Firefox

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.3 (1451 stemmen)
Categorie: 
Browser

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser heeft de beschikking over tienduizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Browsers als Google Chrome en Internet Explorer worden tegenwoordig in hoog tempo ontwikkeld en vernieuwd door grootmachten Google en Microsoft. Daardoor is Firefox niet altijd meer de voorloper die het ooit was. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM loopt Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Extra | Privégegevens wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

Alle favorieten, plugins en instellingen van Internet Explorer worden automatisch geïmporteerd. De geïntegreerde Google zoekbalk vergemakkelijkt het zoeken. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Van Dale woordenboek, Wikipedia, Bol.com, eBay etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Verouderde, onveilige plugins (zoals Java) worden automatisch uitgeschakeld. Firefox heeft ook click-to-play voor plugins, zodat je eerst moet klikken voordat bijvoorbeeld Flash-filmpjes of animaties beginnen te spelen op websites. Pdf'jes kunnen vertoond worden met de ingebouwde pdf-lezer, Adobe Reader is niet meer nodig.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

Versienummer: 
33.0
Laatst gewijzigd: 
14 oktober 2014
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Geschikt voor: 
Windows XP/Vista/7/8
Mac OS X
Linux
Android
Download: 

Downloaden: snel, leuk, geweldig

(Klik op Firefox Gratis download)

 


Reacties

Bestaat er een add-on die er voor zorgt dat wanneer je een nieuw tabblad opent, er een lijst met je zoekmachines wordt weergegeven, elk in een box? Ik bedoel daarmee zoals in Google Chrome (zie onderaan deze pagina: http://www.google.com/support/chrome/bin/answer.py?answer=95451&topic=14661).

je bedoelt zoiets als fast dial:
(https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/5721).
of niet?

hij staat nog niet op de officieele firefox site maar firefox 3.0.6 is uit

dit is de download link: http://download.mozilla.org/?product=firefox-3.0.6&os=win&lang=nl (voor in het nederlands)

http://www.mozilla.com/en-US/products/download.html?product=firefox-3.0.6&os=win&lang=en-US en dit voor het engels.

geen idee waarom het nog niet op de officeele site staat maar wel op andere site's zoals cleansofts.org en techzine

op controleren op updates doet hij ook nog niet

Als ie nog niet officieel is vermelden wij hem nog niet. Het is namelijk wel eens gebeurd dat een release plotseling werd teruggetrokken omdat er nog een bug/lek in zat. Morgen staat ie er hier op.

firefox is veilig zo lang je er maar niets mee doet dat buiten het surfpatroon van de gemiddelde gebruiker. En, mits je kleinschalig te werk gaat. Er moetmeer uit de tijdelijke bestanden verwijderd zodra firefox weet dat een site problemen geeft. Maar niet, bij iedere foto opnieuw het probleem onderkennen. Hierdoor gaat firefox raar reageren: overflow. He cant handel it, the information stored is too abundend!!!!Zodra je buiten het normale pad treedt, kent firefox opeens overal problemen. Hij sluit af op zeer ongewenste momenten.

Stel limieten aan opslag van error en informatie voor het systeem dat niet zichtbaar is voor de gebruiker, wel benaderbaar; beter overzetten naar een overflow inplaats van storen en afsluiten. Geef vervolgens een waarschuwing waarom de overflow plaats vindt. De meeste mensen zijn slim genoeg om dan te begrijpen waarom firefox stoort en afsluit. Veel plezier, want het is voor de rest een zeer prettig programma. Ik heb besloten firefox opnieuw te installeren en daarmee met een nieuwere schonere firefox te kunnen werken.

Van dit commentaar begrijp ik niets. Nog nooit gemerkt dat FF vreemd doet, terwijl ik toch veel doe met FF.
Niet begrepen termen: surfpatroon gemiddelde gebruiker; kleinschalig te werk gaan; niet bij iedere foto het probleem onderkennen(hier bedoelt u iets anders, denk ik); hiet gaat DD raar reageren(hoe dqan?)
Het teede gedeelte van uw commentaar beginnende met (Stel limieten aan opslan, enz.) zou ik graag uitgelede willen zien. Bv.: overflow.

