Ubuntu

Actueel: 

13 oktober 2016
Ubuntu 16.10 is verschenen: een tussenuitgave die slechts negen maanden ondersteund wordt en nauwelijks vernieuwingen kent. Niet aan te bevelen - alleen voor diehard enthousiastelingen. Ubuntu 16.04 LTS, met vijf jaar ondersteuning, verdient de voorkeur.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.5 (1063 stemmen)
Voor Linux

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Starter (zijbalk) met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor Mac OS X gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Chromium, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
16.04.1 LTS & 16.10
Laatst gewijzigd: 
13 oktober 2016
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 16.04.1 LTS voor pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP of Vista-computer willen installeren

Download Ubuntu 16.04.1 LTS voor nieuwe pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met moderne pc's of laptops

Meer downloads: 

Download Ubuntu 16.10
Niet aanbevolen: de meeste mensen kunnen beter Ubuntu 16.04 LTS gebruiken (zie hierboven)

Installatie: 
100% schoon

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

De resolutie in mijn beeldscherm is niet goed 640x480. Ik kan het niet wijzigen. Maar alles is te groot en ziet er niet goed uit. Wat kan ik doen?

Waarschijnlijk moet je nog een driver voor je grafische kaart installeren. Dit kan in Ubuntu onder (aan/uit-knop rechtsboven) Systeeminstellingen | Software & Updates - tabblad Extra stuurprogramma's. Er wordt gezocht naar stuurprogramma's die je daarna moet aanvinken en installeren. Daarna herstarten en als het goed is werkt het.

Yvonne, zoek eens op – Ubuntu beeldscherm resolutie aanpassen – of kijk eens op https://forum.ubuntu-nl.org/index.ph...

Hallo, Ik zou graag willen overstappen naar Ubuntu maar ik weet beslist niet hoe dat moet. Is er mss iemand in Schagen die mij hierbij zou willen helpen? U kunt mij desgewenst een berichtje sturen op 0627045724. Alvast bedankt!

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden
http://wiki.ubuntu-nl.org/UbuntuBranden

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren. (naast Windows of alleen op de pc. http://wiki.ubuntu-nl.org/Installati...

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. http://wiki.ubuntu-nl.org/ en/of https://sites.google.com/site/comput...

Succes.

Wat is/zijn de beste instellingen wat de partities betreft?

Is er een overzichtstabel waar je de verschillende Linux versies met elkaar kunt vergelijken? Wanneer installeer je welke versie? Dan heb je ook nog Mint, Peppermint, etc.... Je raakt door de vele versies die er zijn het overzicht kwijt.
En waarom zoveel varianten in Linux?

http://distrowatch.com/
Op deze website staan de meest populaire linux distributies. Linux is een kernel waar iedereen eventueel zijn eigen bureaublad enz... kan aanhangen. Blijf kwestie van ondersteuning en updates bij de grote families ubuntu en afgeleiden, linux mint.
Een goede website voor beginners is
https://sites.google.com/site/comput...
Al hoe wel ik zelf er extra nog een avondcursus ubuntu bij gedaan heb.

Even zoeken op internet en je vindt ontelbare verschillende meningen. Linux zelf is bij de meeste in principe hetzelfde en gebaseerd op Debian, maar de grafische schil en het aanbod van toepassingen verschilt wel sterk.

Behalve op Debian gebaseerde varianten (zoals Ubuntu en Mint) zijn er ook de RPM, op Red Hat/Fedora en openSuse, gebaseerde Linux distro's die een belangrijke familie vormen. Hier een mooi overzicht:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distri...

Het populairst zijn tegenwoordig waarschijnlijk Ubuntu en Linux Mint en afgeleiden daarvan. In de VS is Fedora nog wel groot en in Duitsland openSuse. Red Hat is een zakelijke/betaalde distro.

En dan moet je bedenken dat Android (en Chrome OS) ook op de Linux kernel gebaseerd is. Dus eigenlijk is Linux overal tegenwoordig, maar vooral op smartphones en tablets.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
ned_rland