Macrium Reflect Free

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Macrium Reflect Free is een gratis programma om backups (images) te maken en je harde schijf te klonen. Macrium verifieert backups en verkleint ze door middel van compressie.

Macrium Reflect Free maakt images van partities of harde schijven. Klonen van een harde schijf - als je bijvoorbeeld data wilt overzetten naar een nieuwe SSD - is ook mogelijk.

Macrium Reflect kent behoorlijk wat opties in de gratis versie. Differentiële backups en incrementele backups (alleen de wijzigingen tussen de eerste volledige image en de huidige backup meenemen) blijven tegenwoordig helaas voorbehouden aan de betaalde versie. Ook kun je partities verkleinen of vergroten en opnieuw rangschikken.

De gratis versie kan images maken van schijven en partities en van een Windows-installatie. Afzonderlijke mappen backuppen is voorbehouden aan de betaalde versie, maar je kunt een dertig dagen proefperiode kiezen voor een eenmalige backup die je weer terug wilt zetten.

Met Macrium Reflect kun je je harde schijf herstellen (onder tabblad Restore) en ook een opstartbare reddings-cd/dvd of -usb maken. De interface is een beetje wennen, maar de uitgebreide mogelijkheden maken veel goed.

Macrium Reflect is sinds 2022 ook vertaald in het Nederlands.

De betaalde versie van Macrium Reflect heeft meer functies. Lees hier de verschillen.

Inst

Reacties

Ik gebruik dit schitterend programma al een paar jaar. Een backup van de c schijf (50 GiB) duurt 2 minuten een volledige restore van de C schijf duurt 4 minuten! Ik heb nog geen beter programma gebruikt dan dit!

Graag gedaan. Vanaf, ik denk versie 6, bestaat de mogelijkheid om in het boot-opstartmenu van Windows (ik bedoel dus NIET het menu behorend bij het Starticoon op het bureaublad) de Reflect-recovery-omgeving op te starten. Dit is dezelfde omgeving die je mogelijk al op een USB-stick of een CD/DVD hebt aangemaakt. Het item staat links op het scherm bij "Other Tasks". (Een manier om een boot-opstartmenu in Windows te maken / aan te passen is m.b.v. het programmaatje EasyBCD versie 2.2., maar "experimenteer" er niet ondoordacht mee.)

Geweldig, bedankt voor deze tip, direct een backup van m,n Windows PC gemaakt, Ik ben het helemaal eens met Kofschip....

Zelf vind ik dit een buitengewoon prettig, handig, snel en degelijk programma.
Het programma oppert de mogelijkheid een OpstartHerstelCD aan te maken in geval van eventuele windows-opstartproblemen in de toekomst. Deze OpstartCD of iets dergelijks gemaakt door een ander programma, is natuurlijk onontbeerlijk omdat anders in dat geval de gemaakte backups niet gerestored kunnen worden.
De gratis home-versie van het programma biedt de mogelijkheid een image te maken van de windows-partitie(s) en van 1 of meer partities. De interface vraagt mogelijk enige gewenning, maar voor mensen die goed op de "vinkjes" letten, willen lezen wat er op het scherm staat en enig begrip hebben wat een partitie is, moet het goed te doen zijn. Het proces verloopt ook bijzonder veel sneller dan bij bijvoorbeeld Redo dat op deze site, wat mij betreft, onbegrijpelijk hoge ogen gooit. Aanbevolen dus.