Via wuapp.exe geen probleem.

ik heb de afgelopen maanden 3x firefox 3 huppeldepup geprobeerd maar het blijft niks,ik ga weer terug naar 2,nu definitief

hoeveel updates nog dees week van deze zogenaamde ultra veilige browser????

op een schaal van 1 - 10 geef ik firefox een 7,5

voordelen

snel
handig
simpel

nadelen
niet mooi
zoeken naar plug ins voor wat functionaliteit naast het browsen

werkt goed maar de rest is mager

Bij de installatie vraagt de firewall: Firefox probeert als server op te treden en binnenkomende verbindingen te accepteren voor TCP poorten nrs. 1402, 1403, 1404, 1405, 1405, 1409, 1456 enz. tig poorten. Uiteraard geblokkeerd. Waarom zou ik tientallen ingaande verbindingen moeten toestaan. Dit ontgaat mij helemaal.
Vervolgens krijg ik een pop-up: kan geen verbinding maken.

Ook het toevoegen van zoekmachines anders dan de door Firefox voorgekauwde krijg ik niet voor elkaar. De add-on "Scroogle-SSL-search" geprobeerd te installeren, het resultaat is:
"Dit XML-bestand lijkt geen geassocieerde stijlinformatie te hebben. De documentstructuur is hieronder weergegeven".

Ik heb het wel gezien, gauw er af gooien en blijven bij Opera, de beste browser ooit.

en ik blijf gewoon bij IE, daar kan je alle kanten mee uit, firefox is natuurlijk veilig, je kan er nauwelijks iet mee

uit de automatiseringsgids, 3-7-2009:

De nieuwe versie 3.5 van de open-source webbrowser Firefox is nog maar pas verschenen of ontwikkelaar Mozilla.org heeft al een reeks correcties op stapel staan. De patches moeten een aantal gerapporteerde problemen met de nieuwe versie verhelpen.

Mozilla heeft dinsdag 7 juli uitgeroepen tot ‘Bugday’. Samen met de ‘community’ van Firefox-ontwikkelaars en –gebruikers wil Mozilla dan een oplossing vinden voor nog niet bevestigde fouten in het programma. Later deze maand komt versie 3.5.1 van Firefox beschikbaar. Of deze update alle 55 tot dusver gerapporteerde bugs zal verhelpen, is op dit moment nog niet duidelijk.

Firefox 3.5 is op 30 juni vrijgegeven. Een van de klachten over versie 3.5 is dat het programma zeer traag opstart, met laadtijden die bij sommige gebruikers oplopen tot 3 of 4 minuten. Ook zijn vastlopers gemeld die verband lijken te houden met de JavaScript-‘engine’ TraceMonkey. Verder blijkt versie 3.5 niet altijd goed overweg te kunnen met Windows XP, ofschoon ook problemen met Windows Vista zijn gerapporteerd.

Sinds ik firefox 3.5 heb geïnstalleerd werkt SABnzbd niet meer naar behoren.
SABnzbd is een nieuwsreader die gebruik maakt van je webbrowser.
Maar op een 1 of andere manier kan ik niet via firefox bij mijn localhost komen (http://localhost:8080/sabnzbd/)
Het ligt niet aan SABnzbd want bij Internet Explorer werkt het gewoon naar behoren.
Veder heb ik heel vaak dat de nieuwe Firefox vastloopt of dat hij crasht als je bijvoorbeeld wil inloggen of als je een nieuwe tab opent.
Ik ben in in ieder geval niet tevreden met de nieuwe firefox als ik de nadelen overweeg met de voordelen is het gênant te noemen.
Hoop dat Mozilla het snel oplost met de volgende update.

Cijfer van een 9 naar een 7 hopelijk tijdelijk.

Volgens GSS: Firefox is veilig, m.i. eerder: was vroeger ooit eens veilig.
Firefox is de meest lekke browser ooit, vrijwel dagelijks mankeert er wat aan. En de persoonlijke configuratie laat ook zeer te wensen over. Alleen met tig add-ons valt er nog iets van te maken.
Laat je niets wijsmaken, alleen Opera is veilig en volledig naar persoonlijke wens in te stellen, uit te schakelen zijn:
Cookies, Javascript, (Java niet geïnstalleerd, ook voortdurend zo lek als een zeef), Plug-ins (Adobe reader vervangen door Foxit, werkt ook in Opera, Flash-player niet geïnstalleerd, idem Adobe reader, Alle pop-ups geblokkeerd, geen referrer info verzenden, bewegende afbeeldingen uitgeschakeld, pagina's laden veel sneller dan in welke browser ook.
Conclusie: Opera is wel veilig en snel.

