.

AV-test.org is een Duits testorgaan dat elke paar maanden de meestgebruikte virusscanners onder de loep neemt. Deze keer kregen 28 anti-virus-oplossingen een miljoen virussen, Trojaanse paarden, wormen en andere malware voor hun kiezen, zo meldt Security.nl.

De resultaten waren uitstekend voor de gratis applicaties AVG, AntiVir en avast! Wel dient te worden aangetekend dat in de test de betaalde varianten van deze drie programma's werden gebruikt. Qua detectie maakt dit echter nauwelijks uit, omdat de gratis versies gebruikmaken van dezelfde scanengine als de betaalde (u betaalt alleen voor betere ondersteuning - helpdesk - en wat meer opties en gebruikersgemak).

AntiVir, AVG en avast! eindigden in de test alledrie in de hoogste categorie ++ met een detectiegraad van meer dan 98%. Net als bijvoorbeeld Symantec (Norton), BitDefender, AVK 2008, Kaspersky en TrendMicro. Dit is beter dan bekende namen als McAfee, NOD32, Panda, Sophos en Norman die meer dan 90% van de virussen ontdekten en maar één plusje kregen.

Ook wat betreft vals positieven (onterechte virusmeldingen) deden AVG, avast! en AntiVir het goed. Hoewel Symantec en McAfee hier bijvoorbeeld beter scoorden. Bij de proactieve detectie (het stoppen van nieuwe, nog onbekende virussen) deed AntiVir het goed en kregen AVG en avast! als beoordeling het predicaat 'bevredigend'.

De responstijd bij nieuwe dreigingen was het beste bij AntiVir dat minder dan twee uur nodig had om nieuwe virusdefinities uit te brengen. avast! scoorde hier goed met twee tot vier uur en AVG bevredigend met vier tot zes uur. Ten slotte waren AVG, avast! en AntiVir alledrie 'goed' bij het opsporen van rootkits. Onder andere Symantec scoorde hier 'zeer goed'.

Al met al kwam AntiVir als beste uit de bus van de gratis scanners wanneer alle onderdelen worden opgeteld. Symantec was een van de beste betaalde anti-virus-applicaties. Bij de volgende test zullen we u weer op de hoogte houden.

Lees meer testuitslagen van virusscanners in het Testlab
Download AntiVir Personal Edition, AVG Free of avast! Home Edition

Bron: Security.nl | Tabel met alle resultaten van de test

Deel dit artikel: 

Reacties

Is kaspersky free goed of is AVG free beter.

Nou 1 van de reacties hier boven, die geen AV-programma gebruikt kan best kloppen.. Ik heb mijn laptop jaren lang NOD32 gebruikt en nu al in ander half week 2 x klote virus op me pc, antivirus 2010 en maleware doctor.
En ik heb ze er af gekregen, en maak nu gebruik van AVG 2011.

Me lappie was zo vreselijk traag geworden, maar heb me lappie ook opgeschoont met CC cleaner en gelijk werkt die uitstekend. Ik ben niet heel er tevreden over AVG en heb me twijfels. Ik heb alvast AVAST! gedownload voor ik hem er toch wel af wil gooien.

Daarnaast heb ik een COMPUTER, waar ik helemaal GEEN AV-programma op heb, al bijna een jaar. Ik gebruikte altijd jaren lang NOD32, maar dat kun je sinds kort ook niet meer goed gebruiken als je niet betaald en alles illegaal doet.

Maar ik heb geen ene probleem op me computer en me moeder doet er alles op, spelletjes, email en nieuws lezen.
Alleen ik ga m wel ff opschonen want dat wordt nodig tijd.

Ik denk ook dat die AV-programmas stiekem echt voor virussen zorgen en problemen, allemaal comerciele gedoe.
Maar ik weet het niet..

