Google lanceert nieuwe browser: Chrome

Zoekgigant Google spreidt zijn tentakels verder uit: het bedrijf lanceert een eigen browser. De nieuwe concurrent van Internet Explorer heet Chrome en is gebouwd op de fundamenten van Safari's Webkit en Firefox.

Het kon niet uitblijven: Google mengt zich ook in de browseroorlog die al enkele jaren woedt tussen Internet Explorer en Firefox. Op internet valt het grote geld te verdienen wist Google allang met zijn advertentienetwerk voor websites. Op dat gebied heeft het bedrijf een grote voorsprong op concurrent Microsoft. Maar waarom dan geen eigen browser? Dan kunnen mensen nog meer gebruik maken van het Google zoekvenster met gesponsorde links (dat nu alleen standaard in Firefox zit en dat u in Internet Explorer handmatig moet instellen). Ook kan een Google browser voordelig zijn voor de eigen webapplicaties als Gmail, YouTube, Picasa en Google docs.

Vandaar dat Google vandaag zijn eigen browser introduceert: Google Chrome. Chrome is een open source browser die voortbouwt op de technieken van Safari's Webkit en Firefox. De browser moet snel en gestroomlijnd zijn. Chrome heeft een privacy-modus genaamd Incognito en de beveiliging zorgt voor een bescherming per tabblad, zodat als een tabblad crasht niet de hele browser uitgeschakeld wordt.

Google Chrome is hier te downloaden (de browser verkeert nog wel in het teststadium).

Lees hier een recensie van Google Chrome door onze Forum- moderator Keyzer

Deel dit artikel: 

Reacties

weet iemand hier hoe je de fearfm toolbar in google chroom krijgt ??

als iemand het weet stuur een mail met je oplossing naar: kwarkieboy@hotmail.com

al vast bedankt :-)

Greetzz

U was en bent verbaasd door V8? Experience TraceMonkey in action (vanaf v3.1). U wou snelle rendering en de Chrome verblindde uw blik? Deze aap geeft u speed - the Mozilla way. Promised. Impressive. Ik heb er geen andere woorden voor.

NoScript 1.8 werkt. Al de andere extensions (nog) niet.

Dit is voor Google dé basis voor integratie van webapplicaties op je bureaublad.
Gebruik het nu zelf voor iGoogle, GMail en Google Agenda.
Het blinkt niet uit als webbrowser, maar is wel verschrikkelijk snel. Gebruik voor echt webbrowsen onze Firefox met al zijn ondersteunde extensies.
Draait prima naast elkaar.
Waar gaat Google verder mee komen binnen Chrome?

Ik vind dit een goeie eerste versie van de google browser. Ben inderdaad wel wantrouwend dat google nog meer gegevens verzameld. Het product is wel super snel en voelt goed aan. Ik ga het vanavond eens proberen.

Ik ben maar een simpele ziel die alleen maar homepages bekijkt en niet veel verstand heeft van dingen die 'achter de schermen' gebeuren. Mijn eerste indruk is dat Chrome van Google de homepages in dezelfde 'stijl' laat zien als Netscape, FF, etc.
Ik mis ook hier bv. de gekleurde scrollbars etc. ... Snelheid is niet aantoonbaar sneller dan bv. IE7, tenminste niet op mijn PC.

tijd voor een plasje, een kopje koffie, beetje witte wijn bijtanken, en zo.

ik vind van mezelf dat ik gezond-achterdochtig ben, ik ben geen Google-basher, maar als de extensions mij dan toch mogelijkheden geven, dan grijp ik die met graagte aan.

als Vlaming heb ik nog altijd een downolad-limiet, dus elke gif en flash die ik kan mijden, kan ik voor iets anders gebruiken.

Achter wat wij zien is er natuurlijk ook een gezonde strijd inzake engine en java, daar worden wij alleen maar beter van.

Leuk weer een er bij, google houd al je zoek gegeven bij nu weet google ook je kijk gedrag. wat velen vergeten is dat de cia en fbi er gaaren bij spannen.
de usa heeft heeft in de wet testaan dat bedrijven die in usa staan in geschreven. vallen onder de wetten van usa dus ook de persoonsgegevens dus usa weet meer van jou dan onze eigen aivd

ja, wat moet ik ermee,leuk aardig mooi,er zijn al enkele bugs gevonden? nee ik instaleer het lekker niet, blijf lekker bij firefox.

Plus: Razendsnell, die browser. Daar kan FF noch Opera aan tippen momenteel.

Min: nogal 'naakte' browser, toch voor wie gewend is aan een aantal efficiente FF extensions.

