Opera

Actueel: 

3 februari 2016
Opera 35 heeft een betere downloadbeheerder en Basis instellingen, kan geluid tabbladen direct dempen en verhelpt fouten.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.1 (895 stemmen)
Voor Windows, Mac OS X en Linux
Voor Android, iOS en Windows Phone

Opera is een snelle, slanke browser die sinds de zomer van 2013 net als Google Chrome gebaseerd is op de WebKit/Blink rendering engine. Het voorheen in Opera geïntegreerde mailprogramma is tegenwoordig losgekoppeld. Opera is voor desktop en mobiel beschikbaar.

Opera was enkele jaren geleden een van de meest veelzijdige en innovatieve browsers, maar door de zware concurrentie van Google Chrome, Firefox en Internet Explorer (waar Microsoft weer veel in investeert) bleek het voor de Noorse browser-maker lastig om alle ontwikkelingen en vernieuwingen op eigen kracht bij te benen. In 2013 is dan ook besloten om de eigen browser-engine Presto te vervangen door WebKit/Blink: het fundament van Google Chrome en Chromium.

Opera is tegenwoordig een kloon van de open source Chromium-browser (die de basis voor Google Chrome vormt). Veel functionaliteit uit Opera 12 (met de oude Presto rendering engine) is gedumpt in Opera 15, dat de overgang markeert naar de nieuwe versie.

Snelkiezer in Opera (klik voor groter)

Opera is sneller, slanker en overzichtelijker geworden als Chromium-kloon. De interface is strak en de startpagina/snelkiezer heeft twee nieuwe, eigen, elementen: stash (een bewaarplek voor pagina's die je nog eens wilt lezen) en ontdekken (divers nieuws en entertaiment).

Verder is veel overbodige ballast overboord gezet en is er bijvoorbeeld ook voor gekozen om het mailprogramma van Opera los te koppelen en als aparte download aan te bieden. Nieuw is verder de off-road mode om pagina's te comprimeren bij langzame verbindingen.

Opera heeft natuurlijk de beschikking over:
- synchronisatie-mogelijkheden (Opera Link)
- geïntegreerde zoek- en adresbalk (Google, Bing, Yahoo! of Wikipedia)
- extensies om mogelijkheden van Opera uit te breiden
- Click to Play voor plugins, Do Not Track, pop-up blokkeerder

Android, iOS en Windows Phone
Opera Mini is een variant van Opera Mobile. Het verschil is dat Opera Mini nog meer dataverkeer scheelt omdat webpagina's eerst gecomprimeerd worden en via de servers van Opera worden verzonden naar je telefoon. Opera Mobile is alleen verkrijgbaar voor Android (en Windows Phone), Opera Mini voor alle platforms, waaronder ook iPhone, iPad, BlackBerry en Android.

Categorie: 
Browser
Versienummer: 
35.0
Laatst gewijzigd: 
3 februari 2016
Licentie: 
Freeware
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Download: 

Download Opera voor Windows
Klik op Gratis download

Installatie: 
100% schoon
Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 

Ook op GratisSoftware.nl:
Advertentie

Reacties

Gisteren, zaterdag 12/12 is Opera v34.0.2036.25 uitgekomen.
Blijkbaar niet veel speciaals dit keer, verbeteringen aan Opera Turbo zijn er aangebracht, en een hoop bugs zijn er aangepakt.

Is het mogelijk om je bladwijzers boven in je scherm in een bladwijzeruitklapmenu te plaatsen?Ik heb bladwijzerbalk aangevinkt in het menu,maarzie niets in de balk.
Het is nu heel omslachtig via de knop onderaan plus nog meer clics om bij je geïmporteerde blw te komen.Waarom verknalt Opera toch altijd weer die bladwijzertoegankelijkheid?
Isvoor mij steeds weer reden om terug te keren naar FF,terwijl ik liever Opera gebruik

Is geen manier om bladwijzers alfabetisch te rangschikken in deze browser?

Hoi,

Met de rechtse knop van de muis klikken op het item op de bladzijdebalk

Gr.Sjaak

hoe zet je dat speed dial uit? start namelijk wat traag op. voor de rest een prima browser.

Heb Opera 29.0 , met de nadruk op nul. Van snelle goede browser afgedaald naar waardeloos digitaal vod, met de overstap naar een nieuwe engine is het nog niet beter geworden.
Vergeleken met de nog steeds draaiende Netscape, waarbij klik=klaar, hier is klik, koffie drinken, sigaret roken, tuin winterklaar maken, misschien klaar. Dikke bagger dus, net als FF. :(

Ik ben helemaal niet happy met de nieuwste versie.
Speel heel veel Forge of Empires en met de versie 20 van Opera paste bijna alles op het beeldscherm, bij deze versie niet meer. De auto-update van Opera is dus voor mij een toepassing die niet welkom is. Het kopiëren en plakken in het spel is niet mogelijk met Opera terwijl dit erg belangrijk is en in andere browsers wél kan. Verder ben ik zeer tevreden en zeker over de snelheid.

Ben de laatste tijd terug zeer tevreden met deze browser, weer een handige toevoeging in Opera 28.
De afbeelding zou wel eens aangepast mogen worden, is ondertussen alweer verouderd.
Van de Stash is gelukkig al een hele tijd geen sprake meer en die functies staan nu onderaan.

@WriTer
Bij deze.

Yep, thanks! ;-)

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
de_emarken