Ubuntu

Actueel: 

19 februari 2016
Een vierde update voor de Long Term Support versie Ubuntu 14.04 is verschenen. Ubuntu 14.04.4 LTS is een vernieuwde installatie-schijf met diverse nieuwe pakketten en updates.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.6 (1047 stemmen)
Voor Linux

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Starter (zijbalk) met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor Mac OS X gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Chromium, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
16.04 LTS
Laatst gewijzigd: 
21 april 2016
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 16.04 LTS voor pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP of Vista-computer willen installeren

Download Ubuntu 16.04 LTS voor nieuwe pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met moderne pc's of laptops

Installatie: 
100% schoon

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Itunes kan er niet op en is ook geen alternatief te vinden waar je mee in de appstore kan om dingen te synchroniseren. Voor de Icloud software precies hetzelfde, ook geen alternatief voor. Mensen met een iphone/-pad/-pod kunnen beter bij Apple of Windows blijven, zijn de mogelijkheden wat breder.

Studie voor beginners met Linux:
https://sites.google.com/site/comput...

Als je systeem niet meer dan 4 GB heeft ben je misschien beter af met 32-bit linux, mits je processor PAE ondersteunt.

Linux werkt vele malen beter dan W10 en kost ook veel minder tijd en geld.

Van Windows heb ik veel geleerd omdat er altijd wel problemen waren. Duizenden uren aan het werk geweest om het draaiend te houden. En er moest ook nog betaald worden voor de licenties. Veel Windows software was of lek of had een gebrek. Honderden updates. Dan moest er ook een virusscanner gekocht worden. Boeken, bladen met informatie kopen. Met Linux is geen boek of blad nodig gek he? Het staat allemaal op het Internet. Bij M$ koste het altijd tijd en Geld. Daar gaat het om bij M$ $$$. Microsoft wil Linux tegen werken. Daar doen ze van alles aan. Een voorbeeld is het nieuwe UEFI/BIOS maakt dat het moeilijker om linux te installeren op een schijf waar Windows op heeft gestaan. Linux heeft geen UETI bios nodig. M$ dwingt om voor Windows te kiezen, Door het moeilijk te maken Linux te installeren. Of om over te stappen, met de hardware die je hebt. Een vorm van onderdrukking als in een totaalstaat met een man die alles bepaalt samen met zijn hofhouding.

Nu gebruik ik Linux Mint. Er is niets dat gemaakt of hersteld te worden. Het is veilig. Hiermee kan je werken! Perfect. Beste Linux om mee te beginnen is Ubuntu. Koop hardware die goed met Linux werkt. Het zal u OOK veel geld besparen. Moederbord & videokaart combi is GIGABYTE & NVIDIA of Asus & NVIDIA.

Ik heb jarenlang windows gebruikt tot ik ubuntu tegenkwam, had ze enige tijd naast elkaar staan tot ik er achter kwam dat ik windows nooit meer gebruikte.Met ubuntu kan ik echt alles.Ik gebruik inmiddels ubuntu al jaren.

mvg muus

Verschillende bestanden op de externe harde schijf zijn 0 bytes geworden en niet meer terug te halen. Als je veel bestanden hebt op een harde schijf, vooral geen Linux gebruiken.

Wie heeft er nou niet veel bestanden op een externe harde schijf. Daar zijn ze juist voor bedoeld. Bij linux is het extreem belangrijk om alle partities eerst te unmounten, alvorens deze los te koppelen of uit te zetten. Mogelijk is daarbij wat misgegaan.

Heel klein foutje. Onder actueel staat Ubuntu 14.0.4.4 vermeld. Het is natuurlijk Ubuntu 14.04.4 zoals hierboven vermeld, met één puntje minder (Ubuntu 2014 april v4).
Ubuntu is prima, maar pas op met vergaande adviezen op internet om Ubuntu te verbeteren en meer software te laden. Grote kans dat Ubuntu ineens niet meer helemaal goed werkt.

Wel een nieuwsbericht over een onderhoudsupdate van ubuntu maar geen over ReactOS 0.4 dat enkele dagen geleden uitgekomen is?
https://www.reactos.org/project-news...

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
grie_enland