Ik vind Google Chrome er goed uitzien, de simpele vormgeving bevalt me heel goed, maar ik heb al Firefox en heel af en toe gebruik ik Opera, en dat blijft voorlopig zo. De installatie ging wel erg soepel.

Weer een nieuwe browser dat zich betaald met advertenties van Google waar ik niet bepaald op zit te wachten.
Ik hou het voorlopig op FF, heb geen behoefte aan meer advertenties die laat ik gewoon in mijn papieren brievenbus deponeren.A

Chrome zal op mijn pc voorlopig Firefox en Opera niet gaan vervangen, maar beweer je dat je in Chrome meer advertenties ziet dan in een willekeurig andere browser?
Dat is dus niet het geval, en wat is het probleem trouwens met advertenties? Als je ergens in de outback van Australië via een antieke dial-up verbinding zit te internetten op een Pentium 2 dan zal je daar inderdaad last van hebben, maar los daarvan....zet je ook je TV of radio uit tijdens advertenties?

Met extensies in het in Firefox mogelijk om advertenties te blokkeren maar waar denk je dat Mozilla van bestaat?
Juist ja, via deals met search engine bedrijven (waarvan Google de grootste is) die betalen om als standaard optie te worden opgenomen in de browser. Mozilla Corporation is in 2005 opgericht met maar een doel: winst maken, en die winst maken ze o.a dankzij search en search gerelateerde advertentie inkomsten.
Ga je nu Google kwalijk nemen dat ze net als Mozilla een goed gratis product aanbieden waar ze, zonder dat het jou overigens een cent kost, ook nog eens zelf geld aan verdienden? Wat is dat voor kaas mentaliteit? Van mij mogen ze.

Net gedownload en ben er nu een paar minuten er mee aan het browsen. Dit zijn mijn eerste conclusies:
Chrome is lekker snel en ziet er mooi uit, alhoewel het wel wennen is.
Wat ik erg irritant vind zijn natuurlijk de reclames, dat was wel erg lang geleden dat ik die op mijn pc heb gezien. Ik gebruik AdMuncher en die werkt uitstekend voor FF (IE geloof ik ook, maar gebruik ik niet). Helaas werkt AdMuncher (nog) niet voor Chrome.

Dus in het kort: Snel en mooi, maar wel reclame. Een hele goede 1e uitgave.

vanochtend getest. snelle rendering, OK.
maar
ik mis meteen mijn extensions, ik was al niet meer gewoon zoveel ad's en zo te krijgen (CustomizeGoogle & AdBlock). Ook de bemoeials zoals DoubleClick doen nu hun ding (geen NoScript meer), en ik weet niet of ik dat allemaal zo fijn vind.
En je ziet het meteen: Google is gaan neuzen in mijn bookmarks en presenteert een aantal links. Al dat geneuzel, ik wantrouw het een beetje.

Ja, JFK is door aliens vermoord, daar ben ik van overtuigd.

Dat 'geneuzel'(Firefox' Awesomebar werkt op precies dezelfde manier) kan je uitzetten, krijg je geen suggesties van Google meer.
Ook die tracking cookies kan je weren door de opties voor cookies aan te passen.
Wat NoScript betreft, de manier waarop Chrome multi-treading en sandboxing implementeerd als beveiligingsmodel zou het web-based exploits-op papier althans-onmogelijk moeten maken om hun ding te doen waardoor NoSCript eigenlijk overbodig zou moeten zijn.(En vergeet niet dat Chrome elke 30 minuten de lijst van twijfelachtige websites bijwerkt)
De tijd zal het leren

Ik mis inderdaad een paar functies waar ik in Firefox gehecht aan ben geraakt.
Het zijn in mijn geval wel vooral de functies van de Google toolbar (that evil thing ja!) zoals de snelkoppelingen naar de live bookmarks, Google calender etc.
Van mij mag Google Chrome nadrukkelijker integreren met hun eigen apps (helaas zijn de Google apps ook niet echt Opera-vriendelijk.
(Alle conspiracy theorieën ten spijt is de Google search bijv. niet hard coded in Chrome)
Kom op Capricornus, join the Dark Side, resistance is futile...

M'n eerste indruk: prima browser zou ik zeggen...

hij kan gedownload worden :)

Om 1800 UTC (2000 Nederlandse tijd) word er een persconferentie gegeven door google. Misschien dat dan ook de lancering is.

Wat denken jullie zelf (redactie) van deze browser? Kan deze de concurrentie aan met Firefox? Wat zijn de voor- nadelen ten opzichte van andere browsers?

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oo_tenrijk