Ubuntu

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.6 (1002 stemmen)
Voor Linux

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Launcher met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor Mac OS X gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn revolutionaire Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Google Chrome, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
14.04 LTS en 14.10
Laatst gewijzigd: 
23 oktober 2014
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 14.04.1 LTS voor pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP-computer willen installeren

Download Ubuntu 14.04.1 LTS voor nieuwe pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met moderne pc's of laptops

Meer downloads: 

Wil je het nieuwste van het nieuwste, maar wel met slechts 9 maanden ondersteuning, dan kun je Ubuntu 14.10 downloaden.

Download Ubuntu 14.10 (64-bits)
(voor gevorderden)

Installatie instructies: 

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Reacties

Hoe kan ik Ubuntu Linux installeren op mijn computer?
Ik heb het gedownload,maar het vraagt geopend te worden met ISO?
Of ik krijg de vermelding schijfbestand branden

Er zijn zoveel mogelijkheden qua linux.
Hier zijn aardig wat linux reviews: http://www.linuxinsider.com/perl/sec...
Helpt voor het zoeken van een linux based OS.

Ik erger me soms aan de commentaren van mensen, die niet open staan voor een ander besturingssysteem dan Microsoft Windows. Als je gelukkig bent met Microsoft Windows moet je dat vooral blijven gebruiken en alle ellende en kosten op de koop nemen en niet andere OS'en afkraken, omdat ze er niet zoveel van en ook niet van willen snappen.

Wilt u iets meer over de geschiedenis van Linux weten lees dan rustig verder. Gelukkig zijn er, zeker sinds 2004 goede alternatieve OS'en en dan bedoel ik met een grafische interface. Voor veel mensen is dat een begrijpelijke voorwaarde, anders zijn ze weer terug in de DOS-tijd, dus je opdrachten in de vorm van getypte commando's op een leeg scherm intoetsen terwijl dat nu met muis en icoontjes aanklikken gaat.
De Linux-freeks geven nog steeds de voorkeur aan het zgn. commandoscherm. Dat is veel sneller en de commando's zijn veel krachtiger. Ikzelf doe dat gemixt.
Alle Linux distributies (distro's) en dat zijn er wel zo'n honderd!!, stammen af van moeder-OS UNIX, waarvan de feitelijke ontwikkeling al in ca. 1965 begon door Bell Labs, AT&T(telecom gigant), General Electric en MIT in de VS. Hier was behoefte aan omdat de microprocessoren in opmars waren. Unix is van huis uit een multi-user en multi-tasking OS (geschikt voor veel gebruikers en veel taken tegelijk). Het is mede daarom altijd een OS gebleven voor bedrijven zoals banken, overheid e.d. (De Binck Bank draait overigens onder Linux). Bovendien werd het een gesloten systeem, daar moest je dus ook veel voor betalen.
Voor een particulier, zeker toen niet, interessant. In die begintijd werden ook de eerste computers aan elkaar geknoopt. Het begin van de ontwikkeling van het netwerk en het latere internet. Ook voor de particulier kwamen er, veel later, dingen op gang als de huiscomputer (Commodore, Amiga en andere MSX-computers).
IBM startte ook een project op voor zo'n huiscomputer. De modulaire opbouw van de huidige PC-systemen stammen daar nog steeds van af. In 1981 vroeg IBM aan het toen nog kleine MicroSoft of zij een OS (operating system) voor de daarin gebruikte 8086 en 8088 processor konden maken. De compagnon van Bill Gates, Paul Allen, kwam toevallig iemand tegen (nou ja onder San Francisco kende in die begintijd natuurlijk iedereen iedereen), die hiervoor al een OS klaar had. Dit kreeg o.a de naam Q-DOS, 86-DOS en later werd dit MS-DOS, dat was dus nog niet met muis en icoontjes, dat kwam later(Door een foutje mocht Microsoft later van de rechter Windows van Apple toepassen). Ze kochten dit OS voor $50.000,00.
Wat nu nog steeds een keerpunt in de computergeschiedenis van MicroSoft is, is dat IBM akkoord is gegaan met de licentierechten, die Bill Gates bedong, dus voor ieder verkocht OS kreeg MicroSoft een bepaald bedrag en dacht Bill, vele kleintjes maken één grote en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Het is waarschijnlijk, dat IBM nooit verwacht heeft en wie wel, dat de toepassing van de PC zo'n vlucht zou nemen.
Het Apple OS-X is overigens ook een (gesloten)nazaat van Unix. Je moet er voor betalen en je kunt aan het OS niets aanpassen. Dit is anders voor Android van Google, ook een Unix-nazaat (zoals zovele OS'en) dit is open en gratis. Daarom kunnen Android apparaten ook goedkoper zijn. Even voor de ideevorming, 96% van de telefoon, tablet en e-readers en mini-books draaien op Apple OS-X en Android. Daar heeft de overname van Nokia door Microsoft niets aan kunnen veranderen.
In 1991 wilde de Finse informaticastudent Linus Torvalds weer terug naar de begintijd van UNIX. De tijd, dat ook de studenten op de universiteiten meewerkten aan de verbetering en de verdere ontwikkeling en toen ook gratis, open en vrij, gebruik konden maken van UNIX. Hij herschreef de KERN (engels: Kernel)van het besturingssytem. Dit kreeg de naam Linux. In de wereld bestonden al heel veel toepassingsprogramma's. Deze werden geschikt gemaakt om met de KERN van Linus te kunnen samenwerken. Een modulair systeem dus. Wat je niet nodig hebt laat je weg en wat nodig is plak je er bij aan. Daarom zijn er, denk ik, zoveel Linux distro's. De een vindt deze auto mooi en de andere die. Wel zijn er een paar bekende, die 90% van de gebruikte uitmaken. Dat zijn Linux Ubuntu(oa. ook Mint, LUbuntu, KUbuntu, Edubuntu), Suse Linux en Red Hat.
Tot slot:
Het zal duidelijk zijn, dat MicroSoft niet zo maar zijn dominante positie (want het is een grote) zonder slag of stoot zal afstaan. Ook de toeleveranciers van MicroSoft hebben daar alle belang bij. Zij zullen nog steeds hun best doen om het de concurrentie moeilijk te maken en buiten de deur te houden.
Veel grote leveranciers ondersteunen Linux(Unix) gelukkig zoals IBM, HP (HP heeft een eigen HP-Unix) en Intel o.a..
Er is, als je maar even op Google rondsnuffelt, heel veel keus. Ook de open documenten zijn inmiddels standaard (odt, ods, odp enz.). kijk ook maar eens in Word "opslaan als: .odt". Veel open software is overigens geschikt voor Windows en OS-X (Apple). Bekijk maar eens ter info het open office pakket van LibreOffice op de site https://nl.libreoffice.org/download/ .

