Update AVG laat Windows niet meer opstarten: wat te doen?

Een update van de virusdefinities van virusscanner AVG heeft voor grote problemen gezorgd dit weekend. Bij heel veel gebruikers in Nederland en andere Europese landen startte de pc niet meer op. Wij bespreken oplossingen voor dit probleem voor gebruikers met en zonder een Windows cd.
Update 12 november: Inmiddels heeft AVG ook een 'fix tool' beschikbaar gesteld om het probleem te verhelpen.

 
Door de update van afgelopen zondag ziet AVG ten onrechte het Windows-bestand user32.dll aan voor een Trojaans paard, genaamd PSW.BANKER4.APSA. Hierdoor raken pc's met Windows XP in een opstart-lus en kunnen ze niet meer normaal starten.

AVG heeft inmiddels de foutieve update teruggetrokken, maar als u al problemen heeft dan kunt u de volgende officiële oplossing van AVG proberen. Hiervoor heeft u wel een Windows-cd nodig. Hierna bespreken we nog verwijzingen naar alternatieve oplossingen.

Oplossing van AVG Technologies1. Stop de Windows XP installatie-cd in uw cd-rom station en start de computer van deze cd

2. Bij het blauwe installatiescherm klikt u op R: Druk op R als u een Windows XP-installatie wilt herstellen of repareren.

Klik op R om Windows te herstellen

3. Kies de Windows-installatie die u wilt herstellen. Meestal is dit de eerste: dus klik 1 en druk op Enter

4. Schakel het AVG Resident Shield uit door de volgende commando's in te typen en Enter te klikken:

disable avgMfx86
disable avgMfa86
disable avgldx86
disable avglda86

5. Zet het user32.dll bestand terug van de Windows XP installatie-cd (in het voorbeeld is D: het cd-rom station, als het bij u een andere letter is vult u die in plaats van D: in) door het volgende commando uit te voeren (exact overnemen en daarna op Enter klikken):

expand D:\i386\user32.dl_ c:\windows\system32\

(Als dit niet lukt hernoem dan het user32.dll bestand met het volgende commando en klik op Enter:

ren user32.dll user32.bak

Voer hierna het onder 5. genoemde commando nog een keer uit)

6. Herstart de computer (verwijder de cd) en start Windows normaal

7. Hierna moet u de AVG services die u onder 4. heeft uitgeschakeld opnieuw instellen. Hiervoor moet u AVG 8.0 opnieuw downloaden, het installatiebestand uitvoeren en dan kiezen voor Repair installation. AVG wordt hersteld en u moet uw pc daarna opnieuw opstarten. U kunt natuurlijk ook AVG de-installeren en de gratis virusscanner avast! op uw pc zetten.

Fix tool AVG

Inmiddels heeft AVG ook een fix tool beschikbaar gesteld om het probleem te verhelpen. Deze tool kunt u hier downloaden en op een cd-rom branden of een usb-stick zetten. Lees de verdere instructies nauwkeurig door.

Andere oplossingenAls bovenstaande niet werkt kunt u de oplossingen die op het Nucia Forum worden aangeboden proberen. Hier staan ook oplossingen voor mensen die geen Windows-cd meer hebben:
http://www.nucia.nl/forum/showthread.php?p=392328#

Vragen over dit probleem kunt u eveneens stellen in het Gratis Software Site Forum:
http://www.gratissoftwaresite.nl/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=1549
en
http://www.gratissoftwaresite.nl/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=1550

Wilt u een schadeclaim indienen?Getroffenen slechte update AVG kunnen een gratis licentie voor de betaalde versie krijgen


Bron:
AVG Support

Deel dit artikel: 

Reacties

als je avg er afhaald zijn dan de problemen opgelost

Ik had ook problemen met updaten,
ik had de versie avg 8.0 175,heb hem eraf gehaald,en toen avg 8.0 169 geinstaleerd,en alles werkt weer prima

PS:
Als ik het goed begrijp scanned de gratis versie van Avira geen e-mail. En ik ga mezelf geen €19+ besparen met het risico dat anderen dan een besmet mailtje van me krijgen, al krijg ik het zelf niet op m'n harde schijf door Sandboxie.
Ik begrijp ook niet dat er beweert wordt dat alleen SP2 de ramp van AVG meemaakte. Ik heb al maanden SP3. En m'n oudste backup was van 26 september j.l., en al stond AVG daar ook op, dacht ik dat het door de vroegere datum toch geen probleem zou geven hem te gebruiken. Maar ik kwam toch weer in dezelfde loop terecht.
Ik had de diverse oplossingen wel gelezen, maar weet toch te weinig van pc's om er wat mee te doen. Dus toen maar de productieschijf erin; en daarna bijna een heel etmaal om alles er weer op te krijgen enz...

En 2 tips voor wie de Online Armor firewall gebruikt: zet hem na een download op "Learning mode" tijdens het installeren van b.v. SP3 en sommige andere zaken. Anders blokkert hij die, en kan je weer opnieuw beginnen. Een uur met SP3... Ik verbreek tijdens OA's "Learning mode" altijd de internetverbinding, om niet online te zijn zonder OA bescherming. Na het heropstarten zet ik hem meteen weer in normale modus.

