Langverwachte bèta van Spybot S&D 2.0 vrijgegeven: nieuwe interface, realtime bescherming en meer

Na twee jaar ontwikkeling en grote stilte is eindelijk de langverwachte proefversie van Spybot S&D 2.0 uitgebracht. De bijna vergeten Duitse spywareverwijderaar leek een stille dood te sterven, maar blijkt toch springlevend met een nieuwe interface en veel nieuwe functionaliteit. Een overzicht van Spybot S&D 2.0.

Spybot S&D 1.6.2 verscheen in januari 2009. Daarna was de stilte oorverdovend. Nu dan eindelijk een eerste testversie van Spybot S&D 2.0. Deze uitgave van de spywareverwijderaar heeft een compleet nieuw uiterlijk, veel extra bescherming en nieuwe werktuigen. Ook claimen de makers dat het programma sneller is geworden.

Zo zijn de updates nu geheel automatisch en is de continue bescherming uitgebreid. Bij de installatie is te zien dat diverse nieuwe componenten zijn toegevoegd aan Spybot Search & Destroy.


Installatie Spybot 2.0 (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

De automatisch update service is zichtbaar en bescherming op de achtergrond bij toegang van bestanden (een uitbreiding van de oude 'Tea Timer' zo lijkt het). Ook zijn er plugins voor diverse browsers en enkele handige werktuigen.

Na de installatie moet de pc opnieuw opgestart worden en is in de systeembalk het nieuwe icoon van Spybot S&D zichtbaar. Dubbelklikken hierop geeft een overzicht van de services die draaien.


Services van Spybot 2.0 (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Hieruit komt naar voren dat behalve een uitgebreidere realtime bescherming tegen malware Spybot 2.0 nu ook lijkt te beschikken over firewall-functionaliteit. Verder is er integratie met Internet Explorer via een plugin en een contextmenu voor Windows Verkenner.

De interface van Spybot S&D 2.0 is ook op de schop gegaan en is moderner en op het eerste gezicht overzichtelijker (hoewel in de geavanceerde modus heel veel extra werktuigen en mogelijkheden tevoorschijn komen). Het scannen in deze proefversie kost op ons testsysteem ruim een kwartier. Bij het pauzeren loopt Spybot S&D 2.0 vast (het is nog een bèta, maar toch).


Spybot Search & Destroy 2.0 heeft een nieuwe interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Handig is het Start Center met een overzicht van alle taken:


Spybot S&D 2.0 Start Center (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Rechtsboven in dit venster is de status van de geboden bescherming van Spybot S&D 2.0 te zien. En blijkbaar biedt Spybot nu protectie tegen spyware én virussen. Ook is er Internet Protection (de firewall-functionaliteit?).

Na het aanvinken van Experienced User Mode in dit venster komen allerlei extra werktuigen tevoorschijn, zoals een File Shredder, Rootkit Scanner, Bootable CD Creator (voor rescue cd), System Repair, Services en meer.


Geavanceerde werktuigen (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Dit geeft gelijk het voordeel én nadeel van Spybot S&D aan: het programma heeft zeer veel mogelijkheden, maar de makers hebben nog altijd moeite om het overzicht in de interface te bewaren. Want een Hoofdvenster, Start Center en ook nog interface voor geavanceerde gebruikers is misschien wat veel van het goede. Verder is te hopen dat de vastlopers nog uit de testversies worden gehaald voordat de definitieve Spybot S&D 2.0 daadwerkelijk verschijnt.

De ooit zo grote gebruikersschare van Spybot S&D heeft eindelijk weer zicht op een nieuwe, moderne versie gekregen met extra bescherming. Hopelijk is het niet te weinig en te laat, want de concurrentie van gratis anti-spyware software is tegenwoordig hevig.

Download Spybot S&D 2.0.3 b1 (voor gevorderden!)

Deel dit artikel: 

Reacties

Dankjewel voor de uitgebreide analyse, GSS.

Met deze bèta hoef ik gelukkig nog niks.
Ik houd het nog bij de huidige Spybot S&D versie, die ik sinds tijden nog slechts gebruik ter 'immunisatie', naast SpywareBlaster die hetzelfde kunstje doet (elkaar hierbij gedeeltelijk overlappend en gedeeltelijk aanvullend).
Voor anti-malware heb ik mijn virusscanner, en af en toe een checkje met Hitman Pro, MBAM en SAS. Daarvoor gebruik ik al tijdenlang niet meer Spybot S&D.

Maar wat wanneer de definitieve Spybot S&D 2.0 uitkomt?
Kan ik die dan nog gebruiken zoals ik dat nu doe, slechts ter 'immunisatie', of is ie daarvoor dan eigenlijk te uitgebreid geworden?
Is alle nieuwe functionaliteit netjes en duidelijk uit te schakelen, zonder verrassingen door onverwacht toch nog op de achtergrond lopende processen?
Het netste zou het zijn dat dergelijke nieuwe functionaliteiten niet standaard worden ingeschakeld, maar dat de gebruiker bij installatie duidelijk wordt gevraagd of die ervan gediend is dat Spybot S&D 2.0 zaken als realtime bescherming en een 'firewall' installeert en inschakelt.

Het beeld dat nu naar voren komt schrikt me eerder af dan dat het me enthousiast maakt ...

Het lijkt erop dat je alle services kunt uitschakelen zoals blijkt uit het plaatje:
http://www.gratissoftwaresite.nl/userfiles/spybot2services.jpg

"Hieruit komt naar voren dat behalve een uitgebreidere realtime bescherming tegen malware Spybot 2.0 nu ook lijkt te beschikken over firewall-functionaliteit. En blijkbaar biedt Spybot nu protectie tegen spyware én virussen. Ook is er Internet Protection (de firewall-functionaliteit?)".

Een spywareverwijderaar met antivirus en firewall functionaliteit? Het is blijkbaar geen vervanger daarvan.
Dat gaat zeker onaangename verrassingen opleveren. Te verwachten valt dat er comptabiliteitsproblemen zullen gaan ontstaan met je bestaande antivirus en firewall, ik zie de hele boel al crashen of vastlopen. U stelt zelf altijd: geen dubbelfuncties in antivirus (incl. antispyware) en firewall.
Mijn persoonlijke mening: een beetje half van dit een een beetje half van dat, niet aan beginnen.

Maar het is niet zo duidelijk of je je antivirus moet verwijderen voor gebruik van Spybot 2.0.3

Want spybot heeft een antivirus engine en een firewall. (beta)
Kan iemand dit verduidelijken?

Ik gebruik al een jaar spybot niet meer en nu zal ik het zeker niet meer gebruiken als er nu nog anti-virus en firewall bijkomt, kheb genoeg met mijn anti-virus

Op 6 juli is inmiddels versie 2.0.4 bèta2 uitgegeven.
Zie: http://www.safer-networking.org/en/news/2011-07-06...
Voor de liefhebbers om te testen.
Ikzelf hoef niet zo nodig, na de beschrijving door GSS van de 2.0.3 beta1, hierboven,
en de beschrijving hier: http://www.ghacks.net/2011/05/12/spybot-search-des...
en wat er allemaal op het Spybot-S&D Beta forum is te lezen: http://forums.spybot.info/forumdisplay.php?f=12

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
rusla_d