Veel succes met uw keuze.

Ik heb me over laten halen om ubuntu te installeren op mijn pc.
Wat een ramp, als je aan het mooie windows xp gewend bent. Ik gebruik het al jaren voor mijn opname studio samen met een legale cooledit versie.
In ubuntu is niets te vinden wat er maar in de verte op lijkt.
Er mogen dan wel geen virussen voorkomen maar een beetje scanner houdt die ook wel buiten de deur. Vanmorgen dus gewoon weer terug gegaan naar Windows xp !!!
Wat een genot................. Voor mij geen linux uitstapjes meer.

Met vriende lijke groet

Juul

Probeer een Ubuntu Studio.
Daar zit standaard alles in wat met muziek, fotografie en video productie te maken heeft. En het is behoorlijk met XP te vergelijken.
http://www.ubuntu-nl.org/afgeleiden/...

Linux Mint geïnstalleerd i.p.v. Win XP
Gevolg:
Printer en scanner werkt niet en er zijn ook geen drivers voor????

Dus Linux Mint is absoluut geen vervanger van Windows.

Onzin ik ben ook overgestapt naar Linux en mijn printer en scanner werken prima.
Het moet echt aan u zelf liggen .

En dit is de standaard reactie binnen de "gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn". Als het niet werkt ligt het altijd aan jou. Stel je eens voor hoe er gereageerd wordt als je met een echt moeilijke vraagt komt, zoals wat te doen wanneer Linux een BIOS-versie vraagt die wel door de fabrikant van het moederbord, maar niet door de leverancier van het gehele systeem ondersteund wordt. Dan kun je met Linux, in tegenstelling tot Windows, nergens terecht om geholpen te worden.

Klopt, ik sluit me printer/scanner aan (een bijna 10 jaar oude HP) en deze werd direct herkend en werkt als een trein.
Voor Linux heb je nooit een aparte driver nodig. Daar kan geen Windows tegen op waarop helemaal niets werkt zonder eerst de goede driver op te zoeken.
Alles kan je probleemloos aansluiten. Zelfs een webcam van bijna 15 jaar oud werkt nog direct op Linux.

Als je een dualboot hebt gemaakt , Windows / Unbutu kun je als je Ubuntu hebt opgestart
alle bestanden van de windows openen , documenten word,exel, films en foto's etc.etc.
andersom kan niet.
Om (veilig met minder kans op virussen) op internet te kunnen surfen gebruik ik altijd Unbuntu ( snel)
Jammer dat er niet wat betere programma's worden gemaakt (de bestaande zijn van eenvoudige makelij )Voor geavanceerde spellen moet je (helaas) nog windows gebruiken.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
portu_al