DropBox: sla gratis 2 GB aan bestanden online op en synchroniseer ze met meerdere pc's

Gratis online opslag van documenten bestaat natuurlijk al een tijdje. Maar zo elegant als nieuwkomer DropBox dit doet waarschijnlijk nog niet. Bovendien is het met DropBox mogelijk om bestanden te synchroniseren tussen meerdere computers.

Online opslag van foto's bestaat al met bijvoorbeeld Flickr en Picasa Webalbums. De opslag van documenten kan met Google Documenten of Zoho en allerlei andere soorten bestanden kunt u opslaan in Microsofts SkyDrive. Maar de mogelijkheid om een map met bestanden te synchroniseren tussen meerdere pc's en een online opslagruimte is vrij nieuw.

Het Amerikaanse bedrijfje DropBox is al ruim een jaar bezig met dit idee en deze maand is DropBox officieel (in beta) van start gegaan. Om DropBox te gebruiken moet u eerst de gratis software downloaden en installeren. Hierna start u DropBox en creëert u met een (geldig) e-mailadres een online opslagruimte van 2 GB. Vervolgens maakt DropBox automatisch op uw pc (onder Mijn Documenten) een map genaamd DropBox aan.

Om deze map DropBox draait alles. Als u documenten in deze map op uw pc plaatst worden deze automatisch gesynchroniseerd met uw online opslagruimte (u heeft dus een actieve internetverbinding nodig). Als u bestanden verwijdert uit deze map worden ze ook online verwijderd. Ook kunt u in de map DropBox nieuwe mappen aanmaken en bestanden verplaatsen, wijzigen of hernoemen. Alle veranderingen worden dan online netjes bijgehouden.

U kunt tot 2 GB bestanden in deze map DropBox op uw pc plaatsen. Het maakt niet uit wat voor soort bestanden. Let er wel op dat de map genaamd Public ook door anderen te raadplegen is. Andere mappen (ook die u zelf aanmaakt) zijn privé. Wel kunt u mappen of bestanden makkelijk delen met anderen door met de rechtermuis erop te klikken en te kiezen voor het menu DropBox - Share of DropBox - Copy public link.

Het interessante is nu dat u ook op uw laptop, tweede pc, werk-pc of mobiele telefoon DropBox kunt installeren en kunt inloggen op dezelfde account die u eerder heeft aangemaakt. Hierna wordt op deze computer ook een map DropBox gemaakt die altijd gesynchroniseerd wordt met de online opslagruimte. En ook als u op deze pc wijzigingen aanbrengt in de bestanden in de map DropBox dan worden deze weer terug gesynchroniseerd, zodat u op al uw computers dezelfde bestanden kunt gebruiken.

Mocht u op een pc werken waar geen DropBox op geïnstalleerd is (het programmaatje moet namelijk wel altijd draaien - en een actieve internetverbinding hebben - om te kunnen blijven synchroniseren) dan kunt u altijd nog via de webinterface inloggen op uw account en met bestanden werken. In de map Photos kunt u trouwens foto's plaatsen die u online direct als fotoalbum kunt bekijken.

DropBox biedt gratis 2 GB online opslagruimte. Het programmaatje is te downloaden voor Windows, Mac OS X en Linux. DropBox is vooralsnog alleen in het Engels verkrijgbaar.

Download DropBox

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik gebruik dropbox nu ook enige tijd, het is ideaal om meerdere mappen met documenten te synchronizeren. In de praktijk bewerk ik documenten op mijn werk die online up to date worden gehouden en als ik thuis de pc aan doe is het eerste wat de pc doet, lokaal met online syncen.
Eigenlijk kan ik dan al heel snel met de documenten thuis verder werken.
Ik gebruikte eerst altijd een usb stick om mijn gegevens heen en weer mee te nemen maar dit is echt een verademing. En tijdens het werken aan deze documenten heb je een online backup!
Als je deze link gebruikt krijg je 250MB extra bonus ruimte: https://www.dropbox.com/r...
Henk

Ik gebruik dropbox nu ook enige tijd, het is ideaal om meerdere computers te synchronizeren en tijdens het werken heb je automatisch een online backup! Als je deze link gebruikt krijg je 250MB extra bonus ruimte: https://www.dropbox.com/r...

Werkt goed, maar kijk ook eens naar Windows Live Mesh, dat nu ook voor het grote publiek te downloaden is. Heeft 5 GB gratis opslagruimte.

Klinkt goed, ik heb 3 computers en zal dit wel gaan gebruiken voor mijn muziek collectie

Wowwwww klinkt erg goed. Ik vraag me echter meteen wel af, het is een bedrijf dus er moet wat verdient worden, waar komt dat vandaan?

Ze verdienen eraan dat als je meer opslagruimte wilt dan 2 GB je moet betalen.

Ik gebruik sinds enige tijd ook Dropbox en het is werkelijk een geweldig programma. Ik gebruik het om samen met een collega aan een website te werken. Vaak moeten er dan allerlei bestanden worden verzonden, maar op deze manier heb je dus een gezamenlijke map waar je bestanden in kunt zetten en waar de ander deze direct uit kan halen. Het is echt razendsnel.

Yup, ook voor studiedoeleinden, zeker als ondersteuning bij een conferencecall o.i.d. onmeunig handig!

Antoine Kroezen

Reageer