Eerste proefversie OpenOffice.org 3 verschenen

Gisteren is de eerste publieke proefversie uitgebracht van gratis kantoorpakket OpenOffice.org 3.0. Eind dit jaar staat de definitieve uitgave van versie 3.0 van de open source vervanger van Microsoft Office gepland.

OpenOffice.org is een van de voornaamste concurrenten van Microsoft Office. Niet in de laatste plaats omdat het kantoorpakket gratis is en overweg kan met alle documentformaten van Word, Excel en Powerpoint. En met elke versie wordt OpenOffice.org beter. Voor versie 3.0 staan veel vernieuwingen op stapel, waarvan enkele nu al zichtbaar zijn.

Het opvallendst is het uiterlijk. Nieuwe iconen en een spiksplinternieuw startcentrum waar u kunt kiezen of u een tekstdocument, presentatie, spreadsheet, database, tekening of een bestaand document wilt openen.


Het startcentrum

Verder is er onderaan elk document in OpenOffice.org 3.0 een handige zoomfunctie en de optie om twee pagina's naast elkaar te tonen en bewerken. In een tijd waarin de beeldschermen steeds groter worden is dat erg handig.


Twee pagina's naast elkaar en zoomfunctie

Ook kunt u via Insert | Note 'virtuele post-its' plakken op elk document, waar u opmerkingen en notities in kwijt kunt. Enkele andere van de talloze vernieuwingen zijn:
- in Calc (spreadsheet-programma) is het aantal kolommen verhoogd naar 1024
- de ondersteuning voor Microsoft Office 2007 (.docx, .xlsx, .pptx) is verbeterd
- het nieuwe ODF 1.2 formaat wordt ondersteund
- de mogelijkheden om diagrammen te maken zijn sterk uitgebreid

Ten slotte is het de bedoeling dat er een extensie komt voor het bewerken van pdf-bestanden in OpenOffice.org 3.0. Verdere informatie over OpenOffice.org 3.0 kunt u hier lezen.

Download de proefversie van OpenOffice.org 3.0 (alleen voor gevorderden!)
Lees meer over OpenOffice.org en download de huidige, stabiele versie

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
i_oorkust