Windows 10 Anniversary Update met nieuw startmenu en verbeterde Edge is beschikbaar: wat is nieuw, handmatig downloaden en installatie-handleiding

Nadat de gratis upgrade-periode voor Windows 10 vrijdag 29 juli is afgelopen, krijgt Microsofts besturingssysteem vandaag een grote update. De Windows 10 Anniversary Edition verschijnt vlak na de eerste verjaardag van het nieuwe besturingssysteem en brengt onder andere de volgende nieuwe functies:

- Windows Ink waarmee je kunt tekenen op je (aanraak)scherm met een stylus
- verbeteringen aan assistent Cortana (die echter nog niet in het Nederlands is)
- vernieuwingen aan browser Edge, die nu bijvoorbeeld extensies heeft zoals LastPass, Evernote en Adblock.
- een vernieuwd Startmenu
- een aangescherpte beveiliging met sandboxing voor Edge, vernieuwingen in Windows Defender en meer
- een verrijkt Actiecentrum met informatievere meldingen en aanpasbare snelkoppelingen
- een donker thema
- uitgebreidere instellingen voor Windows Update
- verbeterde Instellingen

En meer.

De update wordt geleidelijk uitgerold vanaf 2 augustus. Het kan dus wel enkele dagen duren voordat je de Anniversary Update aangeboden krijgt via Windows Update (Windows Central legt uit waarom).

Zelf update downloaden
Als je wilt kun je zelf al de Jubileumupdate (zoals de Nederlandse vertaling is) binnenhalen door naar deze pagina van Microsoft te gaan en te klikken op Jubileumupdate nu downloaden. Je haalt daarmee een updateassistent binnen die je pc bijwerkt naar build 14393, ofwel Windows 10 versie 1607 (1607 staat voor jaar/maand - de update is blijkbaar nog gemaakt in juli).

Let op bij de installatie!
Let op dat als je de update doorloopt je ook weer al je privacy instellingen en standaard-apps opnieuw moet aangeven. We zullen het kort even bespreken. Lees hier over installatieproblemen van Windows 10 Anniversary Edition, verwijderde partities en uitgeschakeld systeemherstel.

Privacy instellingen opnieuw aangeven
Bij Zo snel mogelijk aan de slag kies je voor Aanpassen

Dan zouden wij persoonlijk bij Instellingen aanpassen de volgende zaken in ieder geval op Uit zetten: invoergegevens naar Microsoft verzenden, stuur gegevens over typen en handschrift naar Microsoft en apps mogen uw reclame-ID gebruiken. Locatie kan handig zijn om aan te laten (weerbericht, apparaat kwijt), maar is voor je privacy niet goed natuurlijk.

Verder zouden wij Maak automatisch verbinding met voorgestelde open hotspots uitzetten vanwege het gevaar van onbeveiligde netwerken (als je dit aanlaat is een VPN wellicht aan te raden). Ook alle diagnose- en gebruiksgegevens zouden we niet naar Microsoft zenden.

Ten slotte zouden wij in ieder geval Updates downloaden van en verzenden naar andere pc's op internet uitzetten.

Je eigen standaardprogramma's behouden
Microsoft stelt verder tijdens de update ook zijn eigen programma's als browser Edge, muziekspeler Groove Muziek, videospeler Films en tv en fotoviewer Foto's weer in als standaardapp. Als je  je eigen standaardapps wilt behouden - die je al voor de update had - dan moet je bij de stap Nieuwe apps voor de nieuwe Windows kiezen voor Ik wil zelf mijn standaard-apps kiezen en de vinkjes weghalen bij de Microsoft-apps die je niet als standaard wilt.

Onze vraag is:
Heb jij de Anniversary Update voor Windows 10 al binnen?

In de reacties horen we graag wat je vindt van de vernieuwingen in deze uitgave! Goeie update of valt het tegen?

