Ubuntu

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.6 (985 stemmen)
Voor Linux

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Launcher met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor Mac OS X gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn revolutionaire Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Google Chrome, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
14.04 LTS en 14.10
Laatst gewijzigd: 
23 oktober 2014
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 14.04.1 LTS voor pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP-computer willen installeren

Download Ubuntu 14.04.1 LTS voor nieuwe pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met moderne pc's of laptops

Meer downloads: 

Wil je het nieuwste van het nieuwste, maar wel met slechts 9 maanden ondersteuning, dan kun je Ubuntu 14.10 downloaden.

Download Ubuntu 14.10 (64-bits)
(voor gevorderden)

Installatie instructies: 

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

 


Reacties

Laat je niet verneuken door verkeerde info
Eerst alles uittesten dan oordeel
vector linux= ongelovelelijk snelle boot.
vector linux is echt toppie

Default root Password

During installation, Kali Linux allows users to configure a password for the root user. However, should you decide to boot the live image instead, the i386, amd64, VMWare and ARM images are configured with the default root password – “toor“, without the quotes.
http://distrowatch.com/ kan je alle linuxdistros bekijken
http://linuxfreedom.com helaas is deze website ff uit de lucht

als je toch bezig bent: http://ubuntustudio.org/ wat draait dat toppie.
En voor de hackers: http://www.kali.org/

Kun je op ubuntu ook games spelen die voor windows (stronghold, rome total war, die zijn gekocht in de winkel of zoiets) zijn gemaakt of andere games zoals Real Racing 3

Ik heb een laptop met aanraakscherm. Werkt dat ook in Ubuntu?

Dat zal allemaal wel maar je kan er niks voor downloaden!

Ubuntu is besmet door het grote geld of heeft iemand het tegenbewijs
. (google)
Beter linux mint gebruiken.

Heb Ubuntu 14.04 geinstalleerd, maar viel tegen, allerlei dingen waren verborgen en google dook op, waar ik op denk ze worden gesponsert door google. Ik wil niks te maken hebben hebben met NSA handsman. Terug gegaan
naar linux mint en installeerde mint KDE. Een aanrader voor iedereen. Mint Cin is de meest makkelijke installatie. KDE grafisch heel mooi..... dus doe it

Heb Ubuntu geinstalleerd maar aan het eind van de installatie had ik het idee dat ze betaald werden door GOOGLE. Dit is toch niet de bedoeling?? MINT 64 bits KDE daarna geinstalleerd en geen google meer. Dus ga ga voor MINT
EERLIJK en geen TRUCS achteraf.

totaal niet tevreden van dit besturingsysteem, ik heb ubuntu 10.04lts. en ik ondervind zolang ge maar gewoon mailt en lees,no problem. maar keer dat ge applicaties doet die hulponderdelen nodig hebben zoals silverlight,java,enz... dan begint de miserie. het is niet instaleren zoals windows maar langs een hele omweg via dos,programeerinstucties,veel geduld. zo ben ik 7 uur bezig met uit te zoeken hoe silverlight kan instaleerd worden. tientallen websites gebrobeert,vanalles gedowndload. en uiteindeijk even ver gekomen als ik ik eraan begonnen ben. mijn conclussie: dit besturingsysteem is goed voor programeurs,maar niks waard voor gewone computer windowsgebruiker. veel te ingewikkeld !!!

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
enge_and