Sumatra PDF

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Sumatra PDF is een vederlichte pdf viewer. Wie Adobe Reader te zwaar en traag vindt kan Foxit Reader proberen. Maar voor wie een nog lichter programma wil om pdf'jes te bekijken is Sumatra PDF de ideale software. Behalve het razendsnel bekijken van PDF bestanden heeft Sumatra PDF weinig extra functies.

Sumatra PDF is licht en start heel snel op. Een verademing voor wie het logge Adobe Reader gewend is. Sumatra PDF heeft een minimalistisch ontwerp en weinig verdere opsmuk, maar is heel doeltreffend voor wie gewoon pdf'jes wil bekijken. Zoomen en zoeken zijn natuurlijk wel mogelijk, maar daar houdt de functionaliteit ook wel zo'n beetje mee op.


(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Sinds versie 1.4 biedt Sumatra PDF ook de optie om browser-plugins voor Firefox, Google Chrome en Opera te installeren (klik bij het eerste installatiescherm op Options en zet een vinkje). Behalve PDF kun je met Sumatra eBook (ePub, Mobi), XPS, DjVu, CHM, SVG en Comic Book (CBZ en CBR) lezen.

Sumatra PDF is ideaal als je pc weinig geheugen heeft of als je een hekel aan wachten hebt... De pdf viewer is vertaald in het Nederlands (in te stellen onder Language | Change Language) en draait op Windows.

Inst

Reacties

Na enig aandringen en Sumatra openen en sluiten is het toch weer gelukt. Ben benieuwd wanneer edge weer stiekem als standaard wordt ingesteld.

Bij mij is Sumatra nu ook niet meer in te stellen als standaard app in Windows 10!

Is toegevoegd.

Het klopt niet dat Sumatra alleen maar PDF kan lezen. Sumatra PDF is ook uitstekend geschikt voor het lezen van ebooks (ePub). Verder geschikt voor MOBI, XPS, DjVu, CHM en voor Comic Books: CBZ en CBR.

Voorlopige eindconclusie is dat Sumatra PDF schoon is en niets te maken heeft met de plotseling optredende virusinfecties met vooral YesSearches op een van mijn PC's.

Mijn Windows 10 64-bit PC was alleen beveiligd met Windows Defender.
Avira is nu geïnstalleerd.
Volgens Avira bleek Windows Defender bleek al wel 240 versies van TR/Taranis.240 in quarantaine te hebben geplaatst.
Resultaat van ADWCleaner, MalwareBytes en Avira scans:
De PC was behalve met qksee ook geïnfecteerd met o.a.
ELEX.gen: \Programfiles (x86)\SearchesToYesbnd\Winsere.exe,
Elex1588736: \Programfiles (x86)\SearchesToYesbnd\bugreport.exe en met
TR/Taranis.2440: \ProgramData\Service1291\Service1291.exe.
Waarschijnlijk was het dus puur toeval dat de qksee snelkoppeling tevoorschijn kwam tegelijk met de installatie van Sumatra PDF. Waar het virus (3080 bestanden gevonden !!) dan wel vandaan kwam is mij een raadsel. Ik heb meerdere PC's. Alle andere PC's zijn schoon.

Ik heb nu wel op elke PC MBAM en Avira als virusscanners in gebruik.

Ik heb het installeren van Sumatra nog eens overgedaan en nu geen probleem met de adware qksee. Ik heb me dus vergist en qksee was dus blijkbaar onderdeel van een ander programma. Ik heb echter die dag alleen maar PDF-Xchange viewer verwijderd, voordat ik Sumatra installeerde. ??

Geen probleem hiermee gevonden, wel met PUP of adware (qksee).
Windows 10: Start, Instellingen, Systeem, Standaard apps.
Zoek de PDF extensie en koppel Sumatra PDF indien gewenst.

Het adware programma "qksee" wordt ongevraagd meegeleverd met Sumatra PDF!!!
Lijkt mij voldoende reden om het groene V-teken label te verwijderen.

Na de updates van microsoft gisteren (win 10), is sumatra niet meer als standaard pdf lezer in te stellen, oftewel deze gaat over op microsoft edge.
Waarschijnkijk hebben we een update nodig van sumatra.

Had graag gezien dat er parameters vermeld zouden worden voor een unattended installatie.