Reacties

Twee hele praktische problemen gekend: ten eerste met mijn downloadlimiet, in een periode dat ik - tijdelijk - moest surfen via 4G. ten tweede met een SSD van slechts 32 GB. Die zat al ruim vol, maar het laptopje trok het nog. 1607 kwam en zorgde telkens weer voor een volle schijf, terwijl er een extern kaartje van 64GB in stak. Ik ben er niet in geslaagd het probleem opgelost te krijgen en heb radicaal de beslissing genomen te switchen naar Mint 18 Cinnamon 64bit. Het dingetje heeft nog nooit zo snel gewerkt. Pas dus op met lichte goedkope laptopjes en Win 10.

Werd ongevraagd update gedaan, duurde een dag, had vaak idee bleef hangen, op 77%, en op 91% Heb dus geannuleerd, heel irritant je niet weet hoelang update duurt....

Bij mij precies het zelfde, de laatste keer 12 uur door laten lopen ,stond het wieltje nog te draaien, heb hem toen maar terug gezet, blijf ook hangen op 77 en 91 %

Waardeloos, de hele computer ligt overhoop. cd/dvd speler wordt niet meer herkend. https wordt geblokkeerd etc.

Afgelopen week versie 1607 aangeboden gekregen en geïnstalleerd. Bij mij was het niet nodig om privacy en persoonlijke instellingen opnieuw aan te geven. 1607 update heeft deze netjes overgenomen van versie 1511. Wel systeemherstel opnieuw aan moeten zetten.

Na verschillende pogingen de anniversary update geïnstalleerd,na 6 dagen!!! Met als gevolg niet anders dan problemen :'( Het is een recente laptop (i7,voldoende ram,...)voordien met W10 nooit geen probleem gehad. Ik geraak nauwelijks aangelogd,Office werkt niet meer... als je het mij vraagt : onverantwoord en waardeloos

In de nieuwe versie krijg ik het niet voor elkaar om de alfabetische lijst met geïnstalleerde programmas uit het Startmenu te halen (onzichtbaar maken).
Met de vorige versie was dat wel gelukt.
Ik hou er van om zelf te bepalen wat er in een scherm staat.
Weet iemand waar kan ik dat kan aanpassen?

Ik heb mijn Norton Security nooit zelf uitgeschakeld.Ik zit al sinds de Commodore64 dagelijks achter de computer, dus ik ben zeker geen naïeve gebruiker. Ik was zeer tevreden met de installatie van Windows10 vorig jaar. Alles was keurig geïnstalleerd en noodzakelijke aanpassingen waren logisch en eenvoudig te realiseren. Ditmaal bij de Verjaardags Update van Windows10 moest er al van alles gecorrigeerd worden, maar het totaal vervangen van een betaalde versie van Norton Security en het totaal onbereikbaar zijn van Norton op mijn computer daar na is gewoon belachelijk. De exe bestanden van Norton reageerden niet eens. Alles moest er af. Het is dankzij Symantec zelf dat het is opgelost en niet dankzij Microsoft. Na de koppeling aan mijn Nortonaccount staat alles er weer op zoals gisteren.

Maar ik kijk voortaan met argusogen naar alles wat Microsoft met zijn software 'stiekem'aan het doen is. Big Brother is inmiddels realiteit!

Een twee weken geleden binnengekomen update Windows10 leverde vandaag een enorme verrassing op. Ineens bleek Windows Defender geinstalleerd te zijn en was mijn Norton Security 2016 verdwenen en verder totaal onbereikbaar!!!! Ik kan het niet meer opstarten ook wanneer ik Defender weer uitschakel. Ik ben nu bezig Norton opnieuw te installeren. Die moet eerst verwijderd worden en blijft hangen op het opslaan van mijn instellingen. Wij zijn weer lekker bezig met Microsoft. Ik heb er maar één woord voor: S C H A N D A L I G

Windows Defender zit vanaf Windows 7 standaard op je systeem.
Het zit er dus altijd op,je kan het(net als b.v. IE) dus niet verwijderen.

