Aldfaer

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 5.4 (208 stemmen)
Voor Windows

Aldfaer is een gratis Nederlands programma voor stamboomonderzoek dat door bijna alle hobby-genealogen wordt gebruikt. Het heeft uitgebreide mogelijkheden om informatie over personen in te voeren. De gevonden stamboomgegevens kunnen op heel veel - grafische - manieren in een rapport worden omgezet. Aldfaer is een must voor stamboomonderzoekers.

In het Fries betekent Aldfaer 'oudvader'. Dit programma van Nederlandse oorsprong wordt sinds 1998 gemaakt door de Stichting Aldfaer en is tegenwoordig dé standaard voor amateur-stamboomonderzoekers. Aldfaer kent zeer veel opties om gegevens in te voeren en stambomen te genereren. Ook kunnen met Aldfaer stambomen op websites worden gepubliceerd.


(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Op de Aldfaer website is ook een actief forum te vinden waar vragen over Aldfaer kunnen worden uitgewisseld met andere genealogen.

Categorie: 
Stamboomonderzoek
Versienummer: 
4.2
Laatst gewijzigd: 
4 januari 2011
Licentie: 
Freeware
Taal: 
Nederlands
Geschikt voor: 
Windows XP/Vista/7/8
Website: 
Download: 
 


Reacties

Hoho,
Aldfaer is modern en goed, heel goed zelfs. Maar "door bijna alle hobby-genealogen in gebruik" ? Dat zeker niet. De markt is (werd) gedurende vele jaren voor een belangrijk deel bepaald door pro-gen ( http://www.pro-gen.nl/ ). Maar pro-gen raakt (is) zijn leidende positie langzamerhand kwijt omdat er nog steeds geen windows-versie van is uitgebracht.

Progen raakt hardhollend zijn aanhang kwijt aan o.a. Aldfaer. Een windows versie hoeven we imho niet te verwachten. Vragen hierover zijn op het Progen forum bijna "onfatsoenlijk" en zo wordt er ook op gereageerd.
Waar de auteurs wel goed in zijn is het werkend maken van progen op de nieuwste windows versies via dosboxen. Maar dat geeft her en der best problemen.
Je moet wel heel erg aan progen gehecht zijn om je genealogische gegevenss zo te willen beheren: via een dosbox....
Nee, mijn advies: progen gebruikers, sla je werk op in een gedcom bestand, stap over op aldfaer, lees je gedcom bestand in en ga verder het je hobbie.....

Beste Pro-Gen "verlaters"  ik gebruik bijna vanaf het begin Pro Gen en ben er nog steeds tevreden over.  Ik heb inmiddels 100 verschillende kwartierstaten in mijn Pro Gen bestand en ik daag iedere Aldfaer gebruiker uit om in enkele gezinnen 15 kinderen in te voeren . Dat is in uit te draaien Pro Gen een peuleschil en gaat in Aldfaer niet echt snel.....

Dus ik gebruik Pro Gen om in te voeren en Aldfaer soms om uit te draaien. Ik wil beide niet missen. En we leven in een vrij land

Ik ben ook nog steeds een tevreden gebruiker van Pro-Gen alhoewel ik soms ook Gramps gebruik omwille van de zeer vele mogelijkheden en ook het feit dat dit programma zowel voor Windows als Linux beschikbaar is. Bovendien mag niet vergeten worden dat Pro-gen in feite al een Windows programma is, het draait via de console. Ook naar Linux toe is er verbetering. Pro-Gen kan al worden opgestart via Wine, alleen het printen lukt nog niet via Wine.

Met Pro-gen kun je razendsnel werken met functietoetsen. Sneller dan met een muis. Geeft ook nog minder kans op RSI. En ik Aldfaer kan ik nog steeds mijn patroniemen niet goed kwijt. In Pro-gen is een patroniem een achternaam als er niets anders is, en een aparte toevoeging aan de voornaam (en geen 2e voornaam zoals in Aldfaer) als er wel een achternaam is.

Als de vereisten zijn :
a) Nederlandstalig programma
b) behoorlijke kwaliteit
c) gratis

dan zijn er nog andere mogelijkheden.

b.v. Legacy http://www.legacyfamilytree.com/
http://www.legacynederlands.com/

Men kan ook eens op deze site kijken : http://www.gensoftreviews.com/?from=oldsite

Aldfaer.
De ontwikkelingen van de laatste jaren beperken zich vooral tot verbeteringen in de rapportage.
Ik meen dat de mogelijkheden van Aldfaer en de interne structuur van de Aldfaer-databank niet zo rijk en flexibel zijn als bij de betere genealogieprogramma's.

2.
Volgende link lijkt ook nuttig :
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_genealo...

3.
Over de GEDCOM standaard : http://en.wikipedia.org/wiki/GEDCOM
Een must voor een stamboomprogramma. Dat is nu vrijwel altijd het geval maar het is ooit anders geweest.
Twee belangrijke redenen.
a) Naarmate je stamboomonderzoek vordert, zal je in contact komen met andere onderzoekers of verre familieleden en dit laat je toe gegevens uit te wisselen.
b) als BACKUP. Het is een tekstbestand dat je in uiterste nood altijd kan gebruiken (ook om in een ander programma te importeren). Je kan het ook lezen (en begrijpen mits wat oefening) en editeren.

