Firefox

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.3 (1466 stemmen)
Voor Windows, Mac OS X en Linux

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser heeft de beschikking over tienduizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Browsers als Google Chrome en Internet Explorer worden tegenwoordig in hoog tempo ontwikkeld en vernieuwd door grootmachten Google en Microsoft. Daardoor is Firefox niet altijd meer de voorloper die het ooit was. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM loopt Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Extra | Privégegevens wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

Alle favorieten, plugins en instellingen van Internet Explorer worden automatisch geïmporteerd. De geïntegreerde Google zoekbalk vergemakkelijkt het zoeken. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Van Dale woordenboek, Wikipedia, Bol.com, eBay etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Verouderde, onveilige plugins (zoals Java) worden automatisch uitgeschakeld. Firefox heeft ook click-to-play voor plugins, zodat je eerst moet klikken voordat bijvoorbeeld Flash-filmpjes of animaties beginnen te spelen op websites. Pdf'jes kunnen vertoond worden met de ingebouwde pdf-lezer, Adobe Reader is niet meer nodig.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

Categorie: 
Browser
Versienummer: 
36.0
Laatst gewijzigd: 
25 februari 2015
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Downloaden: snel, leuk, geweldig

(Klik op Firefox Gratis download)

Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Reacties

Firefox 36.0 is vanochtend verschenen

Google en Microsoft betaalden AdBlock Plus om advertenties te whitelisten
FFgebruikers met die ADBLOCKPLUS hebben >>> zie http://tweakers.net/nieuws/101140/go...

Wat een rommel krijg ik nu via hun binnen ,bah dus verwijder ik hem .
Ik ben nu noodgedwongen om een andere te zoeken .
Kunnen jullie er niets aan doen ,ik krijg steeds reclame en de kleuren veranderen .

Na zeker 6 jaar een Firefox gebruiker te zijn ben ik overgestapt naar Google Chrome. Ik heb nu Windows 8. Ik speel graag eens een browser spel zoals Candy Crush onder andere en het leek alsof de nieuwe laptop niet kon volgen de spel animaties haperde steeds ...ben dan Google Chrome gaan downloaden en dat liep dan soepel. Ik ga Firefox missen maarja 1 browser is genoeg! En dan denken we dat het aan onze laptop zou liggen. :/

Toevallig ben ik een paar dagen geleden ook noodgedwongen van (lange tijd) Firefox naar Google Chrome gegaan. Firefox vertoont al een hele tijd vreemde kuren. En het werd steeds erger.

Firefox update 33.1.1 binnen.

Firefox update 33.1 alweer binnen!

Firefox update 33.0.3

"...Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Extra | Privégegevens wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen..."

Waar staat "Ëxtra"?

Uitstekende browser maar wees toch maar voorzichtig met addons. Het is heel verleidelijk want ze bieden leuke extra's en zijn gratis. Maar zelfs als ze verwijderd zijn, blijven sommige nog vervelend nawerken.
ADWCleaner is een goed opkuisprogramma maar lang niet voldoende. Aarzel niet om de herinitialisatiefunctie van Firefox zelf te gebruiken. Klik daartoe op de menu-knop van Firefox (3 horizontale streepjes), vervolgens op "?" (Help) en dan op "Probleemoplossingsinformatie".

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
duitsla_d