Problemen met Windows Vista Home Premium

Vragen over werken met Windows 7, 8, 8.1 en 10
Gesloten
asap

Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door asap » 12 jan 2010 18:00

Ik heb mij een kleine 2 jaar geleden een nieuwe PC gekocht met Vista Home Premium als besturingssysteem!

Ik heb er AVG free opgezet als anti-virus, Adobe reader, Photoshop 5, OpenOffice, Thunderbird, Karens Replicator, Internet explorer, ... opstaan en regelmatig heeft mijn PC rare kuren.
Soms krijg ik mijn opstartscherm om in te loggen maar korte tijd te zien en dan zwart scherm, dan moet ik scherm uitdoen en terug opzetten en vlug klikken op naam om in te loggen en dan kan ik normaal verder werken;
Soms problemen dat muis en/of klavier niet werkte;
Soms problemen dat PC vast zat, wilde niet meer opstarten of bleef telkens hangen bij zelfde punt bij opstart;
Soms gewoon gecrasht --> niets meer;
TELKENS moest ik PC heropstarten vanaf bijgeleverde opstart-CD en er bepaalde dingen van verwijderen en terug nodige software downloaden en alle instellingen aanpassen. Ik heb dit ondertussen al meer dan 10 keer moeten doen en dit is toch telkens bijna een ganse dag werk vooraleer alles terug +/- op punt staat (ook omdat Vista Home Premium geen mogelijkheid heeft om een nieuwe opstart-CD te maken en ik er niet genoeg van ken om dit via andere weg te doen).

Vroeger (oude PC) wekte ik nog met Windows 98 en ik heb toen maar éénmaal gecrascht of opnieuw moeten starten van opstart-CD, vandaar dat ik denk dat probleem hoofdzakelijk ligt bij VISTA!!!
Heeft iemand daar ook slechte ervaringen mee??
Weet iemand welke software ik moet vermjden met VISTA???
Heeft iemand oplossing voor probleem, zonder veel kosten??

Dank bij voorbaat voor uw respons.

John van Rhijn

Re: Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door John van Rhijn » 12 jan 2010 19:35

Welke firewall heb je?

asap

Re: Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door asap » 12 jan 2010 21:01

Ik gebruik de standaard bij Windows Vista geleverde firewall en doordat daar geen anti-virus bijzat, heb ik dan maar AVG free gedownloaded omdat ik daar positieve dingen had over gelezen op het net.
Ik had ook ergens gelezen dat Vista veel onstabieler is dan de vorige XP-versie en de nieuwe Windows 7 moet nog blijken, vandaar mijn argwaan over Vista! Ik heb in het verleden ook al gezocht of ik mijn Vista niet kon downgraden tot XP maar ik heb daar niets over gevonden.

John van Rhijn

Re: Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door John van Rhijn » 12 jan 2010 22:45

Download PC Tools Firewall Plus.

Zet in Beveiligingscentrum bij de instellingen ervan de Windows Firewall uit.

Installeer PC Tools Firewall Plus als gewone gebruiker.

Windows Firewall staat er om bekend dat het goed kwaadwillenden van buiten tegenhoudt, maar dat het niet in de gaten houdt wat er allemaal naar buiten ging.
Als je een programma toestemming geeft om internet op te gaan, wordt die geopende poort daarna niet weer door Windows Firewall afgesloten.
Die poort(en) staat dan dus open en kan alsnog allerlei kwaadwillend internetbezoek je pc aandoen.
Is dat malware dat spam verspreidt via jouw bandbreedte, dan is het kwaad enkel lastig.
Voor hetzelfde wordt er, zonder dat jij dat in de gaten hebt, kinderporno op je pc opgeslagen en de bewijslast van onschuld ligt, ondanks al de kennis van de praktijken van dit soort individuen, tot nog toe nog steeds bij jou.

Met een goede firewall gaat de poort weer dicht als het programma afgesloten wordt.

Het enige wat ik vind dat je van Vista kan zeggen, is dat het veel meer systeembronnen 'pakt' dan XP.
Waar je bij XP toe kan met 1 Gb werkgeheugen (plus 2 Gb virtueel geheugen), moet je bij Vista minstens 2 Gb beschikbaar hebben (plus dan 4 Gb virtueel geheugen).
Bij Vista helpt (advies van Microsoft) het voor de snelheid als je alle visuele effecten stript.
Het uiterlijk is dan gelijk Windows 98SE en de diverse (sub)menu's worden nagenoeg even snel gegenereerd als bij XP.
Daarnaast is de beveiliging van je systeem in de vorm van de User Account Control (die 'hinderlijke' toestemming-popups) veel nadrukkelijker aanwezig in Vista t.o.v. XP.
Veelgebruikte programma's schijn je echter in een gebruikersprofiel in de UAC permanent te kunnen accorderen.
Ik doe dat niet, want ik klik liever een keer meer, als dat betekent dat ik precies kan volgen wat er 'rondgaat' in mijn Windows.

