Acht procent Nederlanders gebruikt OpenOffice.org

Zoals wel vaker bij open source software loopt Nederland achter wat betreft het gebruik van OpenOffice.org. Het gratis kantoorpakket staat hier bij zo'n 8% van de mensen op de pc. In andere Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Polen, Tsjechië en Italië is dit zo'n twintig procent.

Nederlanders surfen van alle Europeanen het minst met de alternatieve browser Firefox. En ook het open source kantoorpakket OpenOffice.org wordt hier door slechts 8% van de mensen gebruikt. Nederland is nogal Microsoft-minded en Microsoft Office staat dan ook bij 88% op de pc. In andere Europese landen wordt Microsoft Office door maar tweederde van de inwoners gebruikt en heeft OpenOffice.org een marktaandeel van soms meer dan 20%. Apples iWork en WordPerfect verdelen de resterende kruimels.

Het meten van marktaandelen van kantoorpakketten is vrij lastig. De methode die bij dit onderzoek van het Duitse Webmasterpro is ingezet, is elegant maar kent ook een vrij ruime foutmarge. Bij tweehonderdduizend bezoekers van diverse websites werd (met behulp van de webstatistieken-service FlashCounter) gekeken welke lettertypen op hun pc stonden. Aan de hand van de lettertypen kon dan weer afgeleid worden welk kantoorpakket op hun computer geïnstalleerd was. Slim, maar de cijfers voor OpenOffice.org kunnen 5% afwijken melden de onderzoekers.

Toch geeft het onderzoek een aardige indicatie van het gebruik van Microsoft Office en OpenOffice.org.

Martkaandelen OpenOffice.org en Microsoft Office

Land OpenOffice.org Microsoft Office
Polen 22% 68%
Tsjechië 22% 76%
Duitsland 21% 72%
Frankrijk 19% 76%
Italië 18% 81%
Spanje 15% 80%
Noorwegen 18% 71%
Denemarken 14% 79%
België 14% 85%
Zweden 13% 68%
Oostenrijk 12% 85%
Luxemburg 12% 81%
Zwitzerland 11% 85%
Canada 11% 79%
Hongarije 11% 77%
Australië 10% 78%
Verenigde Staten    9% 75%
Groot Brittannië 9% 80%
Nederland 8% 88%
Brazilië 8% 85%
Romanië 8% 67%
Oekraïne 7% 80%
Bulgarije 7% 77%
Rusland 6% 76%
Turkije 5% 82%
India 5% 88%
China 0.2% 68%

Bron: Webmasterpro

Interessant (maar niet geheel verrassend) is om te zien dat het gebruik van OpenOffice.org bij bezoekers van Gratis Software Site veel hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. In een peiling over kantoorpakketten (die nog openstaat, dus de resultaten kunnen nog veranderen) geeft op dit moment 43% aan OpenOffice.org te gebruiken. En 51% Microsoft Office.

Deel dit artikel: 

Reacties

Als ik de meetmethode bovenaan doorlees zou de optelsom van de beide pakketten boven de 100% moeten kunnen komen en dat gebeurd niet. Moeten we niet corrigeren voor mensen die beiden hebben? Ik kan mij zo voorstellen dat de gemiddelde GSS bezoeker beide heeft of bijvoorbeeld MS op de Windows PC en OO op ubuntu. Hoe worden dit soort installaties gemeten in deze tellingen?

-Het is zinvoller vragen te beantwoorden en software te beoordelen dan alleen maar te roepen wat je zelf fijn vindt-

Microsoft Office is fijner naar mijn mening, het een vollediger pakket (met outlook ed erbij).

Als gratis Alternatief is Openoffice natuurlijk goed zat, alleen Office is gewoon Fijner.

Dan word openoffice erg ondergewaardeerd door nederland!

Ik vind het een zeer goed pakket en doet niet onder voor ms office.

Wij lopen inderdaad gewoon achter. De nederlandse computer gebruiker en ook de ict-er zijn van mening dat als het maar van een bekend merk is, en je betaalt er ook nog voor dan zal dat wel het beste zijn. Ikke niet hoor ;)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk