Windows back-up en herstel herkent nieuwe harde schijf niet

Vragen over werken met Windows 7, 8, 8.1 en 10
Gesloten
harmjan

Windows back-up en herstel herkent nieuwe harde schijf niet

Bericht door harmjan » 26 nov 2015 21:50

Ik heb in mijn computer zojuist een tweede harde schijf ingebouwd. Het is een Hitachi van 500 GB. Nu blijkt deze tweede harde schijf nog iets beter te functioneren volgens Hard Disk Sentinel dan mijn primaire harde schijf, eveneens een Hitachi maar dan van 1 TB. Nu was het eigenlijk de bedoeling om de tweede harde schijf te gebruiken voor systeem back-ups maar aangezien hij nog beter functioneert dan de eerste leek het me beter om de functies te verwisselen, dat wil zeggen om van de tweede harde schijf de primaire te maken en van de primaire een opslagschijf voor systeem back-ups.

Ik wilde dat doen door een volledige systeem back-up te maken op een externe (derde) harde schijf. Vervolgens heb ik alleen de nieuwe harde schijf van 500 GB aangesloten in mijn computer en heb de computer opgestart vanaf de installatie DVD. Vervolgens klik ik op "mijn computer herstellen en gaat Windows op zoek naar een back-up. Die vindt Windows vervolgens en dan geef ik de opdracht die terug te plaatsen op de enige interne harde schijf die in mijn computer aanwezig is. Daar gaat Windows dan mee aan de gang maar dan krijg ik de melding dat er geen harde schijf in mijn computer aanwezig is om de back-up op terug te plaatsen.

Ik heb inmiddels alle mogelijke aansluitingen uitgeprobeerd die de ik zou kunnen gebruiken om de nieuwe harde schijf met het moederbord te verbinden maar het maakt geen verschil, ook niet als ik exact dezelfde aansluitingen gebruik waarmee de oorspronkelijke primaire harde schijf verbonden was: Windows herkent de nieuwe harde schijf nog steeds niet als mogelijke plaats om de systeem back-up op terug te plaatsen.

Vreemd genoeg blijkt Windows de nieuwe harde schijf wel te herkennen als ik de oorspronkelijke primaire harde schijf weer aangesloten heb en ik Windows gewoon heb opgestart vanuit die oorspronkelijke primaire harde schijf van 1 TB. Dan staat de nieuwe gewoon vermeld als ik klik op "mijn computer."

Ik begrijp dus niet wat er aan de hand is: ik heb heel vaak volgens de hierboven beschreven procedure een systeem back-up "teruggeplaatst" op een nieuwe harde schijf. Echter, tot nu toe was dit altijd op een grotere harde schijf dan de oorspronkelijke, nu is het dus andersom. Ik wil hier wel bij aantekenen dat ik de oorspronkelijke harde schijf van 1 TB gepartitioneerd had en dat de terug te plaatsen delen, de C: schijf en de H: schijf (door systeem gereserveerd), samen beduidend kleiner zijn dan de 500 GB van de net nieuw ingebouwde harde schijf.

Wie kan me uitleggen wat hier aan de hand is en hoe ik alsnog in staat ben om de back-up op de nieuwe harde schijf te plaatsten zodat die voortaan de nieuwe systeemschijf kan worden?

grasshopper

Re: Windows back-up en herstel herkent nieuwe harde schijf n

Bericht door grasshopper » 27 nov 2015 09:40

harmjan schreef:Ik wil hier wel bij aantekenen dat ik de oorspronkelijke harde schijf van 1 TB gepartitioneerd had en dat de terug te plaatsen delen, de C: schijf en de H: schijf (door systeem gereserveerd), samen beduidend kleiner zijn dan de 500 GB van de net nieuw ingebouwde harde schijf.

Wie kan me uitleggen wat hier aan de hand is en hoe ik alsnog in staat ben om de back-up op de nieuwe harde schijf te plaatsten zodat die voortaan de nieuwe systeemschijf kan worden?
Het is m.i. zo dat als de partities niet gelijk zijn, bovengenoemde situatie zich voordoet.
Is het mogelijk 1 op 1 te partitioneren m.b.v. de GParted Live cd bijvoorbeeld?

harmjan

Re: Windows back-up en herstel herkent nieuwe harde schijf n

Bericht door harmjan » 27 nov 2015 20:05

Nee, dit is vrijwel zeker niet het probleem. Ik heb inmiddels ontdekt dat de nieuwe harde schijf ook niet herkend wordt op BIOS-niveau: hij staat gewoon niet vermeld bij de opstartvolgorde. Ik heb inmiddels contact gehad met de leverancier en volgens hem betekent dit dat er iets niet in orde is met de nieuwe harde schijf, ook al bestempelt Hard Disk Sentinel de schijf als perfect.

Ik ga morgen proberen of een andere nieuwe harde schijf wel normaal herkend wordt door het BIOS en wel bruikbaar is als primaire harde schijf. Ik zal verslag doen van de bevindingen.

Update zaterdag 28 november: ik zal niet eerder dan aanstaande dinsdag in staat zijn om een nieuwe harde schijf uit te proberen.

Update woensdag 2 december: De leverancier wil nu eerst een harde schijf uitgebreid uittesten voordat hij die eventueel aan mij levert en door ziekte onder het personeel duurt dit nu allemaal veel langer dan verwacht. Zodra ik meer te melden heb dan zal ik verslag doen.

harmjan

Re: Windows back-up en herstel herkent nieuwe harde schijf n

Bericht door harmjan » 10 dec 2015 21:04

Ik ben nu inmiddels aan mijn vierde harde schijf toe en ervaar iedere keer hetzelfde probleem, de schijven waren van drie verschillende merken: Western Digital, Seagate en Hitachi. Uiteindelijk heb ik een schijf van Western Digital in mijn computer laten zitten en gebruik deze nu uitsluitend om systeemback-ups op te plaatsen: dit gaat moeiteloos en die back-ups worden wel herkend door Windows als ik mijn computer opstart vanaf de originele installatie DVD. Ik heb het idee dus laten varen om de nieuwe en de oude harde schijf qua functie te verwisselen.

De oorzaak waarom geen van de harde schijven herkend werd als een schijf waarop een systeem back-up terug geplaatst kan worden is nog steeds niet duidelijk. Wel heeft mijn leverancier de gewoonte om een harde schijf eerst grondig te deformatteren, een veel grondiger proces dan gewoon formatteren: het is een voorzorgmaatregel voor het geval er toch data op de harde schijf aanwezig zijn, en ik vermoed dat tijdens dit proces wellicht systeembestanden verdwenen zijn die essentieel zijn voor het BIOS om de harde schijf te herkennen. Het speculatie natuurlijk, een medewerker van de computershop had weer een heel andere veronderstelling, ik heb die zelf niet volledig begrepen. Mocht er ooit duidelijkheid komen over de oorzaak dan zal ik daar melding van maken, ik kreeg de indruk dat de leverancier hier verder mee aan de gang wilde.

Gesloten