Macrium Reflect Free

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Macrium Reflect Free is een gratis programma om backups (images) te maken en je harde schijf te klonen. Macrium verifieert backups en verkleint ze door middel van compressie.

Macrium Reflect Free maakt images van partities of harde schijven. Klonen van een harde schijf - als je bijvoorbeeld data wilt overzetten naar een nieuwe SSD - is ook mogelijk.

Macrium Reflect kent behoorlijk wat opties in de gratis versie. Differentiële backups en incrementele backups (alleen de wijzigingen tussen de eerste volledige image en de huidige backup meenemen) blijven tegenwoordig helaas voorbehouden aan de betaalde versie. Ook kun je partities verkleinen of vergroten en opnieuw rangschikken.

De gratis versie kan images maken van schijven en partities en van een Windows-installatie. Afzonderlijke mappen backuppen is voorbehouden aan de betaalde versie, maar je kunt een dertig dagen proefperiode kiezen voor een eenmalige backup die je weer terug wilt zetten.

Met Macrium Reflect kun je je harde schijf herstellen (onder tabblad Restore) en ook een opstartbare reddings-cd/dvd of -usb maken. De interface is een beetje wennen, maar de uitgebreide mogelijkheden maken veel goed.

Macrium Reflect is sinds 2022 ook vertaald in het Nederlands.

De betaalde versie van Macrium Reflect heeft meer functies. Lees hier de verschillen.

Inst

Reacties

In het verleden heb ik allerlei imageprogramma's gebruikt zoals Driveimage, Norton Ghost, Acronis True Image, Aomei backup, Macrium reflect. Het enige programma dat bij mij nooit problemen heeft gegeven is de freeware versie van Paragon backup
zie https://www.paragon-... . Het is wat Spartaans en ik werk alleen met de herstel cd, maar dit gaat dan ook Feilloos. Bovendien kan ik met een wat oudere versie uit 2014 ook nog de master- en /of partitiebootrecords herstellen. Dit is handig bij de installatie van een nieuwe windows versie als deze weigert op te starten.

Zeer goed..zou eigenlijk standaard geleverd moeten worden bij een nieuwe pc.

Het programma AOMEI Backupper is ook zeer aan te bevelen. Gratis bovendien, zeer degelijk, intuïtieve gebruiksvriendelijke interface, veel mogelijkheden en tools inbegrepen, ...

redactie, de vergelijking met Norton Ghost is erg verleden tijd “end-of-life was announced for Norton Ghost on March 18, 2013” zie https://support.nort...

ook word je ...
zonder t ...

Opnieuw downloaden en installeren is niet nodig. Het programma detecteert zelf dat er een nieuwe versie is en stelt een update voor. Indien akkoord wordt er een snelle patch uitgevoerd en start het programma daarna opnieuw op. Ook wordt je automatisch herinnerd on een nieuwere Rescue CD te maken. Ik gebruik geen boot opstartmenu voor Windows, maar kan natuurlijk altijd starten van de Rescue CD en daarmee een goede backup maken van de boot en/of systeempartities.

Het zou me niet verbazen indien het door u gesignaleerde probleem door het volgende wordt veroorzaakt: bij sommige updates van MacriumReflect wordt vanwege bijvoorbeeld wijzigingen in WindowsPE, het noodzakelijk geacht een nieuwe HerstelOpstartCD te maken. (Een nieuwe USB-opstartstick kan natuurlijk ook!)
Als u in dat geval niet OOK de menu-versie in Windows aanpast zal deze dus dienst gaan weigeren als er een restore moet worden gedaan. Als er een nieuwe HerstelCD gemaakt wordt, direkt daarna deze zelfde versie ook in het WindowsOpstartMenu aanpassen.

Hier een overzichtje:
http://www.gratissof...

Het is inderdaad een heel mooi programma en ik gebruik het al heel lang. In de meeste gevallen levert een restore van een gemaakte image, op een externe USB harde schijf, (boot met HerstelCD) een goed resultaat met een perfect draaiende PC. Een paar keer echter lukte de restore niet en ik weet niet precies waardoor dat kwam. Het beste lijkt mij om een image te maken terwijl de PC geboot is van de herstel CD. Dat geeft de meeste kans op een succesvolle restore. Andere gratis backup programma's zijn er o.a. van Aomei en Easeus. Zeer betrouwbaar en nu ook gebruiksvriendelijker is Acronis TrueImage. Het is niet gratis, maar het geld zeker waard.