De meeste stamboomprogramma's gebruiken een eigen databasestructuur.
Nu is een goede database ook een rijke (relationele) database met veel soorten relaties in willekeurige aantallen.
Dat wil zeggen ook kwetsbaar en na verloop van tijd kunnen zich daarin inconsistenties voordoen.
Goede programma's voorzien check- en recoveryprocedures maar als niets meer helpt, is een Gedcom-bestand een laatste uitweg. Soms met gedeeltelijk verlies aan informatie.

Gedcom is een standaard (of beter een generatie van standaarden) en zowat elk programma doet helaas op sommige vlakken zijn eigen zin.
Maar goed : het meeste zal zo wel te recuperen zijn en gegevensuitwisseling werkt voor het allergrootste deel wél.
Bewaar je gedcom op andere plaatsen dan je eigen computer : b.v. een USB-stick of op een gmail aan jezelf gericht.

In de EERSTE PLAATS zou ik kijken of een programma een goede databank(structuur) heeft en je goed (kritisch) ondersteunt bij de datainvoer.
Een goed bronnenbeheer is ook belangrijk. Zo niet zie je na een tijdje (of later als je terug verder wil werken) niet meer het bos door de bomen of ben je vergeten wat de oorsprong van een bepaald gegeven was.
Een goed programma dient aan vele voorwaarden te voldoen. Aan sommige zaken denk je niet zo direct wanneer je op punt staat met een stamboom te beginnen.
Een voorbeeld : de mogelijkheid om twee personen (of zelfs een ganse tak voorvaderen te versmelten).
B.v. 1) je hebt al een aantal personen en op bepaalde dag stuit je ergens op een gegeven over iemand die wel eens dezelfde persoon zou kunnen zijn als een voorvader die al in je databank staat. Dan is het wijs van voorlopig een aparte persoon daarvan te maken totdat je zekerheid hebt dat het wel over dezelfde persoon gaat (denk aan patroniemen zoals Willem Willems).
Als je over "beide" al heel wat verzameld hebt, is het wel handig als je ze kan versmelten tot één zonder alles te hertypen.
2) wanneer je een Gedcom-bestand van iemand ontvangt waarin ook reeds bekende personen staan.

In de TWEEDE PLAATS moet je stamboomprogramma nauwgezet de GEDCOM-standaard volgen bij het importeren en exporteren. Volgens deze standaard communiceren genealogieprogramma's met elkaar. Geen enkel programma is daarin perdect (daar bestaan testdatasets voor) net zoals niemand foutloos is bij "Het Groot Dictee der Nederlandse Taal".
Er zijn helaas wel programma's die veel smurrie exporteren en maar de helft verstaan van een correct Gedcom-bestand.

Pas in de LAATSTE PLAATS zou ik kijken hoeveel rapporten een programma kan maken, hoe mooi die zijn en of er ook een website mee kan gemaakt worden.
Er zijn massa's (gratis) programma's en utilities voorhanden en via een Gedcom-bestand kan je dus van het ene naar het andere.

Ik wik mijn woorden maar voor een gratis programma zou ik in de eerste plaats denken aan RootsMagic Essentials
http://www.rootsmagic.com/Essentials/

Legacy http://www.legacyfamilytree.com/ is ook een mogelijkheid en kan in een Nederlandstalige versie geïnstalleerd worden.
De gratis versies van deze beide programma's trachten je te plagen door een paar tabbladen waar steevast op staat dat deze enkel in de betalende versie beschikbaar zijn.
Laat je niet opjutten. Als je b.v. een parenteel wil bekijken, klik dan op "rapporten", kies het juiste rapport en kies vervolgens "preview".
Dat komt in de praktijk qua resultaat op hetzelfde neer.
Overigens zijn de betalende versies van stamboomprogramma's helemaal niet duur (vergeleken met andere soorten software) : enkele tientallen Euro's hoop en al.

Nog enkele andere namen (maar waarmee ik geen ervaring heb) : Ahnenblatt http://www.ahnenblatt.com/ (ook in het Nederlands) ; Gramps http://gramps-project.org/ ook in het Nederlands en ook voor Linux en Mac (lijkt me wel een installatie voor gevorderden) ;

Een niet zo positieve recensie over Aldfaer : http://www.tamurajones.net/Aldfaer4.0.xhtml
De grote verdienste van Aldfaer is geweest dat zij het eerste Nederlandstalige genealogieprogramma hebben ontwikkeld dat onder Windows draaide.
Dat is inmiddels ongeveer 10 jaar geleden. Sindsdien is de wereld blijven draaien en zijn er ook andere en m.i. betere Nederlandstalige genealogieprogramma's beschikbaar.

