Agenda Sunbird verdwijnt, Lightning niet geïntegreerd in Thunderbird

Nieuws over de Mozilla-agenda's Sunbird en Lightning. Standalone agenda Sunbird wordt niet meer verder ontwikkeld en sterft een zachte dood. Agenda-extensie Lightning - die speciaal voor mailprogramma Thunderbird gemaakt wordt - gaat wel door, maar wordt niet in Thunderbird 3.0 geïntegreerd zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Slecht nieuws voor gebruikers van Sunbird, de agenda-software van Mozilla. Het project stopt ermee vanwege gebrek aan mankracht. Steeds meer ontwikkelaars die meewerkten aan Sunbird hebben het afgelopen jaar hun werkzaamheden gestaakt. Daardoor zijn er te weinig ontwikkelaars over om zowel Sunbird als Lightning (wat twee nauw verwante projecten zijn) te blijven onderhouden.

De keuze was toen snel gemaakt: aangezien Lightning (de agenda-extensie voor mailprogramma Thunderbird) populairder is en vaker wordt gedownload is besloten dit project te blijven voortzetten. Sunbird wordt aan zijn lot overgelaten en als zich geen nieuwe ontwikkelaars melden sterft de standalone agenda een zachte dood.

De plannen om Lightning te integreren in Thunderbird 3.0 - die ergens later dit jaar moet verschijnen - zijn trouwens ook in de ijskast gezet. Dit bleek geen haalbare kaart op korte termijn, omdat er teveel haken en ogen zaten aan deze samenvoeging van Thunderbird met Lightning. Wel wordt de agenda-extensie Lightning natuurlijk beschikbaar gesteld voor Thunderbird 3.0. Maar dan als losse download.

Deze ontwikkelingen geven aan dat binnen de Mozilla-organisatie vooral Firefox veel aandacht krijgt en dat Thunderbird en Lightning nog altijd ondergeschoven kindjes zijn. Onduidelijk is ook of de hulp die Sun Microsystems gaf aan het Lightning-project nog wordt voorgezet.

Deel dit artikel: