Lightning 0.9 is de perfecte agenda voor Thunderbird

Van agenda Lightning is vandaag versie 0.9 uitgekomen. Deze agenda-extensie biedt perfecte integratie met mailprogramma Thunderbird. In 2009 moet de Lighting-agenda standaard geïntegreerd zijn in Thunderbird 3.

Lighting is, samen met standalone agenda Sunbird, een project van de Mozilla-organisatie dat pas de afgelopen anderhalf jaar de nodige aandacht heeft gekregen. Daarvoor was het toch een beetje een ondergeschoven kindje en richtte iedereen zich op browser Firefox en - in mindere mate - mailprogamma Thunderbird. Toen multinational Sun Microsystems (dat onder andere achter Java en OpenOffice.org zit) twee jaar geleden aankondigde mee te zullen werken aan Lightning, kwam het agenda-project in een stroomversnelling.

Meerdere belangen spelen daarbij een rol. Mozilla wil graag dat Thunderbird op den duur kan concurreren met Microsoft Outlook - en daarvoor is een agenda onontbeerlijk. Sun Microsystems probeert gratis kantoorpakket OpenOffice.org (en de betaalde variant StarOffice) naar voren te schuiven als alternatief voor Microsoft Office. Wat echter vooralsnog ontbreekt aan het kantoorpakket is een mailprogramma met agenda. En in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden sloot Sun zich aan bij Mozilla om Thunderbird met agenda-extensie Lightning een impuls te geven.

Die opzet lijkt steeds meer te slagen. Met de uitgave van Lightning 0.7 en 0.8 het afgelopen jaar boekte de agenda grote vooruitgang. De integratie met mailprogramma Thunderbird werd sterk verbeterd en de mogelijkheden van de agenda drastisch uitgebreid. Lightning 0.9, die vandaag verscheen, is een goede agenda die naadloos aansluit bij Thunderbird. Onmisbaar voor iedereen die Thunderbird als standaard mailprogramma gebruikt.

In versie 0.9 van Lightning zijn heel veel kleine bugs opgelost en met name het uitnodigingen versturen per e-mail voor bijeenkomsten (iMip/iTip) is sterk verbeterd. Ook de ondersteuning voor CalDAV en Google Agenda is uitgebreid. Ook de interface is verder vervolmaakt. Er is een wisselbalk voor mail, agenda en taken (A), en een Venster Vandaag met afspraken (B) en taken (C).

Lees meer en download Lightning 0.9 voor Thunderbird

Tip: Google agenda beheren vanuit Thunderbird met Lightning

Deel dit artikel: