BleachBit

Info

Ons oordeel

Download

Details
Licentie: 
Open source
Categorie: 
Pc schoonmaken
Taal: 
Nederlands en Engels
Omschrijving software: 

BleachBit is een snelle open source schoonmaker die draait op Windows én Linux. BleachBit ruimt de gebruikelijke internet- en gebruikerssporen op van programma's als Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera, Edge, Java, VLC, Windows Mediaspeler, Microsoft Office, LibreOffice, Skype, Zoom en veel meer. Verder kan BleachBit sporen en bestanden ook onherstelbaar vernietigen met de ingebouwde shredder.

BleachBit is zowel voor Linux als Windows beschikbaar. Voor Linux is BleachBit wat CCleaner voor Windows is. Maar ook voor gevorderde Windows-gebruikers is BleachBit een interessant programmaatje. BleachBit wordt zonder extra gebundelde software geleverd (wat bij de meeste gratis Windows-software tegenwoordig standaard is) en heeft een ingebouwde shredder waarmee je sporen kunt wissen, maar ook bestanden kunt vernietigen via het contextmenu in Windows Verkenner.

Tevens zijn onder het File (Bestand) menu diverse opties voor het shredden van bestanden en mappen en het wissen van vrije ruimte te vinden. BleachBit is uit te breiden met veel extra schoonmaakfunctionaliteit door onder Edit | Preferences een vinkje te zetten bij Download and update cleaners from community (winapp2.ini).

Bij BleachBit moet je zelf vinkjes zetten bij wat je wilt weggooien. Let dus heel goed op wat je aanvinkt, want anders kun je zomaar wachtwoorden en andere nuttige informatie verwijderen (vink wachtwoorden niet aan)! BleachBit is voor gevorderde Windows-gebruikers!

BleachBit is snel, open source en uitbreidbaar en heeft een ingebouwde bestandsversnipperaar. Voor gevorderde Windows-gebruikers een mooi programmaatje en voor Linux-gebruikers een must! Er is ook een portable versie van BleachBit. Voor gewone pc gebruikers raden wij een andere cleaner aan!

inst

Reacties

Aanvulling op mijn eigen tekst.

Bleachbit wordt aangeboden in het (L)Ubuntu softwarecentrum. Kennelijk vertrouwt Ubuntu dit programma wel.

Hieronder mijn reactie op de tekst van RR, de redactie en gertjan.

Ik gebruik Lubuntu, het kleine broertje van Ubuntu. De laatste tijd veel updates binnengehaald. Mijn systeem was merkbaar langzamer dan na de verse installatie in juli 2014. Het lag niet aan de browsers (Firefox en Chrome), die schoon ik minimaal wekelijks. Het moest dus wat anders zijn.

Na wat googlen heb ik gisterochtend in de terminal de volgende commando's laten uitvoeren:

sudo apt-get clean autoclean
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoremove

en daarna nog de tip van de site van pjotr (die n.m.m. zeer deskundig is op dit gebied): https://sites.google... (punt 1 en 2).

Alles leek goed te zijn gegaan. Het systeem is merkbaar sneller, maar 's-avonds bleek Thunderbird in het Engels te zijn. Met het opnieuw uitvoeren van taalondersteuning (ook weer een tip van Pjotr), was deze weer in het Nederlands.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ook zonder het gebruik van Bleachbit wat fout kan gaan.

Na deze ervaring ben ik gaan zoeken naar een schoonmaakprogramma die net als Ccleaner in Windows het schoonmaken voor zijn rekening neemt. En dan kom je vanzelf bij Bleachbit uit. Duidelijk is dat er voor en tegenstanders zijn. Maar wie heeft er gelijk? Ik denk dat het wel van belang is dat je dit programma niet uitvoert als root. Het lijkt mij dat het programma dan weinig schade kan berokkenen.

Ik heb debian,en heb nog nooit gebruik gemaakt van programma's als bleachbit.Als je de instellingen van je webbrowser enz. goed hebt staan is dat in Linux ook niet nodig.
Linux werkt nu eenmaal anders dan Windows,je moet die 2 besturingssystemen niet met elkaar vergelijken.Doe je dat wel dan moet je niet aan Linux beginnen.Stel dat je vandaag een distro installeert dan loopt deze over een jaar nog net zo snel.Omdat Linux geen register heeft,hoef en kun je ook niet defragmenteren.En ik kan het weten,want ik heb nu ruim 10 jaar Linux op mijn PC.Wat ik op programma's als bleachbit tegen heb is,dat als je er geen verstand van hebt en niet goed weet wat je wel en niet moet aanvinken,dan kun je inderdaad je besturingssysteem om zeep helpen,en kun je alles opnieuw gaan installeren.

Schoonmaakprogjes in Linux zijn overbodig, in de link nog een waarschuwing voor o.a. BleachBit
Rather dangerous if you don't know what you're doing.

http://www.dedoimedo...

Wij hebben in al die jaren onder Ubuntu nooit problemen gehad met BleachBit. Het zou informatiever zijn als de webmaster van Computertip (wat overigens een uitstekende website voor Linux-gebruikers is) zou vermelden wat er dan precies beschadigd raakt met BleachBit in plaats van dit zonder verdere uitleg te beweren.

Gebruik deze prog nooit in linux Ubuntu , lees in de link waarom:
https://sites.google...

Excuses, is nu goede downloadlink

Verkeerd link bij de Windows versie :(

Pagina's