LibreOffice

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

LibreOffice is het meestgebruikte gratis kantoorpakket. LibreOffice is een volwaardige vervanger van Microsoft Office. De office suite beschikt onder andere over een tekstverwerker, spreadsheet-programma, presentatie-programma en database-functionaliteit. LibreOffice is verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux.

LibreOffice is in 2010 afgesplitst van OpenOffice.org uit onvrede over het open source-beleid van Oracle, de toenmalige nieuwe eigenaar van OpenOffice.org. In 2012 is duidelijk dat LibreOffice actiever ontwikkeld wordt dan OpenOffice (dat door eigenaar Oracle is ondergebracht bij de Apache Foundation - waar het een bijna slapend bestaan leidt). Ook zijn veel Linux-distributies, zoals Ubuntu, overgestapt op LibreOffice. En tegenwoordig is LibreOffice het meestgebruikte gratis office-pakket.


LibreOffice Writer

LibreOffice beschikt over dezelfde componenten als Microsoft Office:
- een tekstverwerker (Writer, vergelijkbaar met Word)
- een spreadsheetprogramma (Calc, vergelijkbaar met Excel)
- een presentatieprogramma (Impress, vergelijkbaar met Powerpoint)
- een tekenprogramma (Draw)
- een formule-editor (Math)
- een database (Base, vergelijkbaar met Access)

LibreOffice werkt - via de CMIS standaard - ook samen met diverse content management systemen en document management systemen, zoals Alfresco en Microsoft SharePoint.

LibreOffice is een zeer uitgebreid en goed kantoorpakket dat ook in zakelijke omgevingen veel gebruikt wordt. Voor thuisgebruikers een absolute aanrader!

Android en iOS
Voor Android bestond sinds mei 2015 de LibreOffice Viewer waarmee je bestanden met Open Document Formaat (odt, ods en odp), Microsoft Office 2007/2010/2013 (docx, xlsx en pptx) en Microsoft Office 97/2000/XP/2003 (doc, xls en ppt) kon openen. Eind 2020 zijn als vervanging de Collabora Office apps voor Android en iOS in Google Play en de App Store verschenen.

Inst

Reacties

Of houd de linker alt-toets ingedrukt en type op je numerieke toetsenbord 0128 en laat dan de alttoets weer los.

Ik heb naast OpenOffice nu ook LibreOffice geïnstalleerd. LibreOffice werkt bij mij zeer langzaam en ook bij het toevoegen van onbekende woorden in spellingcontrole duurt erg lang. Ben ondanks de veroudering terug gegaan naar OpenOffice omdat dit bij mij uitstekend werkt. Ik hoop het programma OpenOffice nog jaren te kunnen gebruiken.nn

@ Frits van Pelt
Sorry ff n toelichting, ik weet niet hoe oud (of nieuw) je toetsenbord is maar op een ouder IBM/Windows toetsenbord (QWERTY) kan de toets direct rechts naast de spatiebalk soms nog het opschrift Alt dragen i.pv. het nieuwere ALTGR.
Maar het blijft dus wel de rechter toets direct naast de spatiebalk + 5

@ Frits van Pelt, rechts naast de spatiebalk ALTGR + 5 indrukken , dan verschijnt direct €
Je kan ook (heel lang) zoeken door in de menubalk invoegen → speciale tekens

Werkt in LO 5.2.1 en AOO 4.1.2

Euro teken € werkt niet in libreOffice, maar in Apache OpenOffice 4.1.1 wel.
Hoe komt dat ?

In windows 10 ziet het er niet zo mooi uit dan op deze pagina.

LibreOffice 64-bit: Impress crasht op PPS bestanden.

Van OpenOffice is voor elke taal een versie, LibreOffice bevat alle talen.

Tip voor mac gebruikers die Libre Office willen installeren:
geef in instellingen > beveiliging > tab algemeen tijdelijk aan dat programma's worden toegestaan van iedere bron, ook al geeft Libre Office geen melding. Installeer het hoofdprogramma en daarna het taalprogramma. Start Libre Office op met ongewijzigde veiligheidsinstellingen en maak een bestandje.
Daarna kun je bij veiligheidsinstellingen de instelling weer op app store en bekende ontwikkelaars zetten, want Libre Office doet het gewoon weer.
Het was even zoeken voor ik dit had gevonden.

Deze tip vond ik via http://www.libreoffi... dat naar http://www.italovign... verwijst. Hoewel het niet over de huidige OSX gaat, geldt het ook daar voor.

Libre is een prima office vervanger die bijna alles opent en je kunt hem ook standaard instellen op dat Docx documenten worden opgeslagen.
Voor wie af en toe office nodig heeft is dit een perfecte keuze en er komen regelmatig updates

Pagina's