"Cleaner-software is zinloos!"

Vragen over anti-virus, anti-spyware, firewalls en pc schoonmakers en optimaliseerders
Gesloten
xaphan80

"Cleaner-software is zinloos!"

Bericht door xaphan80 » 08 sep 2018 14:55

Ik krijg regelmatig te horen dat het gebruik van schoonmaak-tools zoals CCleaner en zelfs Windows Schijfopruiming zinloos is. "Vroeger, in het Windows 98 tijdperk was dat wel nodig, maar de computers van tegenwoordig zijn zo snel dat alle sporen die je met die tools zou opschonen geen effect hebben op de prestaties van je systeem. Echter het installeren van dat soort software vertraagt je systeem wel. En als je merkt dat die schoonmaak-tools wel je computerprestaties verbeteren, houdt dat eerder in dat je sowieso onverstandig met je computer omgaat. Je moet ook een beetje nadenken als je het internet opgaat om te downloaden!"


Dit soort uitspraken lees ik vooral op andere fora. Maar ik hoor het ook vaak van lui die sowieso heel erg bezig zijn met computers.

Het heeft bij mij wel gemaakt dat ik voorzichtiger ben geworden in het gebruiken van cleaner-software. Echter met bijvoorbeeld CCleaner of PrivaZer kan je precies achterhalen wat er precies verwijderd wordt. Ik gebruik zelf PrivaZer en heb de donor-versie aangeschaft. Je zou alles wat deze software verwijdert ook handmatig kunnen verwijderen, maar waarom zou je dat doen en er heel veel tijd aan spenderen als betreffende software dit allemaal automatisch voor je doet? En waarom zou je alle sporen op je systeem laten zitten?

Wat ik mij kan bedenken, is dat mensen die beweren dat cleaner-software overbodig zijn, zelf beschikken over heel krachtige en dure computers waarop ze vooral gamen of programmeren. Ze gebruiken denk ik hun computer op een heel andere manier dan de meeste mensen en vinden het onderhouden van hun systeem niet relevant genoeg om daar tijd aan te spenderen... wat ze zich kunnen veroorloven, omdat hun systeem daarvoor krachtig genoeg is en als er problemen optreden weten ze die zelf wel op te lossen.

Ik hoor graag wat jullie hiervan vinden. En ik zou graag sterke argumenten willen horen waarom je wél cleaners zou kunnen gebruiken. Als ik namelijk zeg "ik merk bij mezelf dat het mijn systeem stabieler en sneller houdt" dan is het geen overtuigend tegenargument.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nog een extra vraag. Wat vinden jullie van Eusing Windows Free Registry Cleaner? Ik heb daarmee eigenlijk alleen problemen gehad met het Startmenu als Windows recent een nieuwe versie had uitgebracht. Maar ik kon de wijzigingen weer ongedaan maken. En Eusing bracht dan een poos erna een nieuwe versie uit met de mededeling dat de problemen met het Startmenu zijn opgelost.

Ik geloof best dat het in principe niet nodig is het register op te schonen. Maar als je ooit een keer software hebt geïnstalleerd die bij nader inzien toch wat verdacht is (bijvoorbeeld met veel opdringerige spam), dan lijkt het mij wel goed om het register na te lopen om te kijken of er nog sporen zijn. Je moet uiteraard heel voorzichtig zijn als je dat handmatig via regedit wilt doen. Maar als je daar waarden aantreft waarvan je 100% zeker weet dat het met software te maken heeft wat je niet op je systeem wilt hebben - en je maakt eerst een reservekopie van het register om bij problemen het weer terug te kunnen zetten - vind ik het verstandiger om die waarden te verwijderen.

Is Eusing Free Registry Cleaner iets wat jullie aanraden?

Gesloten