Avast! Home als anti-virus ben ik zeer tevreden over.
Ook Microsoft Security Essentials is zeer goed, maar wil soms een systeem nogal eens te zeer belasten bij opstarten van de pc of laptop.
Om je register (de kern van je Windows) te bewaken, kun je WinPatrol installeren of Spybot Search & Destory (met Resident Shield en Tea Timer in 'paranoid mode').
Malwarebytes' Anti-Malware is ook een goede om achter de hand te hebben.
Het grootste plezier dat je jezelf kunt doen om veilig te surfen (en rotzooi 'buiten de deur te houden') is Sandboxie te downloaden en installeren.
Afhankelijk van je voorkeur gebruik je als browser Firefox met add-on NoScript (en AdBlock Plus tegen reclames) of Internet Explorer 8 met SmartScreen-filter.
Om te kunnen vaststellen of je op een website een zogeheten botnet aandoet, kun je RUBotted van Trend Micro installeren. Een botnet is een verzameling computers verbonden tot 1 grote supercomputer via internet, met meestal het doel om spam te versturen (kost jou dus surfsnelheid) en is daarnaast vergeven van de malware (wellicht uit op jouw bankgegevens). Als RUBotted dan popupt, moet je snel 'wegwezen' (sandbox/browser afsluiten, sandbox wissen, sandbox/browser opnieuw opstarten) en binnen Sandboxie is er dan dus geen gevaar.

keyzer

Re: Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door keyzer » 13 jan 2010 16:15

@asap
Als ik het zo lees dan denk ik dat je een volledige her-installatie van Vista moet overwegen.
Er is op zich niks mis met Vista; als je het mij vraagt is Vista een stuk stabieler en zeker inherent veiliger dan XP.

Echter, je hebt eerder gepost over problemen met je Windows Vista installatie: http://www.gratissoftwaresite.nl/forum/ ... 9126#p9126
Op de vraag of je met 'heropstarten' een volledige her-installatie van Vista bedoeld heb je toen geen antwoord gegeven.
Je zal toch eerst moeten vertellen wat je daar precies mee bedoeld alvorens iemand er iets zinnigs over kan zeggen.
Verder lijkt het me handig als je ook de specificaties van je computer erbij vermeldt.

Vista is zeker niet 'onstabieler' dan XP en ik kan me haast niet voorstellen dat dezelfde problemen na elke (volledige) herinstallatie weer terugkomen. Er kan natuurlijk sprake zijn van harwareconflicten, problematische software of een malwarebesmetting. als je na elke her-installatie steeds weer dezelfde problematische of kwaadaardige software installeert dan kunnen problemen natuurlijk weer terug komen.


Als je met het downgraden van Vista naar XP bedoeld dat je iets kan doen waardoor je Vista verwijderd en daarna XP overhoud (zoals je Windows Media Player 11 kan 'terugrollen' naar WMP 10) dan moet ik je teleurstellen.
Je kan natuurlijk Vista verwijderen en XP installeren.

@ John van Rhijn

Het installeren van PCTools firewall en andere beveiligingssoftware zal niks aan de situatie veranderen.
Het is natuurlijk altijd aan te raden om bij dit soort problemen een paar goede scans te doen om vast te stellen of de problemen al of niet door malware worden veroorzaakt.

Overigens is je uiteenzetting over de Widows firewall niet juist.
Windows Firewall staat er om bekend dat het goed kwaadwillenden van buiten tegenhoudt, maar dat het niet in de gaten houdt wat er allemaal naar buiten ging.
Als je een programma toestemming geeft om internet op te gaan, wordt die geopende poort daarna niet weer door Windows Firewall afgesloten.
Die poort(en) staat dan dus open en kan alsnog allerlei kwaadwillend internetbezoek je pc aandoen.
De Windows firewall filtert inderdaad het uitgaande dataverkeer niet. Er hoeven dus ook geen poorten te worden geopend/gesloten voor programma's die het internet op willen want deze hebben vrij toegang tot het internet.
''kwaadwillend internetbezoek'' loopt via het inkomend verkeer en daar beschermt de Windows firewall afdoende tegen. De Windows firewall gebruikt Statefull Packet Inspection en voorkomt dat niet door de gebruiker geïnitieerd dataverkeer door een eventuele geopende poort (bijv. voor P2P applicaties) wordt toegelaten.

