GIMP

Actueel: 

29 maart 2016
Het installatie-bestand van GIMP 2.8.16 voor Windows is bijgewerkt. Het is nu ondertekend met de juiste certificaten, zodat Microsoft Edge en Internet Explorer het bestand niet meer als corrupt aanmerken. Als u GIMP 2.8.16 de afgelopen weken tevergeefs hebt proberen te downloaden voor Windows dan kunt u dat nu weer zonder problemen doen.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.5 (4531 stemmen)
Voor Windows, Mac OS X en Linux

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het uitgebreidste en beste gratis programma voor fotobewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en Mac OS X en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met duurbetaalde fotobewerkers. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP. Om te tekenen is GIMP ook heel geschikt.
 
GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen:
- vergroten/verkleinen/schalen
- roteren en bijsnijden
- kleur/helderheid aanpassen
- retoucheren
- uitgummen, airbrush, penselen
- selecteren op kleur, vorm
- hoeken meten etc.


GIMP, het GNU Image Manipulation Program

Verder kunt u met GIMP werken met lagen en sjablonen en heeft u tientallen filters en scripts tot uw beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kunt u onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kunt u uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.

Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en u kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit uw scanner of digitale camera.

Met GIMP kunt u verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op uw website bijvoorbeeld. De mogelijkheden om te tekenen zijn vrij uitgebreid.

De interface van GIMP is wel even wennen. Doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heeft u ook wat. In GIMP 2.6 en 2.8 is de menustructuur al vereenvoudigd en gebruikersvriendelijker gemaakt.

Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) cursussen en handleidingen, die onder het kopje Hulp en ondersteuning onderaan de pagina staan, om het volledige potentieel van GIMP te leren benutten.

Tip Als u alleen wat simpele bewerkingen wilt uitvoeren op uw foto's dan is GIMP misschien te ingewikkeld en kunt u beter een eenvoudiger programma proberen. Kijk hier voor meer fotobewerkers.

Categorie: 
Fotobewerking
Versienummer: 
2.8.16-2
Laatst gewijzigd: 
29 maart 2016
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Download: 

Download GIMP voor Windows
(wacht enkele seconden dan begint de download automatisch)

Download Nederlandse hulpbestanden voor GIMP
(optioneel)

Installatie: 
100% schoon

De eerste keer opstarten van GIMP direct na de installatie duurt vrij lang. Daarna zal GIMP sneller openen.

Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

er zijn er maar weinig die het zo goed doen als jullie ga zo door cia gino

Heb het nog niet kunnen downloaden.

Super bedankt voor de duidelijke cursus. Ik heb er veel van geleerd en er goed mee overweg nu.

Waar kan ik een handleiding terugvinden?

Heb al verschillende malen gedownload. Het programma is geïnstalleerd maar er verschijnt geen Pictogram op het bureaublad. Kan het programma niet openen.
Hoe verhelpen?

kijk is tussen je downloads

Is het normaal dat het downloaden bijna 7 uur duurt?

Nee, dan zou ik het gewoon even opnieuw proberen.

Is het mogelijk om met dit programma ook RAW-foto's aan te passen?

Beste lezers ..
Kan ik met dit programma ook van een klein video fragemnt ook een GIFJE maken ..
Ik hoor van jullie ..

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
frankrij_