Gratis nederlandstalige stamboom software.

http://www.stamboomgids.nl/software/nederlandstalig/

Hallo,

Op 2 verschillende computers heb ik het Aldfaer programma gebruikt.
Mijn vraag: hoe kan ik deze 2 programma's samenvoegen tot één up to date programma?
Hartelijk dank.
Groet,
Pierre Stakenborg.

ben geneaogolist ook, heb er drie achter de rug.

De ervaring heeft me geleerd een eigen ontwerp te maken, kan heel simpel,heb er zelfs website van gemaakt. paar kolommen en paar pijltjes en alles komt duidelijk en simpel over. ( kompozer is niet zo moeilijk te hanteren)

Heb meerdere van aldfaer programma's gehad maar hoe goed ook bedoeld van de makers na verloop van tijd nieuwe versie, niks meer leesbaar en aan de familie die je het tenslotte wil tonen niet bruikbaar, of zichtbaar.

Al deze programma's goed bedoeld maar moeilijk bruikbaar.

Beste stuurlui (immers die staan vaak aan de wal).
Jullie weten best wel dat heel veel PROGEN-gebruikers nog steeds zeer tevreden zijn met hun versie van PG en niet hopeloos zitten te wachten op de Windows-versie van het (hun) uiterst vriendelijke genealogie programma.
Uiteraard de wereld draait door (gelukkig) en kenners weten heel goed dat er gewerkt wordt aan een Windows-versie maar dat nieuwe product moet wederom à la Carte zijn en geloof mij: het komt er aan !!! Versie 3.20 (zonder DOS-box).
Dat PROGEN zijn goede positie kwijt is dat lijkt mij een loze opmerking; de toekomst zal het leren !

Ik wil helemaal geen Windows-versie van Progen ! Momenteel heb ik progen draaiende op mijn Mac Air. Werkt voortreffelijk en voordeel van de Mac is dat een upgrade niet kostbaar is. Windows 8 kost vast weer 100 tot 200 euries en dat in deze crisis tijd.

Razend nieuwsgierig hoe een dos programma Pro-Gen op een macbook pro werkt. Graag reacties.

Vanmiddag gaf Super Anti Spyware na een diepe scan aan dat er een trojaans paard in de uninstall.exe van Aldfaer zat.
Na verwijdering van het bestand vond S.A.P ook na een diepe scan niets meer.
Is dit een valse melding of is er echt iets mis met dit overigens uitstekend werkende programma.

wil nieuwste versie ALDFAER DOWNLOADEN

start heden hopelijk lukt het

En als aldfaer nu ook op de mac kon, zonder windows dan wel, zou ik ook gelukkig zijn :)

Aldfaer werkt goed met Wine op Linux, en Wine is er ook voor de Mac, misschien is dat een optie.

Ik zou ook heel gelukkig zijn moest Aldfaer op Apple kunnen zonder Windows. Ik ken er de ballen van en diegene die Windows installeerde op mijne Apple heeft nooit tijd als er iets scheelt, nu krijg ik het programma zelfs niet open. Dat is al maanden dat ik niets meer kan bijschrijven in Aldfaer, denk zelfs dat ik Aldfaer terug opnieuw moet leren.Daarom ben ik op zoek naar iemand die vertrouwd is met Aldfaer in combinatie met Apple.

Geachte mevrouw,
Er zijn verschillend manieren om Aldfaer op een Apple Mac te laten draaien, helaas is dat altijd omslachtig via Windows installatie, Wine of WinOnX, maar het kan wel.
En vraag ik mij altijd af: waarom zo moeilijk doen als er ook goede genealogie programma's zijn die speciaal ontwikkeld zijn voor de Mac. Helaas voor u zijn deze niet gratis.
Als u belangstelling heeft voor het genealogie programma Reunion, neem dan contact met ons op.

Frans van Bodegom
Reunion NL HelpDesk

Mijnheer Frans van Bodegem,
Ik zou graag mijn stamboom (ca 24.000 personen) opgesteld met Legacy-DeLux onder windows XP overzetten naar een nieuwe Apple-computer waarop ik het programma Reunion zou installeren. Is dit mogelijk en hoeveel zou mij dat ongeveer kosten ? Dank bij voorbaat.
Cyriel Van Den houwe
Email : cyriel.van.den.houwe@telenet.be

Heb in het verleden met aldfaer gewerkt en heb nog het e.e.a. op mijn PC staan maar kan met geen mogelijkheid mijn gegevens bewerken.
Wil een mailsturen maar er wordt gevraagd naar mij inloggegeven maar ben deze helaas kwijt en krijg daardoor geen ingang.
mijn verzoek is helpt u mij op gang.
j.v.d.Molen
Raaigras 29
8935ES Leeuwarden
email adres j.molen1930kpnmail.nl

Wellicht kunt u een nieuw wachtwoord aanvragen als u het gebruikte e-mailadres of gebruikersnaam van het account nog wel weet:

http://aldfaer.net/sitemap//index.php?q=user/password (tel dáár dat controle-rekensommetje op en vul dat als 'Antwoord' in)

Succes

Ben overgestapt van Windows naar MAC,heb wel de veiligheidscopieen.Is er een mogelijkheid om die te gebruiken en hoe?

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
grie_enland