Windows 10

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Windows 10 is het eerste besturingssysteem dat Microsoft gratis weggeeft. Mits je een geldige licentie voor Windows 7 of 8 hebt. Windows 10 is een - ons inziens - geslaagde integratie tussen het vertrouwde van Windows 7 en het moderne van Windows 8. Plus nog veel handige nieuwe functies zoals de geïntegreerde zoekfunctie met assistent Cortana, de taakweergave, het actiecentrum met meldingen, de vernieuwde Windows Store voor apps, games, muziek, films en tv en Microsofts nieuwe, snelle browser Edge.

Inst

Hulp en ondersteuning: 

Reacties

Hier net zo. Ik krijg een schermpje 'er is iets gebeurd'. Het tegendeel is waar, er is niets gebeurd. Er wordt wel contact opgenomen met akamai door Setup.Host.exe maar de verbinding wordt verbroken.

Dat lijkt me helemaal te kloppen Willempie. Bij Win7 staat de productkey op een sticker, bij Win8.x Uefi echter niet, daar staat hij ergens op de hardware, volgens MS op het moederbord. Als de upgrade is uitgevoerd, staat de nieuwe Win10 key bij ex-w8 dus ook op het moederbord en bij ex-w7....? Waarschijnlijk alleen in het register, daar staat ook altijd de gebruikte prod.key.

Maar wat zou er gebeuren als ik voor de upgrade een backup heb gemaakt door de HDD te klonen naar een andere HDD. Het moederbord heeft na de upgrade de key van Win10, maar ik doe de gekloonde Win8 HDD in de PC, kan ik dan Win8 nog wel legaal opstarten, of ziet hij de combinatie WIn8 met de key van Win10 als illegaal? Of worden beide (Win8 en Win10) prod.keys opgeslagen op de hardware en kan ik rustig switchen van de HDD met Win8 naar de HDD met WIn10 en vice versa?

Merel, bedankt maar dat is niet wat ik wil.... Ik wil een 100% geformatteerde, lege HDD zodat ik er voor 100% zeker van kan zijn dat er niet 1 dll of 1 xml file is achtergebleven. Ik wil dus vanaf een lege disk opbouwen. De reden is simpel, ik (en ik zie op het net dat ik niet de enige ben) heb geen vertrouwen dat de door jouw beschreven methode ook echt alles 100% verwijdert.

Ik heb nog geen tijd gehad om de methode die ik heb beschreven te testen maar ik lees twee dingen. Sommigen gebruiken bovenstaande methode en dat werkt, anderen geven aan dat als er eenmaal Win10 er op heeft gestaan, je de zaak kunt formatteren en daarna zonder key Win10 kan installeren. Schijnbaar slaat MS een Hardware ID op (zelfde ID die ze gebruiken om die gepersonaliseerde advertentie troep naar je te sturen?) en weet dus dat je pc een legale versie van Win 10 had. Dus hoef je geen key meer in te voeren.
De vraag is echter wel waarom sommige mensen de ene methode kunnen gebruiken en andere mensen niet, daar werkt het dus met de andere methode. Daar zijn de geleerden het nog niet over eens maar de consensus is geloof ik wel dat het waarschijnlijk iets met UEFI en licentievorm (losse licentie, licentie in de bios, dat soort zaken)te maken heeft.

Hoe het ook zij, de door mij beschreven methode schijnt te werken. Soms moet je dan de "nieuwe" key invoeren in Win 10 bij schone installatie en in sommige gevallen niet. Maar de methode an sich, die werkt schijnbaar vlekkeloos.

Ding werkt voor geen meter.

Willempiesnor, installeren zoals de redactie aangeeft met Media Creation Tool, wil je na de installatie een schone pc (dus zonder dat W7 er nog opstaat, gebruik dan de Windows C-opruiming incl systeembestanden (dan worden oudere W-systemen defenitief verwijderd), die opruiming heeft wel tot gevolg dat als W10 je toch om welke reden dan ook niet zint je niet meer terug kan naar W7

Bedankt maar ik wil juist een schone pc. Ik ben er al achter, het werkt niet. Na wat lezen heb ik het volgende gevonden (let op, niet getest door mij dus ik weet niet zeker of het klopt maar het klinkt aannemelijk)
1.Installeer Win 7 of misschien is hij al geïnstalleerd en activeer deze.
2.Start de ISO en draai het upgrade gedeelte.
3. Als hij klaar is, zoek dan een tool (er zijn er vele) waarmee je de sleutel kunt uitlezen. Je zult dan zien dat de sleutel is verandert, de Win7 sleutel is dus aangepast voor WIn10.
4.Schrijf deze sleutel op en bewaar deze goed. Zet hem op een sticker en plak hem op je pc
5.Start nu de ISO weer en voor een geheel nieuwe, schone installatie uit. De HDD wordt dan geformatteerd en er staat en verse, schone, lege Win 10 op.
6. Voer nu de sleutel in die je hebt opgeschreven en voila, een schone verse Win10 installatie

Nogmaals, ik heb het net pas gevonden maar het lijkt mij zeer aannemelijk en als ik morgenavond de tijd heb zal ik dit zeker proberen.

Je pc rechtstreeks bijwerken met de Media Creation Tool is wel veel makkelijker (en dan behoud je al je instellingen en documenten). Maar je kunt ook eerst een installatie-dvd/usb maken en die voor de zekerheid achter de hand houden, dan kun je later alsnog een verse installatie doen. Vergeet niet eerst een backup te maken van al je gegevens!

Okee, even een niet zo slimme vraag waarschijnlijk. Ik begreep dat je Win10 als soort van Update over je Win 7 (in mijn geval) heen moet zetten.
Lees ik hier nu goed dat ik Win10 kan installeren en daar de sleutel van 7 kan invoeren? Of begrijp ik dit nu fout?
Ik wil namelijk veel liever Win10 helemaal schoon installeren als het mogelijk is...

Pagina's