Security.nl op 18.7.2009:
"Voor de tweede keer in één week is er een zeer ernstig beveiligingslek in Mozilla's Firefox ontdekt, waardoor aanvallers kwetsbare systemen in het ergste geval volledig kunnen overnemen en een patch is niet beschikbaar".

Ik heb Firefox gebruikt en dat resulteerde in het deinstalleren van Firefox, het is langzaam, webpagina's worden slecht of helemaal niét weergegeven en ik kan firefox niet deinstalleren vanwege een fout: fout:21 (iemand enig idee wat dat betekent?) Ik heb zo'n beetje alle bekende browsers gehad (opera, Safari, Chrome, Internet Explorer en Firefox) en ik ben over Firefox het minst tevreden, verder valt het mij op dat jullie niet Safari ertussen hebben staan wat m.i. de beste is gevolgd door chrome (dan Opera, IE en dan Firefox). Safari is gratis, snel en heel veilig (kwam ook helemaal door de standaard popup test en bijna helemaal door de uitgebreide versie), kortom Safari is gewoon goed en heeft veel weg van Google Chrome.

Slecht Java scripts lopen er slecht of niet en java werkt heel slecht,ik ben terug gegaan naar versie 3.0.11 van firefox wacht wel tot de bugs weg zijn.

Ik krijg Firefox 3.5 niet aan de praat. Krijg steeds: "server niet gevonden". Internet Exprorer werkt wel goed. Firefox wil geen internetverbinding maken. Heb op de help-site alle oplossingen geprobeerd maar zonder succes. Tot twee maal toe opnieuw geïnstalleerd.

Soms zorgen virussen voor deze problemen.
Probeer eens een volledige virusscan.

Is hier een 'anti-firefox-campagne' gaande? Veel berichten met een taalniveau van een gratis vertaalmachine trouwens...

FF werkt bij mij PRIMA! En is mooier en veiliger dan IE!

Nee, wij zien alleen de realiteit onder ogen, en die is (bron Security.nl):
"De meest gerapporteerde kwetsbaarheden zaten in Mozilla's Firefox, dat dit jaar met 102 lekken te maken kreeg, 12 meer dan in 2008".
Of het prima werkt of mooier is dan IE is niet aan de orde, we hebben het over veiligheid. En die is ver te zoeken.

Firefox 3.5 snel en efficiënt, geen problemen mee.

Laatste update gedaan want bleek nodig inzake veiligheid. Ineens veel problemen (FF is altijd al een heel trage webbrowser geweest na leeghalen cache) om bepaalde webpagina's te bereiken.

Geen idee waar het aan ligt, maar als het blijft duren, zal ik terug moeten naar Internet Explorer versie 7.

Gebruik FF al anderhalf jaar en telkens geven updates problemen (onder meer met bepaalde add ons).

Hoi,

Na een update naar FF 3.5.3 kan ik geen foto's meer uploaden naar het backend van mediabeheer Joomla (1.5.8).

Met IE kan het wel.

iemand enig idee ?

Manus

zet je pc terug naar een datum waarop alles wel werkte

Net fox gedownload. Maar hier mee kan ik mij niet aanmelden bij hotmail??

spijtig maar de belgische eid kaart is niet automatisch te installeren in firefox, enkel via een omslachtig gedoe, terug naar ie 8 daar gaat het automatisch een browser die mee is met de huidige noden.

belgische gebruikers dus beetje ver gevorderd zo te zien. de elektronische identiteitskaart waarover wij beschikken is anders een meer dan uitstekend instrument,met alle voordelen die zich aanbieden om op een oficieélle wijze met de overheid te communiceren , fakturen zelfs electronisch te ontvangen, oa belastingsaangifrte elektronisch in te dienen, andere zaken bij de staat en gemeente te raadplegen en te bestellen.Spijtig genoeg voor firefox slechts minder dan half herkend, en voorzien.
ie8 daarentegen beetje verder gevorderd,doet het automatisch.

Dit is geen oordeel van wie nu de slimme en wie den domme is, maar firefox, k'heb het er moeilijk mee, ben misschien de enige maar ja.

sorry vergeten de nodige gebruiksaanwijzingslink door te geven:

http://eid.belgium.be/nl/binaries/Firefox_WIN_NL_tcm147-62542.pdf

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Dit is een controlevraag om spam tegen te gaan
po_tugal: