Ubuntu

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.7 (980 stemmen)
Categorie: 
Besturingssysteem

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Launcher met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor Mac OS X gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn revolutionaire Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Google Chrome, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Versienummer: 
14.04 LTS
Laatst gewijzigd: 
17 april 2014
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Geschikt voor: 
Linux
Download: 

Download Ubuntu 14.04 LTS voor pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP-computer willen installeren

Download Ubuntu 14.04 LTS voor nieuwe pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met moderne pc's of laptops

Installatie instructies: 

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Deel dit artikel door twee keer te klikken: 
 

Reacties

Zet hier ook eens Mandriva tussen , draait lekkerder dan ubuntu, ik kan het weten, heb ze allebei.

Zeer tevreden met deze versie van Ubuntu Linux De ondersteuning met de GeForce2 MX 400 is nu ook optimaal :-)
Een aanrader wat mij betreft

Na het instaleren van de nieuwe ubuntu werkt het toetsenbord niet naar behoren.

Wat kan ik daar aan doen[[[[[=====::::;;;;±±±±§§§§$$$$###

Kiezen voor US International bij Systeem | Voorkeuren | Toetsenbord

koop een echte computer

wat een ongelovelijke lullige opmerking

bij instellingen van het toetsenbord VS internationaal met dode toetsen kiezen. dan zou het moeten werken.

Ik gebruik ubuntu vanaf versie 7.10, het is zonder twijfel veel beter gemaakt dan windows, alleen voor mijn onboard intel videokaart zijn er geen drivers te vinden.

Ehhh , ik weet niet hoor maar die kernel zit stamp vol met deze intel drivers,maar goed ik denk dat je eens moet vertellen wat je probleem is . Open terminal type sudo -i , je bent nu root . Dan 1st maar eens kijken wat je hebt voor kaart , lspci [aka list pci devices] dan weet je wat je hebt . Dan kun je google eens proberen maar voor de duidelijkheid, Intel support linux al heel lang en in denk dat jou driver gewoon in de kernel zit .

de nieuwe Ububtu is misschien wel het beste besturingssysteem ooit.....maar wordt alle hardware wel 100 % ondersteund? Bv m'n tomtom-software is absoluut geen Linux

http://webwereld.nl/nieuws/57657/hulp-gezocht-tegen-fat-patent-microsoft.html#source=news_list

Lees in bovenstaande link de problemen van tomtom met microsoft,eventueel heeft dit er iets mee te maken,het gaat weer over patenten van microsoft die door tomtom geschonden zouden zijn,overigens vind ik het vreemd dat tomtom een schikking wil en zich ook heeft aangemeld als lid van oin.

waar slaat dit nu weer op? :| heb je weer zo'n anti MS idioot.
laat Tom Tom dat lekker zelf uitzoeken zeg! verdienen zelf bakken met geld aan navigatie door aan ons woekerprijzen te rekenen!

ja ms s*cks hele erge woeker prijzen riekt naar monopoly ehm was dat niet strafbaar maar als je maar genoeg inlevert aan de juiste mensen mag het he daar slaat het op waarom idioot het is idioot dat het gratis kan je ziet het maar billy wil de jackpot voor alles wat ie uitgeeft DAT IS PAS IDIOOT

ubuntu claimt dat er geen virusscanner en firewall noodzakelijk is om te installeren. Is dat echt zo? Heb je geen veiligheidsprogramma's nodig?

je hebt zeker weten geen virusscanners nodig want je kan niks downloaden wat niet van te voren uitgebreid gecontroleerd is door ubuntu.

Dat is niet helemaal juist.
Natuurlijk kan je van alles downloaden wat met malware besmet is.
Het is alleen niet nodig progs te downloaden omdat alles al on-board is wat een gemiddelde user nodig heeft en eenvoudig installeren kan.

Ik heb een HP Compaq 6715s laptop en draai Ubuntu 9.04 (dual boot met XP-pro) en heb een aantal problemen.
Ik ben een leek op gebied van Ubuntu, dus comando-taal begrijp ik niet. Maar met enig denk- en puzzelwerk, draait het besturingsprogramma redelijk.
Toch een aantal problemen:
1) draadloos doet het even en wordt vervolgens verbroken.
2) de ventilator blijft op volle toeren draaien.

Het volgende heb ik geprobeerd:
1) Draadloos:
Na eerst alle drivers en updates te hebben geinstalleerd volgens http://sites.google.com/site/computertip/broadcom-1
en vervolgens het standaard programma te hebben geprobeerd, werkte het nog steeds niet. Daarom ben ik gaan zoeken op het web. Op aanraden van velen het programma Wicd Manager gedownload. Helaas werkt het niet.
Vervolgens andere programma's, maar ook die werken niet. Wat dan wel???
2) Ventilator:
Her en der google-en levert geen resultaat op. Alleen een tip voor een andere laptop. Geen HP.
Wie kan er helpen?