John van Rhijn

Re: Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door John van Rhijn » 13 jan 2010 18:29

Misschien dat het sinds SP2 aangepast is, maar mijn collega heeft een tijd veel gedownload via P2P en kwam er op een gegeven moment achter dat de poorten die hij er voor opende na het downloaden ook gewoon open bleven staan.
Met ZoneAlarm daarna had hij er geen last van; toen sloten de poorten na activiteit.
Tenminste: zo legde hij het mij uit.

asap

Re: Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door asap » 13 jan 2010 20:29

Mijn PC is een Medion MD8833 (gekocht in maart 2008) (Intel Viiv TM Processortechnologie met Intel Core TM 2 Quad processor; Q6600 (8 MB L2-cache, 2,4 GHz, 1066 MHz FSB)
(werkgeheugen: 3072 MB DDR2 SDRAM met 67 MHz 64-bits, Dual Channel Memory) (NVIDIA GeForce 8600 GT High-Performance Vidiokaart met HDMI-aansluiting, 256 MB DDR2 SDRAM, DirectX 10 en HDCP-ondersteuning) met bijgeleverde CD-rom met o.a. Windows Vista Home Premium en Bullguard die ik eraf heb gesmeten en vervangen door AVG free en dan nog wat extr heb opgezet zoals OO, TB, Photoshop elements 5, Karens replicator (om op te slaan op externe harde schijf want in begin ben ik paar keer bijna alles kwijtgeraakt), Adobe Reader, Euroglot, CCleaner, MSN, eID-viewer, Java, Canon (printer), ...

Dus volgens mij niets exceptioneels.
Vroeger stond er ook nog Limewire op om muziek te beluisteren en te downloaden, maar dit heb ik mijn kinderen ontzegd daar ik dacht dat dit de oorzaak was van alle elende.

Ik moet er wel bijvertellen dat net alle problemen in één keer zich voordeden! Nu is het terug zwart scherm als niet vlug genoeg klik op de gepaste gebruiker.

Met heropstarten bedoel ik de PC vanaf nul opstarten met bijgeleverde CD-rom. Ik kon trouwens niet anders nadat hij blokkeerde of crashte!! Dan was hij niet op te starten met veilige modus want daarin blokkeerde hij ook en dus was gebruik van systeemherstel niet mogelijk (waardoor ik een aantal keer alles ben kwijtgeraakt en uiteindelijk een externe harde schijf heb gekocht).

keyzer

Re: Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door keyzer » 15 jan 2010 15:15

Als ik kijk naar de systeemspecificaties dan moet je zonder problemen Vista kunnen draaien. Het probleem ligt niet bij Vista want dan zouden ik en andere Vista gebruikers ook dezelfde problemen moeten ondervinden.

De vraag was echter of met 'heropstarten' een volledige her-installatie van Vista wordt bedoeld.
Als je antwoord met 'Met heropstarten bedoel ik de PC vanaf nul opstarten met bijgeleverde CD-rom' wordt het er helaas niet duidelijker op. Opstarten en her-installeren zijn-voor mij althans-twee verschillende dingen.

Nogmaals, ik kan me niet voorstellen dat exact dezelfde problemen steeds weer terugkomen na elke her-installatie tenzij Vista conflicteert met steeds dezelfde soft-of hardware.

Zonder meer duidelijkheid over het 'opstarten' kan ik er verder geen chocola van maken.

asap

Re: Problemen met Windows Vista Home Premium

Bericht door asap » 15 jan 2010 15:57

Ik ben ik specialist, maar ik zal omschrijven wat ik doe. Ik neem Application and support-Disc (bundle software, not for resale. Part-No. 2003 7807) en stop die in CD-DVD-speler van PC tijdens opstarten. Dan krijg ik vraag om op te starten vanaf CD-rom wat ik bevestig. Dan procedure systeem volgen (o.a. Nederlands instellen e.d.). Als gans de procedure doorlopen staat er niets meer op C-schijf met uitzondering van geinstalleerde Application and support-Disc. Omdat er standaard Bullguard en Office 2007 (als proef voor 3 maand) op staat, verwijder ik die en download wat nodige software (OO, AVG, ...) en zet een kopie van persoonlijk map (die ik sedert aantal maanden regelmatig neem op externe harde schijf omdat ik al paar keer alles kwijt was geraakt door die verplichte heropstart (zeker na blokkeren of crash)) terug op de C-schijf. Hierdoor zijn mijn documenten en de meeste instelligen toch nog gerecupereerd en moet ik enkel de softwareprogramma's zelf terug downloaden.
Ik denk dat het hier gaat om herinstallatie, want ik denk met heropstart meer aan iets als systeemherstel (maar dit is niet mogelijk na blokkering of crash)!
Is er dan geen methode om na te gaan welke software/hardware "vecht" met mijn PC?

Gesloten