Ik ben buiten gewoon tevreden over avast, 3 min gelden had ik nog McAfee (betaalde versie die nog 15 maande te gaan had)
Avast had gelijk de rootkit-gen (trojaanspaard) op me computer gevonde (ik wist dat er troep opstond) terwijl McAfee het gewoon negeerde.
LANG LEVEN AVAST :D

c- of toch conficker?, maar onder PC tools?avast of Avira gebeurd?

Tot afgelopen maandag gebruikte ik pc tools firewall en avast gratis versie! In mijn oneidige wijsheid besloot ik Avira Premium Security suite met 3 maanden trial key te proberen vanwege alle lovende kritieken!

Het volgende is gebeurd:

1- ik gooi pc tools firewall en avast gratis versie! eraf
2- ik zet Avira Premium Security suite erop.
3- updaten en scannen. toen vond ie 1 dreiging en 2 waarschuwingen (wat dat was is me nog steeds niet duidelijk, ik vermoed dat ie geen actie ondernam!)
4- om 19.10 doe ik een een HANDMATIGE UPDATE!

Gevolg: avira geblokkeerd/ beveiligingscentrum geblokkeerd/ internet geblokkeerd/ DRAMA alom

5- recovery dvd van asus gebruikt om alles te repareren.

Nu vraag ik mij t volgende af:

A- is er in de tijdsfase van overgang van PC tools en avast naar Avira een aanval geweest op mijn laptop?
B- of is Avira Premium Security suite regelrechte rotzooi? immers de eerste update ging vlekkeloos maar de tweede was de nekslag voor mijn Toppi-Lappi!

Ik werk in een pc winkel (3 filialen) en als ik na ga welke keuzes er in onze filialen leeft, dan is het echt heel ruim.
Nod32 - Panda - Norton
Maar in ieder geval GEEN gratis versies.

Ik zeg niet dat ze slecht zijn, maar gratis kan niet beter zijn dan betalend.
Vergelijk het met AVG. Onlangs imens veel problemen mee geweest. Het verwijderde een stukje van zijn eigen progamma omdat het als spam/spyware aan zien werd. Hoe lomp kan het dan zijn :-)

Trouwens sta hier eens bij stil:
Ik start een bedrijf en ik ga een gratis auto maken. Om het dus te kunnen maken heb ik of wel sponsors nodig of imens veel overtuigingskracht en veel reclame. Koop jij een auto zonder veiligheidsgordels, deuren....? Want er moet bespaard worden.
Neen denk ik he :-)
Met av's is het juist hetzelfde.

Vergelijk het praktisch.
Norton bv heeft tussen de 5 - 15 min updates, of check voor update. Nod32 zit ook zoiets.
AVG zit minimaal om het uur (tenzij manueel doen)
Belasting van het systeem zijn Nod32/Norton/Panda zeker aanraders.
Ja Norton ook :-) (Niet scannend gebruikt Norton evenveel systeemgeheugen als Nod32).

Ik heb zelf met gratis versies gewerkt tot ik de shit op mijn pc binnen kreeg en een heel weekend heb moeten spenderen om het inorde te krijgen :-s Nooit meer.
Op het routerke een firewall. Softwarematig een firewall (Comodo) en dan een goede AV.

Trouwens, enkel AV is niet meer voldoende.
Momenteel is het zo dat er niet echt meer gerichte virusaanvallen zijn, maar nu gebeurd het via websites.
Je bent een pagina aan het laden om die te kunnen raadplegen. Achter een banner verstoppen ze een scriptje. Bij het laden van die pagina wordt het scriptje mee geladen en wordt er een opening gecreëerd naar buiten toe.
AV's laten dit links liggen. Hiervoor heb je echt wel een firewall nodig!!!
Dit is geen gezever. Gewoon realiteit.

Bij deze wou ik gewoon even kwijt.

Niets is veilig, anders zouden er niet zovelen zijn.
Lees reviews, installeer een test versie. Bevalt het je en scoren ze goed. Ga daar voor. Zorg wel dat er altijd een firewall mee in zit. Dat spaart je kopzorgen, geld en stress!!!