Groeten,
Bijlman

Zie http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-499060.html bijv.

Volgens deze dien je NOAPIC mee te geven aan de opstart van linux (Ik neem aan dat je GRUB gebruikt, Druk bij boot op F6, en volg de aanwijzingen op het scherm. Deze term achter de twee minnetjes toevoegen).

Om deze te bewaren en altijd zo op te starten, zie de Ubuntu help over GRUB en het bewerken ervan.

Kort gezegd:
- bewerk /etc/default/grub via "sudo gedit /etc/default/grub"
- zoek regel "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash""
- Zet er " noapic" bij, tussen de haakjes zodat het wordt

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash noapic"

- voer uit "sudo update-grub"
Klaar.

Details over GRUB: https://wiki.ubuntu.com/Grub2

Anders, probeer eens een livecd met Ubuntu 10.04, en kijk of die het er beter afbrengt. Een live cd is lekker makkelijk uitproberen tenslotte. Werkt dat? Voer een upgrade van het systeem uit. ;-)

Kun je ook games spelen op ubuntu?

Natuurlijk,
er zijn een heleboel open bron spellen te spelen onder Linux!

Met wine kun je zelfs windows programma's gebruiken in Linux!

ja dat kan.kijk op ubuntu forum.nl
lunux startpagina enz.

Ubuntu geprobeert en het werkt zeer goed!
(Inclusief mijn 3-4 jaar oude draadloze netwerkkaart.)

Het enigste jammer van ubuntu is de GRUB bootloader!
Als ubuntu verwijdert wordt (hardware minder goed ondersteund dan windows), krijg je steeds bij het opstarten nog dingen te zien van grub.
In Ubuntu 9.10 (komt uit in oktober dit jaar, 2009)
zal er dan ook de opvolger aanwezig zijn die dit probeem niet kent.

Natuurlijk kan je ook games spelen op ubuntu, er zijn een heleboel Linux games gratis en voor niets!
En je kan ook windows software draaien onder Linux met behulp van wine!
(Er is zelfs sprake van situaties waar Linux + wine een programma beter, sneller draait dan windows zelf!)

wine neemt alle windows api calls en stuurt voor elke de Linux equivalent, het is nog werk in uitvoering dus verwacht voorlopig niet teveel en kies de ontwikkelversie die het meest volledig is!

Hou dit ff in je achterhoofd als je van linux naar windows wil:

Start de pc op van de windows cd (zoals je altijd zou doen bij een nieuwe installatie) en ga door de installatie totdat je bij het aanmaken van een partitie komt.
Maak nu een partitie aan en gooi deze weer weg. Druk op F3 om de computer opnieuw te starten en je kunt zo je windows installeren zonder spoor van grub.. ;-)

Linux is erg fijn alleen jammer dat Linux mint niet op deze site gepromoot woord deze vind ik persoonlijk beter en strakker dat Ubuntu.

Helemaal mee eens

Afz Bennie (59 jaar )

Linux is erg mooi, maar draait nu eenmaal niet op alle computers. Heb het geinstalleerd op mijn pc met een ATI mobility Raedon 3570HD en wil maar niet werken. Moet dan met commandline aan de slag...

Ik vind Ubuntu toch wel een van de beste Linux distributies, plus dat er een heel actief forum van is, zodat je, mocht er wat zijn, snel geholpen wordt.

nooit echt geprobeerd. te veel gezeur om alles werkend te krijgen. als dat überhaupt lukt met alle hardware...
laat staan het niet werken van verschillende noodzakelijke programma's voor mij.
maar idee is leuk voor de gevorderde computergebruiker. aangezien ik niemand, maar dan ook echt niemand uit mijn omgeving ken die het ooit gebruikt heeft. denk toch dat de consumentenmarkt voor linux klein te noemen is

Zou je toch eens moeten proberen. Linux/Ubuntu is echt een goed werkend besturings systeem. Voor mij veel beter dan Windows.
Het is niet echt moelijk om het werkend te krijgen. Een doorgewinterde computerfreak hoef je ook niet te zijn.

Ik heb totaal geen last dat mijn hardware niet werkt, alles werkt perfect.

kun je Ubuntu ook virtueel installeren? ik weet dat de virtuele software van MS dit niet toelaat. Maar zijn er andere (gratis) VM die ubuntu wel installeren? ben toch benieuwd hoe het werkt...

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Dit is een controle om spammers tegen te gaan.
portug_l: