Reageren

Ik erger me soms aan de commentaren van mensen, die niet open staan voor een ander besturingssysteem dan Microsoft Windows. Als je gelukkig bent met Microsoft Windows moet je dat vooral blijven gebruiken en alle ellende en kosten op de koop nemen en niet andere OS'en afkraken, omdat ze er niet zoveel van en ook niet van willen snappen.

Wilt u iets meer over de geschiedenis van Linux weten lees dan rustig verder. Gelukkig zijn er, zeker sinds 2004 goede alternatieve OS'en en dan bedoel ik met een grafische interface. Voor veel mensen is dat een begrijpelijke voorwaarde, anders zijn ze weer terug in de DOS-tijd, dus je opdrachten in de vorm van getypte commando's op een leeg scherm intoetsen terwijl dat nu met muis en icoontjes aanklikken gaat.
De Linux-freeks geven nog steeds de voorkeur aan het zgn. commandoscherm. Dat is veel sneller en de commando's zijn veel krachtiger. Ikzelf doe dat gemixt.
Alle Linux distributies (distro's) en dat zijn er wel zo'n honderd!!, stammen af van moeder-OS UNIX, waarvan de feitelijke ontwikkeling al in ca. 1965 begon door Bell Labs, AT&T(telecom gigant), General Electric en MIT in de VS. Hier was behoefte aan omdat de microprocessoren in opmars waren. Unix is van huis uit een multi-user en multi-tasking OS (geschikt voor veel gebruikers en veel taken tegelijk). Het is mede daarom altijd een OS gebleven voor bedrijven zoals banken, overheid e.d. (De Binck Bank draait overigens onder Linux). Bovendien werd het een gesloten systeem, daar moest je dus ook veel voor betalen.
Voor een particulier, zeker toen niet, interessant. In die begintijd werden ook de eerste computers aan elkaar geknoopt. Het begin van de ontwikkeling van het netwerk en het latere internet. Ook voor de particulier kwamen er, veel later, dingen op gang als de huiscomputer (Commodore, Amiga en andere MSX-computers).
IBM startte ook een project op voor zo'n huiscomputer. De modulaire opbouw van de huidige PC-systemen stammen daar nog steeds van af. In 1981 vroeg IBM aan het toen nog kleine MicroSoft of zij een OS (operating system) voor de daarin gebruikte 8086 en 8088 processor konden maken. De compagnon van Bill Gates, Paul Allen, kwam toevallig iemand tegen (nou ja onder San Francisco kende in die begintijd natuurlijk iedereen iedereen), die hiervoor al een OS klaar had. Dit kreeg o.a de naam Q-DOS, 86-DOS en later werd dit MS-DOS, dat was dus nog niet met muis en icoontjes, dat kwam later(Door een foutje mocht Microsoft later van de rechter Windows van Apple toepassen). Ze kochten dit OS voor $50.000,00.
Wat nu nog steeds een keerpunt in de computergeschiedenis van MicroSoft is, is dat IBM akkoord is gegaan met de licentierechten, die Bill Gates bedong, dus voor ieder verkocht OS kreeg MicroSoft een bepaald bedrag en dacht Bill, vele kleintjes maken één grote en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Het is waarschijnlijk, dat IBM nooit verwacht heeft en wie wel, dat de toepassing van de PC zo'n vlucht zou nemen.
Het Apple OS-X is overigens ook een (gesloten)nazaat van Unix. Je moet er voor betalen en je kunt aan het OS niets aanpassen. Dit is anders voor Android van Google, ook een Unix-nazaat (zoals zovele OS'en) dit is open en gratis. Daarom kunnen Android apparaten ook goedkoper zijn. Even voor de ideevorming, 96% van de telefoon, tablet en e-readers en mini-books draaien op Apple OS-X en Android. Daar heeft de overname van Nokia door Microsoft niets aan kunnen veranderen.
In 1991 wilde de Finse informaticastudent Linus Torvalds weer terug naar de begintijd van UNIX. De tijd, dat ook de studenten op de universiteiten meewerkten aan de verbetering en de verdere ontwikkeling en toen ook gratis, open en vrij, gebruik konden maken van UNIX. Hij herschreef de KERN (engels: Kernel)van het besturingssytem. Dit kreeg de naam Linux. In de wereld bestonden al heel veel toepassingsprogramma's. Deze werden geschikt gemaakt om met de KERN van Linus te kunnen samenwerken. Een modulair systeem dus. Wat je niet nodig hebt laat je weg en wat nodig is plak je er bij aan. Daarom zijn er, denk ik, zoveel Linux distro's. De een vindt deze auto mooi en de andere die. Wel zijn er een paar bekende, die 90% van de gebruikte uitmaken. Dat zijn Linux Ubuntu(oa. ook Mint, LUbuntu, KUbuntu, Edubuntu), Suse Linux en Red Hat.
Tot slot:
Het zal duidelijk zijn, dat MicroSoft niet zo maar zijn dominante positie (want het is een grote) zonder slag of stoot zal afstaan. Ook de toeleveranciers van MicroSoft hebben daar alle belang bij. Zij zullen nog steeds hun best doen om het de concurrentie moeilijk te maken en buiten de deur te houden.
Veel grote leveranciers ondersteunen Linux(Unix) gelukkig zoals IBM, HP (HP heeft een eigen HP-Unix) en Intel o.a..
Er is, als je maar even op Google rondsnuffelt, heel veel keus. Ook de open documenten zijn inmiddels standaard (odt, ods, odp enz.). kijk ook maar eens in Word "opslaan als: .odt". Veel open software is overigens geschikt voor Windows en OS-X (Apple). Bekijk maar eens ter info het open office pakket van LibreOffice op de site https://nl.libreoffi... .

Veel succes met uw keuze.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
_ortugal