EN
Een dosis gezond verstand doet ook wonderen. :-)

Het verbaasd me elke keer weer,hoeveel angst er is voor virussen.
Soms zijn er wel 3 antivurusprogramma's tegelijkertijd geïnstalleerd en klaagt men over een trage PC. Ja dank je de koekkoek. Je hebt het zelf voor het overgrote deel in eigen hand.

Ik gebruik nu al 13 jaar meerdere pc's, zonder antivirus programma's en heb nog nooit één virus gehad.
Na een keer Norton (in het begin) was ik al genezen.(die meldde meteen 760 fouten op een splinternieuwe windows PC!) Raar dat die PC's traag worden hè.
Ik ben wel héél voorzichtig met het openen van(onbekende)e-mails en vooral de bijlagen.
Bij internet kijk ik alleen bij overheid en/of bekende bedrijven en ga niet het noodlot tarten door allerlei duistere pagina's af te struinen.
Mijn advies is laat je niet onnodig gek maken, en geniet van de maximale snelheid van je PC.

Iemand schreef mij dat ze elke keer een code moet invullen om avst te starten. Wie weet hier iets van?

Je moet je eenmaal gratis registreren voor avast!

Dat kan hier:
http://www.avast.com/eng/home-registration.php?lang=DUT

Hoi,

Heb Avast ook gebruikt. Wel een moi scanner!. Je kan ieder poort instellen van wie wel kan en niet kan.
Het scant ook je Instant Messaging.. en andere poorten.. deel Firewall zou ik zelf zeggen.
Anti-vir is meer een typische scanner. Of het veel verschil uitmaakt met Avast weet ik niet. Want met Avast kun je ieder poort instellen.

Maar wat ik nou de leukste vind van die scanners.
Ze werken. En ze zijn niet Zwaar in gebruik!.
Als ik norton of MCaffee heb betaal je okey.
Maar die tasten ook de snelheid van je systeem aan,
Als je spreekt over een standaard systeem van 512Mb , dan kan dat gewoon niet. Word windows langzaam. Dat is mijn mening. Ze doen niet onder van de btaalde iedergeval dat heb ik zelf ook zelf gemerkt. Mijn Pa heeft NOD32 en die doet daar niet zo veel onder.

mvg Ringo de kroon

Ik draai nu ruim twee jaar met AVG en Antivir samen. Ze bijten elkaar niet en hebben ieder al afzonderlijke virussen gesnaaid. Ik ben over de combinatie heel tevreden. Hiervoor draaide Kaspersky en die hing alles op. Per week draait Antivir op woensdag een volledige scan en AVG op zondag. Avast heb ik nog niet geprobeerd op mijn volledig op freeware gebaseerde PC.

Het is geweldig dat de gratis versies van anti virusscanners goed blijven scoren alleen staar je niet blind op alle vergelijkingen in de percentages.Ik had verleden jaar de beste uit de test gekomen AVK van GData maar mijn pc liep als stroop uit de koelkast terwijl ik best een krachtige pc heb.
Steeds meer mensen kopen tegenwoordig een internet security suite dat ook op vele andere dreigingen waakzaam zijn.
En het klopt ik ben vaak met AVG en Avast valse positieven tegengekomen en eerlijk is eerlijk betaalde versies bieden meer.
Bezuinigen op kritieke punten is een foute boel.

Wat ik jammer vind met Antivir is de wachttijd die de gratis versie (dagelijks) toont bij het in verbinding stellen met de server. Daarin zijn avast! en AVG echt wel sneller.
Wat ik al even jammer vind is dat Janneke en Mieke alleen maar vertrouwen op een antivirus-programma, terwijl er echt nog wel wat meer is, al is het maar: niet klikken op alles dat beweegt, geen exe's zomaar starten en wél surfen met Firefox+NoScript. En verder natuurlijk alles dat HitmanPro kan bieden.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
grieke_land