BlueGriffon

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

BlueGriffon is een wysiwyg (what you see is what you get) html-editor. BlueGriffon is een redelijk uitgebreid programma om websites mee te maken dat heel gebruikersvriendelijk is.

BlueGriffon wordt gemaakt door Daniel Glazman - de oorspronkelijke maker van N VU (New View) dat later overging in Kompozer.


BlueGriffon heeft een wysiwyg en source modus. BlueGriffon is een veelzijdige html-editor die ook overweg kan met css en html5. Verder kan BlueGriffon audio en video integreren in webpagina's en heeft het programma een ingebouwde SVG-editor voor het bewerken van afbeeldingen. FTP is niet ingebouwd, maar voor het publiceren van webpagina's is een gratis addon beschikbaar, genaamd FireFTP.

BlueGriffon is gebaseerd op het Gecko-platform van Mozilla, waar Firefox ook gebruik van maakt. Een Nederlandse vertaling is er ook. De betaalde versie heeft meer functies, zoals ondersteuning voor responsive design.

Inst

Reacties

In versie 1.7 voor Windows hebben we geen adware aangetroffen. Andere gebruikers wel?

Heeft de redactie, naar aanleiding van de melding door Roel van 8 februari 2013 dat hem bij installatie van BlueGriffon géén optie "Custom Installation" meer werd aangeboden en daarmee alle adware werd meegeïnstalleerd, de installatie van BlueGriffon onder Windows zelf nog eens gecontroleerd, of laten controleren?
Wanneer het klopt wat Roel op 8 februari meldde, dan lijkt het me dat BlueGriffon niet meer aan de eisen voor vermelding op GratisSoftware.nl kan voldoen.
Vooralsnog kan ik echter nog niet volledig uitsluiten dat Roel de "Custom Installation" optie over het hoofd gezien kan hebben. Het onderzoeken van een BlueGriffon installatie dat ga ik echter niet op me nemen, maar laat ik over aan iemand met een daartoe bedoeld test-systeem.

Net de recentste versie (1.6.1) gedownload.
Hierin heb ik géén optie voor "Custom Installation" meer gevonden....
Maar wel alle malware activiteiten langs zien komen.
Geen "false positive" wat mij betreft: ook als de virusscanner er niet over zou klagen, zou ik het ongevraagd installeren van toolbars en andere rariteiten ontoelaatbaar vinden.

Ik wil deze software hierbij voordragen voor een herevaluatie om te beoordelen of hij nog wel aan de eisen van GratisSoftwareSite.nl voldoet.

neem mij niet kwalijk maar comodo firewall is de raarste firewall programma die ik ooit heb gezien. je kan het beter verwijderen. je krijcht alleen maar problemen ervan.

"false positive, no worries", tsja, da's een voor de hand liggend antwoord door BlueGriffon (Disruptive Innovations).
Dat de meegeleverde adware zich in jouw ervaring bij installatie gedroeg met 'malware-trekjes', dat vonden ze niet een beetje genant? Of heb je ze niet alle details die je hier vermeldde aangereikt?

Wat duidelijk lijkt, gezien de installatie-instructies die de redactie inmiddels heeft geplaatst, dat is dat door te kiezen voor Custom Installation (advanced) te voorkomen is dat de IncrediBar adware wordt geïnstalleerd. Blijkbaar had je daar toch overheen gekeken bij installatie? Áltijd goed opletten bij installaties - vrij veel software biedt standaard aan adware mee te installeren, en het te snel door de installatieprocedure heenklikken resulteert dan in vervelende extraatjes.

Dat de door jou per ongeluk meegeïnstalleerde adware zoveel alarmbellen deed rinkelen, daar heb ik nog geen goede verklaring voor.
Ik heb het installatiebestand geanalyseerd door middel van GData, MBAM, HitmanPro, VirusTotal, Comodo CAMAS/CIMA online gedragsanalyse, Comodo online File Intelligence SHA1 analyse, en Comodo Valkyrie, zonder dat ik één melding vond van verdacht gedrag. Ik kan echter ondanks zelfs de online gedragsanalyse niet uitsluiten dat bij of na installatie toch adware gedrag kan optreden dat naar onze smaak teveel neigt naar malware-gedrag.

Maar ondanks dat dat gedrag naar onze smaak teveel neigt naar malware-gedrag, zou het legitiem gedrag kunnen zijn dat hoort bij de installatie en integratie van de adware extraatjes. Dat je dat niet wenst, en dat dat gedrag alarmerend lijkt, dat is een andere zaak.
Een vraag is dan ook: Zijn die meldingen die je kreeg van je Comodo firewall en van WinPatrol werkelijk wel meldingen van malware-activiteit, of mogelijk algemener meldingen dat er iets aan de hand was dat je aandacht nodig had en dat je goedkeuring dan wel afwijzing nodig had? De MBAM vermelding bijvoorbeeld, dat was ook al geen malware-melding, maar slechts een melding van een een potentially(!) unwanted program, met aan jou de beslissing 'wanted/unwanted'. Ook de Comodo firewall en WinPatrol meldingen zouden mogelijk van die aard geweest kunnen zijn.
Ik kan dat verder niet beoordelen. Ik heb de meldingen niet gezien, en ik heb geen ervaring met de Comodo firewall en met WinPatrol.
Zou het echter zo zijn dat je Comodo firewall al "Virus! Virus!" roept terwijl er sprake was van (door onoplettendheid) meegeïnstalleerde adware met slechts de daarbij behorende legitieme installatie- en integratie-activiteiten, dan is die Comodo applicatie mogelijk wat al te gevoelig.