Voor wie OA gebruikt en Acronis backup, zet OA ook op "Learning mode" voordat je de nodige heropstart doet voor een nieuwe beveiligde zone. Anders moet je herformatteren...

Ik wens AVG van harte beterschap. En gewichtsveries... ; )

Dit is de 2e maal dit jaar dat er een serieus probleem was met AVG. Ik had de betaalde versie om m'n e-mail te laten scannen, al draai ik OE altijd in de virtuele ruimte van Sandboxie en kan dus nooit zelf malware krijgen- maar zou nog wel besmette mailtjes door kunnen sturen als die er niet uitgescanned zouden worden, want die verwijdert Sandboxie niet.

Maar nu -al heb ik nog een AVG abonnement tot eind januari- heb ik toch maar de allerbeste AV op m'n machientje gezet: Avira. Volgens AV-Comparatives al jaren de topper, en dat voor iets meer dan €19 per jaar. Waarvan €5 naar een goed doel gaat...

Ik werk met vista en vind alleen maar XP oplossingen.
Mijn toetsenbord heeft er geen zin meer in. Het toestenbord happert als ik online mijn email schrijf (gmail). Bij word gaat het prima. Heeft iemand een oplossing?

Volgens mij ligt dat aan iets anders, gezien enkel XP gebruikers met ServicePack 2 getroffen blijken te zijn, en zij gewoonweg niet meer kunnen opstarten.

As for me: AVG vliegt eraf. Was al behoorlijk teleurgesteld met de upgrade naar 8.0 Free. Die mocht er dan wel "gelikter" uit zien als zijn voorganger, de performantie was toch een stuk minder, met een periodiek haperende email scanner en tergend langzame updates (pc opstarten duurde zo'n 15 minuten).

Nu draai ik een 6-maanden free trial van Kaspersky Internet Security 2009 en hei jochei: de pc heeft idd. preceis een "verjongingskuur" ondergaan (sic).

Wat te doen als je de 1e AVG oplossing wilt toepassen, met XP CD die niet bij de computer hoort.Er wordt om een administrator wachtwoord gevraagd en dat bestaan niet. Dan kom je niet verder. Is daar een oplossing voor?
Dick Hooijer

Ik werk met Windows Vista en ik heb geen enkel probleem ondervonden met de update van AVG. De updates komen nochtans automatisch binnen.

Het probleem deed zich alleen voor bij pc's met Windows XP SP2 die net die verkeerde update van AVG hebben binnengehaald. En deze update is na een half uur al teruggetrokken, dus de meeste gebruikers zijn niet getroffen.

'k was natuurlijk te vroeg of te laat, zoals je wil, bij mij is het herstelproces mislukt, dus maar vanaf 0 herinstalleren. met Avast! ditmaal. Psychologisch kon ik niet anders. Draait weer prima. Gelukkig heb ik met al die hackers van tegenwoordig altijd een data-backup op een externe schijf die voor de rest gewoon af staat.

Oh wat een verschrikkelijke zondag ( 11nov). Wilde mijn mail checken en daarna lekker met de gezin erop uit trekken . Helaas pindakaas die dag hele dag zitten kloten met mijn pc , omdat ik een avg virusscanner erop had lopen. Zoals bekend , kon ik dus mijn pc niet meer herstarten . Kinderen wilde even hun mail checken en dit ging dus niet , gelukkig heb ik een broer die systeembeheerder is , en heeft heel mijn pc hersteld, maar dit kostte wel bijna de hele zondag . Alles was ik kwijt op mijn harde schijf , gelukkig heb ik nog 2 externe schijven en maakte van mijn documenten , foto s etc geregeld maak ik een back up! Avg jullie hebben ons en nog meer slachtoffers laten schrikken . Geen avg meer . Nu maar avast pro opgezet . Doet alles automatisch gelukkig maar . Welke systeembewaker heeft b ij jullie zitten slapen . Dit mag nooit meer gebeuren . Kost klanten en geld!. groeten een toevallige ongelukkige gebruiker.

ClamWin zou goed moeten werken, helaas gebruik ik nog Windows 98.
Antivir werkt dan niet en AVG ook niet, AVAST geeft een foutmelding,
het lijkt wel of ik het programma niet meer mag gebruiken omdat iets
verlopen is.

Richard.

Probeer Avira Antivir eens (let niet op het gehakkel van opel94):
http://www.oplossing.be/i...

AVG.
Ik probeer zelf nu Clam antivirus uit (ClamWin) maar het lijkt wel of het niet werkt. Ik heb nog geen virusmelding gehad.
de vervangings DLL, mag, moet die schrijfbeschermd zijn?
R.

ClamWin is geen volwaardige vervanger van AVG. Daarvoor kun je beter avast of AntiVir proberen. Beide zijn ook gratis.