Bij het installeren van een AV word Defender automatisch uitgeschakeld en
weer automatisch ingeschakeld bij het uitschakelen van je AV.

Dat laatste is nu dus gebeurd.

Het uitschakelen van Norton Security 2016 kan door een update van Norton of W10
komen,dus maar even nakijken.

Of een ander (gratis) AV installeren.

Hier nog info over Norton en Windows 10 van 7-2016:
https://support.norton.co...

Had m'n twijfels over deze update.
Maar op m'n desktop, met nieuwste hardware, is alles vlekkeloos verlopen.
Wel privacy opnieuw aangepast en nw apps zoals Edge verwijderd.
Komend weekend een wat oudere HP laptop updaten. Als het gaat zoals bij 1ste install W10 wordt het drama. We zullen't zien.

ik wil mijn pc via systeem herstel naar de vorige versie terugzetten want mijn video kaart werkt niet goed met 1607 maar aan het waarschuwingsbericht lijkt het meer alsof ik word terug gezet naar windows 7 in plaats van de vorige versie van 10 kan iemand mij helpen met dit probleem want letterlijk al mn apps en games werken niet meer na update 1607

Je zou ook kunnen kijken (op de site van de leverancier) of er een update beschikbaar is voor je videokaart.

Om een pc met windows 7 erop weer normaal up te daten is nog niet gelukt.
volg deze discussie https://www.security.nl/p...!!!
tot de dag van vandaag maakt microsoft er een boeltje van!

PS Ik heb windows 7 nodig voor een cadcam programma met een studentenlicentie. Op school draaien pc's met die software erop. Deze pc's worden niet verbonden met internet, er wordt nooit geupdate, daar werkt het prima. Maar ik moet thuis kunnen werken voor mijn studie, en microsoft strooit nu roet in het eten.

Helaas nog niet binnen,wacht maar geduldig af.

Hier ook niet, maar ik kan wachten.
Haast en spoed is zelden goed, zeiden ze vroeger. ;-)

De update 1607 gisteren (06-08-2016) binnengehaald via windows update. Update proces duurde ongeveer een uur en 15 minuten daarna nog gecontroleerd hoe alle instellingen stonden en na totaal 2 uur was ik klaar.
Resultaat een snelle en uitstekend functionerend OS de beste die Microsoft heeft geproduceerd.
Ik heb een compu uitgerust met SSD en normale HD, OS op SSD geïnstalleerd, 16 GB intern geheugen processor Intelcore I7-4770 3,40 g. 8 core.
Ik gebruik OOSU10 om alle instellingen dicht te zetten die mogelijk zijn. een aantal van deze instellingen stonden weer open.
Alle software die ik geïnstalleerd had is keurig meegenomen alleen het context menu van privaser in de vuilnisbak was verdwenen, privaser opnieuw geïnstalleerd en dat was alles!
Wat mij ook opviel was dat de totaal geïnstalleerde grote op de SSD (inclusief andere software) kleiner was dan de vorige build (10586) het totaal is ongveer 4 GB minder.
De software die bij de 10586 build nog veel problemen gaf is Oracle Virtual Box ook deze software doet het nu onder de 1607 build prima!

Het mag duidelijk zijn dat ik zeer tevreden ben met windows 10, microsoft heeft van de fouten in het verleden geleerd en luistert redelijk goed naar de feedback vanuit de insider build programma!

handmatige update gedaan, draait als een zonnetje!!

Alles draait vlot,menu is veel beter,enkel staat de taal in de Windows store nu in de engelse taal,kan je dit wijzigen

windows 10 update is super verbetering,en ik vind edge de beste browser

Op één van mijn computers is deze update met geen mogelijkheid te installeren.
De installatie stopt met de mededeling:
We kunnen niet bepalen of de pc voldoende ruimte heeft om Windows 10 verder te installeren. Start de Setup opnieuw. Of:
Neem contact op met Microsoft Ondersteuning voor hulp bij deze fout. Dit is foutcode 0x800703f1.
je kan net zo vaak opnieuw beginnen als je wilt maar je komt niet verder. Er is nog 135GB schijfruimte vrij, dus dat is geen probleem.

