Windows 10

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Windows 10 is het eerste besturingssysteem dat Microsoft gratis weggeeft. Mits je een geldige licentie voor Windows 7 of 8 hebt. Windows 10 is een - ons inziens - geslaagde integratie tussen het vertrouwde van Windows 7 en het moderne van Windows 8. Plus nog veel handige nieuwe functies zoals de geïntegreerde zoekfunctie met assistent Cortana, de taakweergave, het actiecentrum met meldingen, de vernieuwde Windows Store voor apps, games, muziek, films en tv en Microsofts nieuwe, snelle browser Edge.

Inst

Hulp en ondersteuning: 

Reacties

er wordt me nu gevraagd om windows 10 te activeren: mijn licentie zou verlopen zijn...
was toch gratis?

Werkt hier ook niet zoals het moet! Op de laptop herstelt hij automatisch naar Win 7 na de laatste installatie heropstart van Win 10. Op de desktop wordt mijn grafische kaart niet helemaal ondersteund en heb ik rondomrond een zwarte kader van 3 cm! Hier gaan we nog wat wachten tot het helemaal op punt staat!

'Als WIn10 eenmaal is geactiveerd kun je zonder problemen een nieuwe Win10 erop zetten, mocht je dus een crash hebben over 15 maanden dan is er niets aan de hand en kun je het zo terug zetten.'
Goed om te weten, bedankt voor al je harde werk...windows7 helemaal updaten
;-)

Even een verslag van mijn eigen ervaringen.
Op een kale machine van 6 jaar oud Wim 7 geïnstalleerd met SP1 maar zonder alle updates na SP1 (die DVD heb ik hier liggen). Key ingevoerd en geactiveerd.
Vervolgens Win10 erop proberen te zetten en alles leek goed te gaan totdat hij daadwerkelijk Win10 wil gaan installeren en na 1% stopte hij met de mededeling dat er een onbekende fout was opgetreden (lekker duidelijk...)
Nog een keer geprobeerd (je weet immers nooit) maar helaas, hetzelfde resultaat.

Vervolgens Win7 eerst laten updaten en 180 updates en 2 uur later was hij helemaal bijgewerkt. Eerst een image gemaakt met Acronis.
Vervolgens met de Win10 iso proberen te updaten, ging als een zonnetje. Ongeveer 45 minuten tot een uur later was alles klaar.
Key gezocht in Win10, geen key aanwezig maar gaf wel aan dat hij geactiveerd was.

Vervolgens image van Win7 teruggezet. Liep zonder een probleem, dus wat sjaak voorstelt met dubbele boot moet zonder meer mogelijk zijn.

Vervolgens WIn10 iso opgestart en Win 10 opnieuw helemaal kaal geïnstalleerd (daarbij de schijf geformatteerd zoals dat kan in de installprocedure) en dus helemaal vanaf scratch geïnstalleerd. Werd direct herkend en geactiveerd.

Mijn conclusie is dus:
-Eerst Win7 helemaal updaten naar de laatste stand voor je kunt updaten naar Win10.
-Eenmaal omgezet naar Win10 wordt de key opgeslagen ergens op een MS server.
-Je kunt Win7 zo weer terug zetten als je wilt.
-Als WIn10 eenmaal is geactiveerd kun je zonder problemen een nieuwe Win10 erop zetten, mocht je dus een crash hebben over 15 maanden dan is er niets aan de hand en kun je het zo terug zetten.

zou stilaan oppassen met geforceerde updates aan te bevelen, want het kon niet uitblijven.
https://www.security...

Dit lijkt jouw verhaal te bevestigen:
http://www.howtogeek...
Geen nieuwe Win10 productkey op de hardware, maar een ID op de MS-servers dat je PC is qualified for Win10. Bij de schone installatie moet je enkele keren het invoeren van de product-key overslaan. Als het goed is zal binnen enkele dagen Win10 zichzelf dan activeren a.d.h.v. bij de upgrade opgeslagen ID op de MS-servers.
Dat betekent dat je vrijelijk kunt switchen van HDD met Win8 (prodkey op hardware) naar HDD met Win10 (ID op servers). Zou dan ook een Dual-boot mogelijk zijn???

Ik zie dat mijn reacties verkeerd om gepost zijn. Lees dus eerst mij (lange) eerste reactie en dan pas wat hieronder staat.

