Safari slaagt als eerste voor de Acid3-test, of toch Opera?

Browsermakers zijn de laatste tijd helemaal in de ban van de Acid3-test. Wie behaalt als eerste de perfecte score van honderd procent? Safari lijkt de gelukkige. Of toch Opera?

Hij heet Acid3 en hij test of internet browsers voldoen aan de webstandaarden. Ofwel: houden Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari en alle anderen zich netjes aan de regels voor de weergave van webpagina's? Tot nog toe waren de scores bedroevend. Internet Explorer scoorde zelfs minder dan 20 van de 100 te behalen punten op de Acid3-test. Firefox en Opera tegen de vijftig.

Maar nu zijn enkele browserbouwers al een tijdje bezig met het maken van de volgende versie van hun paradepaardjes. Mozilla werkt aan Firefox 3, Opera is bezig met Opera 9.5 en Apple heeft net Safari 3.1 de deur uitgedaan, maar is alweer aan het sleutelen aan volgende uitgaven. En deze proefversies van Firefox, Opera en Safari doen het al een stuk beter op de Acid3-test.

Firefox 3 bèta 5pre haalt 71%, en Opera 9.5 bèta bereikt 77%. WebKit, de 'motor' waarop Safari gebaseerd is, haalde gisteren zelfs als eerste de 100%! Dus, Safari de winnaar van de Acid3-wedstrijd? Nee, toch niet. Opera, de Noorse browser-bouwer, beweert dat een nieuwe bèta van Opera 9.5 eerder deze week ook al de 100%-score haalde. Probleem is dat niemand deze bèta nog heeft mogen aanschouwen en dat we Opera maar moeten geloven in deze kwestie. Bovendien is er een foutje in de Acid3-test zelf ontdekt waardoor de bèta van Opera opeens nog maar 99% haalde, terwijl Safari (WebKit dus) wel op 100% bleef staan.

Hoe het ook zij: Safari kan bij een volgende officiële versie als perfecte browser door het leven en Opera ook. Bij Mozilla is er nog werk aan de winkel met Firefox en bij Microsoft is het maar de vraag of Internet Explorer ooit de streep gaat halen...

Doe zelf de Acid3-test met uw browser

Bronnen: Ranglijst Acid3-test | Webwereld

Deel dit artikel: 

Reacties

wat is eigenlijk het belang van die webstandaarden?

IE7 geeft de websites die ik bezoek heel goed weer, en dat zijn sites zoals al die van de openbare omroep (België), kranten zoals demorgen, zdnet, humo, facebook, kbc en nog vele anderen...

ik veronderstel dat de meeste sites ontwikkeld worden zodat ze perfect te gebruiken zijn met IE, dus waarom zou ik het mezelf moeilijk maken en naar een andere browser overstappen?

Het punt is dat website-bouwers altijd speciale truukjes moeten uithalen om hun site goed weergegeven te zien in Internet Explorer, juist omdat IE zich niet aan de internationaal afgesproken standaarden houdt. Websitebouwers nemen die moeite natuurlijk wel, omdat 80% met IE surft en ze hun site goed weergegeven willen hebben. Maar het is extra moeite voor niks. Als iedereen - ook IE - zich aan de standaarden houdt dan is er niets aan de hand en is elke site in elke browser goed te bekijken.

Reageer