LibreOffice

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

LibreOffice is het meestgebruikte gratis kantoorpakket. LibreOffice is een volwaardige vervanger van Microsoft Office. De office suite beschikt onder andere over een tekstverwerker, spreadsheet-programma, presentatie-programma en database-functionaliteit. LibreOffice is verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux.

LibreOffice is in 2010 afgesplitst van OpenOffice.org uit onvrede over het open source-beleid van Oracle, de toenmalige nieuwe eigenaar van OpenOffice.org. In 2012 is duidelijk dat LibreOffice actiever ontwikkeld wordt dan OpenOffice (dat door eigenaar Oracle is ondergebracht bij de Apache Foundation - waar het een bijna slapend bestaan leidt). Ook zijn veel Linux-distributies, zoals Ubuntu, overgestapt op LibreOffice. En tegenwoordig is LibreOffice het meestgebruikte gratis office-pakket.


LibreOffice Writer

LibreOffice beschikt over dezelfde componenten als Microsoft Office:
- een tekstverwerker (Writer, vergelijkbaar met Word)
- een spreadsheetprogramma (Calc, vergelijkbaar met Excel)
- een presentatieprogramma (Impress, vergelijkbaar met Powerpoint)
- een tekenprogramma (Draw)
- een formule-editor (Math)
- een database (Base, vergelijkbaar met Access)

LibreOffice werkt - via de CMIS standaard - ook samen met diverse content management systemen en document management systemen, zoals Alfresco en Microsoft SharePoint.

LibreOffice is een zeer uitgebreid en goed kantoorpakket dat ook in zakelijke omgevingen veel gebruikt wordt. Voor thuisgebruikers een absolute aanrader!

Android en iOS
Voor Android bestond sinds mei 2015 de LibreOffice Viewer waarmee je bestanden met Open Document Formaat (odt, ods en odp), Microsoft Office 2007/2010/2013 (docx, xlsx en pptx) en Microsoft Office 97/2000/XP/2003 (doc, xls en ppt) kon openen. Eind 2020 zijn als vervanging de Collabora Office apps voor Android en iOS in Google Play en de App Store verschenen.

Inst

Reacties

Ik gebruik Apache OpenOffice 4.1.1 en kan het met die Writer ook gewoon openen.

Heb het geprobeerd en hier lukt het zonder probleem met LibreOffice v5.0.0
Ga naar de website en sla het .DOC bestand op op uw harde schijf.
Dubbelklik erop en er gaat een venster open (Windows 8.1) met de vraag of je dit echt wilt.

Klik op 'Openen', en LibreOffice gaat open met het gevraagde bestand.
Lukt het zo niet, start dan eerst LibreOffice Writer op en ga naar het bestand op uw HD.
Nu zou het toch moeten lukken?

Heb LibreOffice geïnstalleerd. Echter nu bemerk ik dat wanneer ik naar een website surf, bijv. deze: "...[DOC]Huur-garage-overeenkomst - Advocaat Dirk Vandamme...", ik die niet kan openen. Telkens wordt de vraag gesteld 'openen, opslaan of annuleren', Maar wanneer ik openen kies kom ik toch terecht bij 'opslaan als'... En opslaan lukt ook niet... Kan iemand helpen?

Standaard krijg je met de groene knop volgens mij de 32-bit versie. De meeste computers zijn tegenwoordig 64-bit. Of het veel uitmaakt in snelheid weet ik niet, maar je kunt ook specifiek de 64-bit versie downloaden.

Ja, klopt. Hebben ze een beetje onhandig gedaan.

tja, het gaat dus om een aparte link op iets wat er als één (grote) knop uitziet ....

Je moet klikken op Hoofd installatieprogramma, niet op Torrent.

de download levert alleen een Torrent-bestandje. Wat betekent dit?

Graag gedaan, probeer het dan ineens maar met de nieuwste versie.
En juist, het is niet nodig om steeds de vorige versie te verwijderen, maar zo is steeds alles 'vers', en de vorige instellingen worden, bij mij toch, steeds behouden.

Bedankt voor uw reactie. Tot op heden nooit de vorige installatie ongedaan gemaakt, in principe is dat ook niet nodig, en dat ging altijd perfect. Mijn Anti-Virus programma is recent wel gewijzigd dus ik zal uw suggestie eens opvolgen (Anti-Virus programma even uitzetten voor installatie). In ieder geval nogmaals bedankt voor uw reactie.

Pagina's