O, en nog even vergeten, niet altijd is de key opgeslagen op het MB (in de SPectre dus op de Bioschip) met UEFI.
Ik heb een Dell laptop en die heeft een Win8 sticker (met key) en die heeft ook UEFI mogelijkheden. Deze staan standaard niet aan maar kunnen in de BIOS worden aangezet.
Ik neem aan dat dit een van de allereerste modellen was met Win 8 en UEFI want tegenwoordig staat UEFI standaard aan (in ieder geval bij de laptops die wij gebruiken op de zaak), bij deze dus niet. En die DELL heeft een sticker voor Win8 (dus niet Win8.1) pro versie. Deze ga ik van het weekend upgraden naar 10 e, vervolgens helemaal leegpoetsen en daarna direct Win 10 erop zetten. Ik laat het resultaat wel weten.

Hoi Sjaak, uit ervaring met meer dan 200 HP Spectres op het werk kan ik vrijwel met zekerheid zeggen dat bij dat model de key in de bios chip zit opgeslagen. Tenzij de techneut van HP heeft gelogen is het bij dat model dat de Bios chip de Bios herbergt en op een apart stukje van die chip (niet zichtbaar in de bios of iets dergelijks, het is alleen op diezelfde chip opgeslagen)de key opgeslagen en volgens diezelfde monteur is dat stuk van de chip niet overschrijfbaar. Voor wat ik vervolgens begrijp uit alles wat ik lees wordt bij Win 7 de key dus omgezet bij een upgrade en kun je die uitlezen, bij UEFI wordt de key ook omgezet maar omdat die niet kan worden opgeslagen (niet overschrijfbaar) wordt hij aan de hardware ID gekoppeld en opgeslagen bij MS op de servers waardoor MS weet bij herinstallatie dat Hardware id nummer x Win 10 legaal mag draaien.
Zo heb ik een en ander begrepen van de monteur van HP en van wat ik nu lees maar het kan goed zijn dat dit soms wel zo is en soms niet zo is, ik kan dat niet met zekerheid zeggen.

Als dat verhaal klopt dan kun je dus met jouw verhaal de HDD met Win 8 gebruiken (de key kan niet worden overschreven en blijft dus werken met WIn8) en met de HDD met Win 10 werken (Id staat op server bij MS en is dus ook legaal) Als ik het zo lees dan lijkt dat inderdaad te kloppen maar ik moet zeggen dat ik nog niet heb gelezen dat iemand het heeft uitgeprobeerd zoals jij het nu zegt.
Als je hier door gaat grasduinen http://www.tenforums... dan zie je toch een heleboel artikelen die daar toch op lijken te wijzen. Hoe je Win 10 over WIn 8 zet bij UEFI staat erin en ook hoe je weer terug kunt en ik in het forum zelf ergens gelezen dat iemand Win 10 had geïnstalleerd en claimde dat hij daarna een image van Win 8 (die hij eerst had gemaakt) terug kon zetten.
Nu weet ik dat heel veel mensen op dit moment van alles schrijven en ongetwijfeld zal er veel van niet kloppen maar het geeft je toch te denken. Helaas kan ik het zo snel dat artikel niet terug vinden, de reacties op de forums (Fora? Forums?)zijn tientallen per uur en je kunt de conversaties gewoonweg niet meer volgen, zo snel gaat het momenteel.
Wil je het dus zeker weten, ik zou zeggen probeer het uit!
Wat kan er mis gaan? In het ergste geval zegt hij dat Win 8 illegaal is, big deal....

Windows 10 wordt gratis uitgedeeld door MS.Waarom moet er dan in godsnaam weer een productcode op? Echt MS om de zaak nodeloos ingewikkeld te maken. Een schone installatie of een upgrade moet toch in een poep en een scheet kunnen zijn gebeurd? Die achterlijke productcodes..stop daar nou een keer mee MS. Is achterhaald. Neem een voorbeeld aan tig Linuxdistributies. Binnen een uur is je pc/laptop klaar voor gebruik.Geen activatie narigheid. MS had bij de grote winkelketens gewoon een gratis dvd moet neerleggen met Windows 10 in alle varianten er op gebrand. Of had een Windows 10 tijdschrift uitgeven met een Windows 10 dvd erbij. Zonder die achterhaalde productcodes.

Pagina's