Ubuntu

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.6 (1020 stemmen)
Voor Linux

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Launcher met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor Mac OS X gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn revolutionaire Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Google Chrome, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
14.04.3 LTS en 15.04
Laatst gewijzigd: 
8 augustus 2015
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 14.04.3 LTS voor pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP-computer willen installeren

Download Ubuntu 14.04.3 LTS voor nieuwe pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met moderne pc's of laptops

Meer downloads: 

Wil je het nieuwste van het nieuwste, maar wel met slechts 9 maanden ondersteuning, dan kun je Ubuntu 15.04 downloaden.

Download Ubuntu 15.04 (64-bits)
(Alleen voor gevorderden, de LTS download hierboven wordt aanbevolen!)

Installatie instructies: 

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Reacties

Nu toch ook wel opletten met linux:
http://www.zdnet.com/article/linux-p...

En dat zegt Johan "Als je gelukkig bent met Microsoft Windows moet je dat vooral blijven gebruiken en alle ellende en kosten op de koop nemen en niet andere OS'en afkraken, omdat ze er niet zoveel van en ook niet van willen snappen."

Windows 10 beste besturingssysteem ooit!

Ik kan geen drivers vinden voor mijn brother DCP-J525W Dus kan ik
die printer niet gebruiken. Ik ben verder tevreden over Ubuntu.

Ubuntu is al jaren een van mijn favorieten, echter de laatste tijd merk ik dat ZorinOS een betere versie is. Voelt ook aan als Windows en kan ook gemakkelijker Windows programma's installeren. Meer info: http://zorin-os.com/ of https://softwareconsulent.nl

Hoe kan ik Ubuntu Linux installeren op mijn computer?
Ik heb het gedownload,maar het vraagt geopend te worden met ISO?
Of ik krijg de vermelding schijfbestand branden

Je kunt het via een externe harde schijf installeren.
Maar voor het branden op een schijf kan ik poweriso (niet gratis) of imgburn (is gratis) aanraden.
Als je op zoek bent naar een veilige portable versie, download mijn geüploade versie hier: http://www.2shared.com/file/gQc4sZWZ...

Handige tips voor beginners en gevorderden met Linux: https://sites.google.com/site/comput...
Veiligheid in Ubuntu, Linux Mint en Debian: https://sites.google.com/site/comput...
Hoe moet je Ubuntu installeren naast windows: https://sites.google.com/site/comput...
10 dingen om direct te doen na installatie van Ubuntu 14.04 Trusty Tahr: https://sites.google.com/site/comput...
Maak Ubuntu sneller: https://sites.google.com/site/comput...
Tutorial en tips voor Linux Mint zijn ook beschikbaar bij sites.google.com/site/computertip

Simpele uitleg en tutorial voor gamers die vooral windows games op linux willen spelen: http://www.pcworld.com/article/20259...
Geen idee of alle games werken en of het allemaal stabiel gaat lopen.
Het werkt in ieder geval voor veel oudere windows games.
Maar emulators (zoals snes, nes etc.) hoeven niet eens via wine aangezien veel emulators al voor linux zijn ontwikkeld.
Ik als retro gamer heb er in ieder geval al aardig wat windows games mee kunnen draaien. Geen idee hoe het precies met splinternieuwe games zit.
In ieder geval handige tutorials voor minder ervaren linux gebruikers zoals mezelf.

Voor een zeer aantrekkelijke ubuntu gebaseerde OS kan ik trouwens deze aanraden: http://www.bodhilinux.com/download/
3.0.0 2015-02, first stable release to the 14.04 base - Supported until April 2019

Er zijn zoveel mogelijkheden qua linux.
Hier zijn aardig wat linux reviews: http://www.linuxinsider.com/perl/sec...
Helpt voor het zoeken van een linux based OS.

Ik erger me soms aan de commentaren van mensen, die niet open staan voor een ander besturingssysteem dan Microsoft Windows. Als je gelukkig bent met Microsoft Windows moet je dat vooral blijven gebruiken en alle ellende en kosten op de koop nemen en niet andere OS'en afkraken, omdat ze er niet zoveel van en ook niet van willen snappen.

