Ubuntu

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.6 (1025 stemmen)
Voor Linux

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Launcher met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor Mac OS X gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn revolutionaire Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Google Chrome, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
14.04.3 LTS en 15.10
Laatst gewijzigd: 
22 oktober 2015
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 14.04.3 LTS voor pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP-computer willen installeren

Download Ubuntu 14.04.3 LTS voor nieuwe pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met moderne pc's of laptops

Meer downloads: 

Wil je het nieuwste van het nieuwste, maar wel met slechts 9 maanden ondersteuning, dan kun je Ubuntu 15.10 downloaden.

Download Ubuntu 15.10 (64-bits)
(Alleen voor gevorderden, de LTS download hierboven wordt aanbevolen!)

Installatie: 
100% schoon

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Reacties

Een drama, niet aan beginnen, je moet een pc genie zijn, om het goed werkend te krijgen.

Duurt ruim 2 en half uur voor het geinstalleerd is, en dan geen internet hebben!
Gratis bestaat niet, dit is echt rotzooi, sorry mensen.
Geen nl vertalingen of handleidingen, weg met linux!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sorry hoor maar ik heb er geen problemen mee .Binnen gehaald op cd gezet perfect

Een genie hoef je niet te zijn. Je moet er wat tijd insteken, rustig blijven en als je door hebt hoe een Linuxvariant werkt dan beleef je er veel plezier aan. Kijk hier eens voor de broodnodige tips en trucs: https://sites.google.com/site/comput...
Binnen een uurtje heb je een prima werkend systeem.

Ubuntu is zeker wel in het Nederlands. En als je het artikel hierboven wat beter gelezen had, dan had je allerlei Nederlandse handleidingen, hulp en documentatie gevonden. Als je geen internet hebt moet je eerst de drivers installeren via de instellingen.

Gebruiksonvriendelijk en contra- intuïtief. Ik heb geen wifi verbinding meer en geen toegang meer tot cdrom. Desinstall gaat niet. Laptop is waardeloos geworden door dit systeem.

Zie mijn reactie bij William.

@loehwai
In Ubuntu kun je gewoon drivers voor je wifi installeren onder de instellingen. Verder is Ubuntu geen Windows-programma dat je kunt de-installeren. Het is een besturingssysteem dat je naast Windows of ipv Windows installeert en gebruikt. Je krijgt dan een dual-boot waarbij je kunt kiezen tussen Windows of Ubuntu.

Beste Looehwai,

Ik draai ondertussen zo´n 8 jaar op Linux Ubuntu. Zo makkelijk en zo simpel. Duizenden vrij te gebruiken software programma´s en een systeem wat zelfs door mij te bedienen is. De installatie is heden ten dage helemaal simpel. Ik heb Ubuntu al talloze keren geinstalleerd. Makkelijk, simpel en gebruiksvriendelijk. Maar... het is geen Windows. Je moet er even wat tijd in steken. Ik weet niet wat er bij jou is misgegaan. Maar dat je laptop waardeloos is geworden door Ubuntu, dat waag ik toch te betwijfelen. Falende hardware kan door allerlei oorzaken komen: slijtage, ouderdom, beschadiging, enz. Het zou een unicum zijn als dit door Ubuntu, of wat voor O.S. ook wordt veroorzaakt. Wellicht kan ik je van advies dienen, alhoewel ik geen expert ben. Daarnaast zijn er nog talloze fora met bijzonder enthousiaste mensen die je heel graag helpen. Dus, doe je laptop nog niet weg. Er is zeker nog hoop.

Met een vriendelijke groet,

Kees

is het normaal dat als je ubuntu afsluit je de power knop ingedrukt moet houden om de computer helemaal te kunnen afsluiten? #dealbreaker

Nu toch ook wel opletten met linux:
http://www.zdnet.com/article/linux-p...

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
fr_nkrijk