Firefox

Actueel: 

12 november 2015
Het heeft even geduurd, maar Firefox is nu eindelijk ook beschikbaar voor iOS. Dus behalve op uw Android telefoon en tablet kunt u Firefox vanaf vandaag op uw iPhone en iPad gebruiken!
Download Firefox voor iOS

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8 (1559 stemmen)
Voor Windows, Mac OS X en Linux
Voor Android en iOS

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en Android, heeft de beschikking over tienduizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Browsers als Google Chrome en Internet Explorer worden tegenwoordig in hoog tempo ontwikkeld en vernieuwd door grootmachten Google en Microsoft. Daardoor is Firefox niet altijd meer de voorloper die het ooit was. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM loopt Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Extra | Privégegevens wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

Alle favorieten, plugins en instellingen van Internet Explorer worden automatisch geïmporteerd. De geïntegreerde Google zoekbalk vergemakkelijkt het zoeken. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Van Dale woordenboek, Wikipedia, Bol.com, eBay etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Verouderde, onveilige plugins (zoals Java) worden automatisch uitgeschakeld. Firefox heeft ook click-to-play voor plugins, zodat je eerst moet klikken voordat bijvoorbeeld Flash-filmpjes of animaties beginnen te spelen op websites. Pdf'jes kunnen vertoond worden met de ingebouwde pdf-lezer, Adobe Reader is niet meer nodig.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

Categorie: 
Browser
Versienummer: 
42.0
Laatst gewijzigd: 
12 november 2015
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Installatie: 
100% schoon
Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Reacties

Firefox 42 is beschikbaar

Bij ons nog niet. Zie ook nog geen officiële aankondiging/beschikbaarheid op Mozilla-site. (Daar wachten we altijd op, aangezien heel soms een uitgave op het allerlaatste moment nog teruggetrokken wordt)

zie ook : Mozilla has made Firefox 42 available for download, and despite an official announcement still being in the works, you should definitely not wait any longer and manually download and install the browser right now http://news.softpedia.com/news/firef...

We weten het, je kunt Firefox 42 al lang downloaden als je wilt (ook van de FTP server van Mozilla), maar de officiële aankondiging en beschikbaarheid zal vanmiddag/vanavond volgen. En dan vermelden wij de nieuwe versie ook. In de elf jaar dat we nieuwe uitgaves van Firefox aankondigen (sinds versie 1.0 in 2004) is het enkele keren gebeurd dat een uitgave op het laatst werd uitgesteld vanwege een ernstige fout - vandaar dat we nog even wachten.
Kijk hier voor de officiële aankodiging (als deze naar versie 42 gaan verwijzen, brengen we het blijde nieuws...):
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/notes/
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/all/#nl

ja, 42 was al eerder beschikbaar als beta c.q. developer edition en ik had het over de 42 final edition, 44.0a2 Developer is ook al langer te gebruiken als beta-versie, maar niet an te raden voor newbies

Ook de vermoedelijke final is al lang te downloaden (dat bedoelden we), maar... (zie de uitleg hierboven)

Alle sites willen graag als eerste de nieuwe Firefox aankondigen, maar zoals gezegd wachten wij op de officiële aankondiging en beschikbaarheid via de Mozilla-site. En die is er nog niet (vermoedelijk eind van de middag, zoals meestal).

wat is dan de betrouwbaarheid van PatchMyPC als de update in de geladen defenities d.d. 2 november wel de 42 heeft staan (en ik heb die update dus ook al via Patch) binnen) ??

Ja, dat is een goede vraag. Meestal is het geen probleem om iets eerder de nieuwste Firefox te downloaden, maar soms gaat het mis en wordt een uitgave uitgesteld.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
zw_tserland