Volgende Firefox krijgt rugnummer 3.5 in plaats van 3.1, vandaag derde bèta verschenen

De volgende Firefox krijgt als versienummer 3.5 in plaats van 3.1. Oorspronkelijk was de opvolger van Firefox 3.0 bedoeld als een kleine update voor de Mozilla-browser, maar omdat er toch veel nieuwe functionaliteit is toegevoegd is besloten om het rugnummer te verhogen. Vandaag is de derde bèta van Firefox 3.1/3.5 verschenen.

De grootste verandering in Firefox 3.5 (die nu nog volop in ontwikkeling is) zal zijn dat een nieuwe JavaScript-engine genaamd TraceMonkey is toegevoegd. De afhandeling van JavaScript moet hierdoor vele malen sneller gaan, waardoor websites vlugger worden weergegeven. Probleem is alleen dat deze TraceMonkey-component nog veel bugs bevat waardoor de uitgave van de nieuwe Firefox al enige malen is uitgesteld. Eigenlijk had Firefox 3.1 namelijk al eind 2008 moeten verschijnen.

Ook een tweede planning met als releasedatum het eerste kwartaal van 2009 gaat niet gehaald worden. Er is zelfs een vierde, extra proefversie (bèta) ingelast om alle nieuwe functionaliteit - en met name TraceMonkey - goed te testen en alle fouten eruit te halen.

Vandaag verscheen de derde bèta van Firefox 3.1/3.5 die als rugnummer nog 3.1 draagt. De vierde bèta krijgt wel versienummer 3.5 en zal over enkele maanden uitkomen. De officiële uitgave van Firefox 3.5 staat waarschijnlijk voor het begin van de zomer gepland.

Download Firefox 3.1/3.5 bèta 3
(alleen voor gevorderden)

De huidige Firefox 3.0 is hier te downloaden.

Deel dit artikel: 

Reacties

Er wordt hier gesproken over veel nieuwe functionaliteit. Maar wat is die nieuwe functionaliteit dan?? Een sneller JS engine, OK, maar wat is daar qua functionaliteit nieuw aan?

Reageer