Heb je je ervaringen ook al aan Comodo support gemeld of op het Comodo forum gemeld?
Zou het zo zijn dat de Comodo firewall op in essentie legitieme installatie- en integratie-activiteiten reageert door "Virus!" te roepen, dan lijkt me dat een punt dat beter kan, en waard om te melden. Een neutraler melding zoals "Wilt u deze toepassing toegang verlenen?" zo mogelijk aangevuld met "Het betreft een mogelijk ongewenste applicatie", dat lijkt me beter.

Antwoord van BlueGriffon i.v.m. PUP.BUNDLEINSTALLER.SOMOTO : that's not a virus, that's a well known false positive ; no worries.
In ieder geval is de hele incredibar-toestand (voor mij) ongewenst en met neveneffecten (aanpassingen) die vragen oproepen.
De grens tussen eigenzinninge extra's, ad-ware en malware is niet zo duidelijk (lees mijn bemerking i.v.m. RECENT changes die Winpatrol had opgemerkt bij Flash Player en Silverlight op het tijdstip van de installatie van BlueGriffon).

Vinkjes voor een aangepaste installatie heb ik niet gezien of ik heb erover gekeken. Comodo zei wel degelijk virus. In zo'n situatie ga je niet direct denken aan een systeemherstelpunt maar ga je eerder om de besmetting zo veel mogelijk tegen te houden. Er waren overigens aanwijzingen dat software buiten het Windows-systeem "verrijkt" was. Nu, een systeemherstelpunt terugnemen kan nog altijd. Nu, ik heb weer een aantal dingen bijgeleerd (alhoewel ik eigenlijk liever mijn tijd in nog andere zaken wil steken).

Dit is nieuw voor BlueGriffon. Bij de versie die we vorig jaar probeerden zat deze adware nog niet. Helaas hebben we gisteren de Linux-variant getest, die geen meegeleverde rotzooi bevat, en dus niet gezien dat er adware bij de Windows-versie zat.

Installatie-instructies zijn nu toegevoegd.

Heb je bij het installeren van BlueGriffon wel gekozen voor (indien mogelijk) de Advanced of Aangepaste installatie, en de vinkjes weggehaald bij de adware componenten?
Bij het niet uitvinken van de aangeboden adware wordt die meegeïnstalleerd. (Dit is bij vrij veel freeware het geval.)
In dit geval betreft het blijkbaar de Somoto "Better Installer".
MBAM's omschijving PUP.BundleInstaller.Somoto geeft slechts aan dat het een Potentially Unwanted Program betreft. Een PUP is niet per se malware, ook adware en andere potentieel ongewenste extraatjes vallen onder die noemer. Maar dat ook adware stevige malware-trekjes kan hebben, dat heb je gemerkt. Lastig te verwijderen, zo bleek.
Is het niet veel verstandiger om Systeemherstel uit te voeren, naar een recent schoon Herstelpunt? Dat zou mijn keuze zijn. Het geeft waarschijnlijker een veel schoner resultaat dan de pogingen de diverse wijzigingen die aangebracht zijn door de adware te herstellen.
Succes.

BlueGriffon gisteravond geïnstalleerd op Windows 7 systeem. Meteen groot VIRUSalarm van Comodo-firewall !!
Malware bytes Anti-malware (MBAM) laten lopen en die vond de malware PUP.BUNDLEINSTALLER.SOMOTO (de exe heette BetterInstaller.exe).
Na herstarten was nog niet alles weg. Winpatrol verwittigde mij om de 30 seconden voor een installatiepoging van een Internet Explorer Add On C:\Program Files\Web Assistant\Extension32.dll (Versie 2.0.0.445 , geen naam van eigenaar bekend, blanco, niets ...), dan kwam een poging om een andere IE helper te installeren C:\Program Files (x86)\Incredibar.com\incredibar\1.5.11.14\bh\incredibar.dll (eigenaar Montera Technologies) en dan nog ..\1.5.11.14\IncredibarTlbr.dll (ook van Monteira).
Dat drietal kwam agressief terug maar WinPatrol hield ze tegen.
Met WinPatrol zo goed mogelijk deze BHO (Browser Helper Objects) onschadelijk gemaakt. Intussen was de opstartpagina van Firefox ook al gewijzigd in een incredibar-bladzijde. Verder viel in WinPatrol ook nog op dat recent (lees vandaag) Microsoft Silverlight en Adobe Flashplayer gewijzigd waren (heb de laatste versie van beide maar dat was eerder dan vandaag !!). Dus ook nog eens UNINSTALL van deze twee gedaan. Met Advance Systemcare 5 dan nog eens het register laten opkuisen (diepe registerreparatie met alle risico's vandien dat je misschien teveel opkuist).
Ik hoop dat nu alles terug proper is bij de volgende reboot...