Firefox

Actueel: 

8 februari 2016
Firefox 44.01 is uitgebracht. Lees hier over de wijzigingen in Firefox.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8 (1570 stemmen)
Voor Windows, Mac OS X en Linux
Voor Android en iOS

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en Android, heeft de beschikking over tienduizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Browsers als Google Chrome en Internet Explorer worden tegenwoordig in hoog tempo ontwikkeld en vernieuwd door grootmachten Google en Microsoft. Daardoor is Firefox niet altijd meer de voorloper die het ooit was. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM loopt Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Extra | Privégegevens wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

Alle favorieten, plugins en instellingen van Internet Explorer worden automatisch geïmporteerd. De geïntegreerde Google zoekbalk vergemakkelijkt het zoeken. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Van Dale woordenboek, Wikipedia, Bol.com, eBay etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Verouderde, onveilige plugins (zoals Java) worden automatisch uitgeschakeld. Firefox heeft ook click-to-play voor plugins, zodat je eerst moet klikken voordat bijvoorbeeld Flash-filmpjes of animaties beginnen te spelen op websites. Pdf'jes kunnen vertoond worden met de ingebouwde pdf-lezer, Adobe Reader is niet meer nodig.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

Categorie: 
Browser
Versienummer: 
44.0.1
Laatst gewijzigd: 
8 februari 2016
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Installatie: 
100% schoon
Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 

Ook op GratisSoftware.nl:
Advertentie

Reacties

Firefox waarschuwt ontwikkelaars voor wachtwoorden over http

Een speciale editie van Firefox voor webontwikkelaars geeft tegenwoordig een waarschuwing als websites wachtwoorden en gebruikersnaam onbeveiligd via http over het internet sturen...Om webontwikkelaars voor dit beveiligings- en privacyprobleem te waarschuwen toont de Firefox Developer Edition voortaan een grijs slot-icoon met een rode streep erdoorheen. Om te kijken of een wachtwoordveld waar gebruikers hun wachtwoord moeten invoeren veilig is kijkt Firefox naar de pagina waar het aan is toegevoegd en of die kwetsbaar is voor man-in-the-middle-aanvallen...In het geval van een actieve man-in-the-middle-aanval zouden gebruikers bij alleen het versturen van de informatie over https, terwijl de pagina zelf over http wordt geladen, nog steeds risico lopen. Vooralsnog richt Mozilla zich met de waarschuwing op webontwikkelaars, maar gebruikers van andere Firefox-versies kunnen dit wel zelf inschakelen. Hiervoor moet eerst about:config in de adresbalk worden ingevoerd, waarna de optie "security.insecure_password.ui.enabled" moet worden aangepast.

Bron: https://www.security.nl/posting/4592...

Firefox update 44.0

Firefox update 43.0.4

Update 43.0 heb ik na het lezen van enkele problemen overgeslagen.
(zie reacties bij http://www.gratissoftwaresite.nl/dow... )

Vandaag is update Firefox 43.0.1 uitgekomen en heb die wel gedaan, en alle onderstaande add-ons werken nu blijkbaar wel bij mij.

Add-ons en Plug-ins die ik gebruik:
https://addons.mozilla.org/nl/firefo...
https://addons.mozilla.org/en-US/fir...
https://addons.mozilla.org/nl/firefo...
https://addons.mozilla.org/nl/firefo...
https://addons.mozilla.org/nl/firefo...
https://addons.mozilla.org/nl/firefo...
https://addons.mozilla.org/nl/firefo...
https://addons.mozilla.org/nl/firefo...
https://support.mozilla.org/nl/kb/wi...

Er is helaas nog wel een probleem met het nieuwe "boxje/speakertje" welke in het tablad verschijnt om het geluid mee aan/uit te doen, want dat is sinds de update van/naar Flashplayer 20.0.0.235 niet meer te zien in het tabblad bij het afspelen van videos enz. (daarvóór werkte dat wel overal), zie over dat probleem mijn post bij http://www.gratissoftwaresite.nl/dow...

@ A.K. als je de update naar 43 hebt overgeslagen maar wel de update naar 43.0.1 gedaan hebt dan heb je die niet gewenste 43 toch binnen gehaald

Ik update FF altijd handmatig (wel op tijd). Dit keer heb ik de update vanaf versie 42.0 meteen naar versie 43.0.1 gedaan, versie 43.0 heb ik overgeslagen want ik vermoedde al dat er snel een update zou volgen. Ik heb dus alleen versie 43.0.1 binnengehaald, en niet versie 43.0 waar blijkbaar nog iets aan ontbrak. De problemen met Add-ons die zich voordeden bij anderen met versie 43.0 heb ik nu dus niet met versie 43.0.1 i.c.m. de Add-ons welke ík gebruik... ;-)

@ A.K. als je 43.0.1 binnen hebt dan zit 43 erin, ik draai op 6 devices met allemaal FF, op geen enkel systeem problemen met 43.0 maar wat mensen wel eens vergeten dat add-ons ook elkaar in de weg kunnen zitten zoal kan gebeuren met Ghostery en Adblock (Plus)

Nee hoor, de fouten/gebreken van 43.0 zitten niet in 43.0.1 (welke nu dus enkele verbeteringen heeft). Meer heb ik hier niet over te melden, is niet zo'n moeilijk verhaal... ;-) Mvg

Firefox update 43.0.1

Firefox update 43.0

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
dene_arken