Met de hier gegeven instructies (kopieren van CD) lukte het niet, maar via de NUCIA link vond ik de instructie om het dll bestand van de dllcache directory te kopieren. Dat lukte gelukkig wel... En ik ben nu AVAST aan het installeren, genoeg problemen met AVG gehad: 3 maanden geleden het Antivirus 2008/2009 virus dat er door glipte en nu dit weer...

ik moet mijn computer weg brengen om te laten reparen en dat zij AVG wie zal de factuur betalen het leven is zo al kostelijk genoeg ik ben belangrijke opgeslagen verslagen en foto's kwijt en die zijn onbelaalbaar

Het staat u natuurlijk steeds vrij om op geregelde tijdstippen back ups te nemen. Dat wordt blijkbaar nog al te vaak vergeten.

Ik heb geen problemen gehad met AVG ,ik zal dus geluk gehad hebben é,hij doet het hier heel goed

Jammer van deze fout, maar ik blijf bij AVG. Geen enkel programma is perfect. Ik heb dit eerder meegemaakt, maar dan met 'n ander antivirusprogramma. weet niet meer of dat nu avast was of antivir, ik denk de eerste.
Ik heb trouwens dual boot met Linux, handig (sowieso aan te bevelen!),kun je naar oplossingen zoeken wanneer je windows het niet meer doet.

De voorbije dagen ben ik ruim 5 uur aan het werk geweest om computers van vrienden weer aan de praat te krijgen na het AVG-incident.
Toch blijf ik AVG aanraden als goede en soepele gratis antivirussoftware.

De fout van dit weekend was heel zwaar, omdat beginners er op eigen kracht niets aan konden doen. Het heeft me veel tijd en energie gekost.

Maar blunders gebeuren... 'k kan maar hopen (en verwachten) dat ze er in de toekomst beter op zullen letten. En dan wordt AVG er uiteindelijk alleen maar meer betrouwbaar door...

Kan nog altijd Word niet gebruiken,sommige berichten ben ik kwijt,
AVG reageert niet goed er zal een andere instalatie moeten gemaakt wordenIk heb nog thansgraag AVG nu ben ik niet beveiligd doot AVG mijn zoon zal morgen trachten alles terug in orde te brengen

Een dergelijke fout is absoluut onacceptabel: de makers van AVG (Grisoft) dienen in feite civielrechtelijk aansprakelijk te worden gesteld voor de veroorzaakte schade. Gelukkig gebruik ik het programma al een tijd niet meer vanwege de veel te hoge systeembelasting. Verwijder eens AVG en installeer bijv. Antivir: het lijkt of de PC een verjongingskuur heeft ondergaan.

honderd percent met je eens, Frans. Heb pas vorige maand hetzelfde gedaan en ook mijn PC werkt weer als een speer.

Dat is een mirror van het Nucia forum waarvan de link ook gewoon in het stuk genoemd wordt.

Tja die fout kan gebeuren maar mag niet. Mijn vrouw (digibeet) is nu in NL en afhankelijk van de PC voor contact met het thuisfront. PC nu dus plat. Handen in het haar. Opstarten in veilige modus gaat niet. Wachten dus op CD vanuit Curacao. Maar AVG is gratis. Dit gratis is dus nu een dure grap. Hoeveel schade heeft dit inmiddels opgeleverd. Daar word met geen woord over gerept. Was een voorstander van AVG maar sinds de upgrade naar 8.0 alleen maar probleem zoals server die niet te vinden is, scanner die de mail overslaat. Nee AVG is af Ik ga nu naar Avast Home.

Er worden ook oplossingen genoemd voor mensen zonder Windows-cd.

Sinds AVG Free de versie 8 heeft uitgebracht kampt het met een aaneenschakeling van moeilijkheden en fouten (lees maar eens de topic Anti-virus op het forum alhier). De vroegere versie 7.5 werkte daarentegen prima. Zoals zovelen ben ik ontgoocheld overgeschakeld op een ander anti-virus programma.
Na wat experimenteren en gelet op de goede score ervan is "mijn keuze" gevallen op Avira Antivir.
_______________________________________________________________________________
Das Vergleichen ist das Ende des Glücks und der Anfang der Unzufriedenheit.(Sören A. Kierkegaard)

Zo'n fout als dit, hoe ongelooflijk stom ook, kan gebeuren. Avast had begin dit jaar hetzelfde schijnt. Maar met name de aanhoudende problemen met de update manager en mailscanner en het zware geheugenverbruik van AVG hebben ervoor gezorgd dat het onvermijdelijke nu gebeurd is: AVG is vanaf nu niet meer 'onze keus'... Bezoekers moeten zelf kiezen of ze AVG, avast of AntiVir willen gebruiken.

En jullie houden nog steeds vast aan AVG Free "onze keus"?
Dit is niet de eerste keer dat AVG in de fout gaat, ik had het nog niet eens zo lang geleden al eerder. En met de email scanner zijn ook voortdurend problemen, valt uit zonder enige oorzaak. M.i. tijd om uw keuze eens te herzien.
Voor mij is Avast! 4.0 de juiste keuze gebleken.

Reageer