Wilt u iets meer over de geschiedenis van Linux weten lees dan rustig verder. Gelukkig zijn er, zeker sinds 2004 goede alternatieve OS'en en dan bedoel ik met een grafische interface. Voor veel mensen is dat een begrijpelijke voorwaarde, anders zijn ze weer terug in de DOS-tijd, dus je opdrachten in de vorm van getypte commando's op een leeg scherm intoetsen terwijl dat nu met muis en icoontjes aanklikken gaat.
De Linux-freeks geven nog steeds de voorkeur aan het zgn. commandoscherm. Dat is veel sneller en de commando's zijn veel krachtiger. Ikzelf doe dat gemixt.
Alle Linux distributies (distro's) en dat zijn er wel zo'n honderd!!, stammen af van moeder-OS UNIX, waarvan de feitelijke ontwikkeling al in ca. 1965 begon door Bell Labs, AT&T(telecom gigant), General Electric en MIT in de VS. Hier was behoefte aan omdat de microprocessoren in opmars waren. Unix is van huis uit een multi-user en multi-tasking OS (geschikt voor veel gebruikers en veel taken tegelijk). Het is mede daarom altijd een OS gebleven voor bedrijven zoals banken, overheid e.d. (De Binck Bank draait overigens onder Linux). Bovendien werd het een gesloten systeem, daar moest je dus ook veel voor betalen.
Voor een particulier, zeker toen niet, interessant. In die begintijd werden ook de eerste computers aan elkaar geknoopt. Het begin van de ontwikkeling van het netwerk en het latere internet. Ook voor de particulier kwamen er, veel later, dingen op gang als de huiscomputer (Commodore, Amiga en andere MSX-computers).
IBM startte ook een project op voor zo'n huiscomputer. De modulaire opbouw van de huidige PC-systemen stammen daar nog steeds van af. In 1981 vroeg IBM aan het toen nog kleine MicroSoft of zij een OS (operating system) voor de daarin gebruikte 8086 en 8088 processor konden maken. De compagnon van Bill Gates, Paul Allen, kwam toevallig iemand tegen (nou ja onder San Francisco kende in die begintijd natuurlijk iedereen iedereen), die hiervoor al een OS klaar had. Dit kreeg o.a de naam Q-DOS, 86-DOS en later werd dit MS-DOS, dat was dus nog niet met muis en icoontjes, dat kwam later(Door een foutje mocht Microsoft later van de rechter Windows van Apple toepassen). Ze kochten dit OS voor $50.000,00.
Wat nu nog steeds een keerpunt in de computergeschiedenis van MicroSoft is, is dat IBM akkoord is gegaan met de licentierechten, die Bill Gates bedong, dus voor ieder verkocht OS kreeg MicroSoft een bepaald bedrag en dacht Bill, vele kleintjes maken één grote en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Het is waarschijnlijk, dat IBM nooit verwacht heeft en wie wel, dat de toepassing van de PC zo'n vlucht zou nemen.
Het Apple OS-X is overigens ook een (gesloten)nazaat van Unix. Je moet er voor betalen en je kunt aan het OS niets aanpassen. Dit is anders voor Android van Google, ook een Unix-nazaat (zoals zovele OS'en) dit is open en gratis. Daarom kunnen Android apparaten ook goedkoper zijn. Even voor de ideevorming, 96% van de telefoon, tablet en e-readers en mini-books draaien op Apple OS-X en Android. Daar heeft de overname van Nokia door Microsoft niets aan kunnen veranderen.
In 1991 wilde de Finse informaticastudent Linus Torvalds weer terug naar de begintijd van UNIX. De tijd, dat ook de studenten op de universiteiten meewerkten aan de verbetering en de verdere ontwikkeling en toen ook gratis, open en vrij, gebruik konden maken van UNIX. Hij herschreef de KERN (engels: Kernel)van het besturingssytem. Dit kreeg de naam Linux. In de wereld bestonden al heel veel toepassingsprogramma's. Deze werden geschikt gemaakt om met de KERN van Linus te kunnen samenwerken. Een modulair systeem dus. Wat je niet nodig hebt laat je weg en wat nodig is plak je er bij aan. Daarom zijn er, denk ik, zoveel Linux distro's. De een vindt deze auto mooi en de andere die. Wel zijn er een paar bekende, die 90% van de gebruikte uitmaken. Dat zijn Linux Ubuntu(oa. ook Mint, LUbuntu, KUbuntu, Edubuntu), Suse Linux en Red Hat.
Tot slot:
Het zal duidelijk zijn, dat MicroSoft niet zo maar zijn dominante positie (want het is een grote) zonder slag of stoot zal afstaan. Ook de toeleveranciers van MicroSoft hebben daar alle belang bij. Zij zullen nog steeds hun best doen om het de concurrentie moeilijk te maken en buiten de deur te houden.
Veel grote leveranciers ondersteunen Linux(Unix) gelukkig zoals IBM, HP (HP heeft een eigen HP-Unix) en Intel o.a..
Er is, als je maar even op Google rondsnuffelt, heel veel keus. Ook de open documenten zijn inmiddels standaard (odt, ods, odp enz.). kijk ook maar eens in Word "opslaan als: .odt". Veel open software is overigens geschikt voor Windows en OS-X (Apple). Bekijk maar eens ter info het open office pakket van LibreOffice op de site https://nl.libreoffice.org/download/ .

Veel succes met uw keuze.

Helemaal met je eens, Johan. Ik ben sinds eind vorige eeuw al met Linux bezig en uiteindelijk bij Ubuntu terecht gekomen via Suse en Redhat. Nog lastig in die tijd omdat de internetverbindingen nog erg traag waren.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
frankrij_