Win 10 anniversary gedownload, ging goed in 1 uur. Maar toen installeren, na nog een half uur kreeg ik, na 12%, de melding "Windows 10 kan niet worden geïnstalleerd, uw pc is weer helemaal zoals deze was voordat Win 10 werd geïnstalleerd" Met foutcode "0x8007025D-0x2000C" en de melding "De installatie is mislukt in de fase SAFE_OS met een fout tijdens de APPLY_image bewerking" Let wel, ik had al Windows 10 geïnstalleerd (versie 1511)en wilde de anniversary update uitvoeren.Dus, na dik anderhalf uur was uiteindelijk alles (gelukkig werkend)weer teruggezet naar hoe ik was begonnen, met 1511. Ik heb op internet gezocht en ik blijk niet de enige te zijn met deze melding. Ik kan echter geen oplossing vinden. Wie weet wat de oorzaak kan zijn en hoe je dit kunt oplossen? (Windows vond geen comptabiliteitsproblemen)

Had zelf een ander proleem dat me echt uren bezig heeft gehouden. Je kan volgens mij het beste even via de update troubleshooter proberen:

https://support.microsoft...

Zo kon ik uiteindelijk het probleem lokaliseren en uiteindelijk oplossen, hoop dat je er wat mee kunt.

Er verschijnen steeds meer klachten op onder andere Twitter van gebruikers die een partitie missen na het installeren van de Windows 10 Anniversary. De klachten kwamen in eerste instantie vooral van Linux-gebruikers die Windows en Linux naast elkaar hadden staan op één harde schijf. OMGUbuntu maakte daar gisteravond melding van maar later bleek dat ook gebruikers die alleen Windows hebben (maar hun data op een aparte partitie opslaan) last te hebben van dit probleem. Lees verder het hele artikel op Webwereld:
http://webwereld.nl/softw...

afbeelding van redactie

Na handmatige update wilden diverse programma's niet meer opstarten en LibreOffice liep vast bij een document openen. Verder werkte alles een stuk trager.
Update verwijderd en alles werkt weer als een zonnetje.

Overigens, toen ik vorig jaar vn Win 8.1 naar Win 10 ging, was de laptop (Asus N76V i7 6GB) onbruikbaar traag. Toen teruggegaan naar 8.1.
Vorige week op de valreep naar 10 gegaan, en nu zonder problemen.
Misschien niet te snel updates/upgrades installeren? ;)

Daarom juist dat je het beste wacht tot de update automatisch via Windows Update binnenkomt. Dan ga je ook geen problemen hebben met de update. Het is niet voor niets dat Microsoft de update gefaseerd uitrolt en niet iedereen de update tegelijk binnen krijgt.

Als de updates nog binnenkomen zoals hier op ene windows 7 pc. Het is altijd wel iets met windows updates.

Nu een paar dagen draaien. cosmetische aanpassing bevallen mij wel, nieuwe functies moet ik nog eens rustig bekijken, ink heb ik al verborgen, niet nodig op PC.
Lijkt of het systeem nog soepeler draait.
Intel I5 4570, 16 Gb Ram, SSD + HD Asus B85M-G + GT60-SL

Ik heb al diverse keren geprobeerd om de nieuwe update naar 1607 handmatig te installeren. Helemaal aan het eind van de installatie start de PC opnieuw op en zet Windows dan terug naar de vorige versie, 1511. Ik heb al van alles geprobeerd zoals virusscanner en firewall uitschakelen, maar hij blijft na de installatie telkens de oude versie terugzetten. Op mijn andere PC's ging het allemaal prima. Iemand enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn?

Waarschijnlijk een compatibiliteitsproblemen. één of andere driver die nog niet beschikbaar is (of nog niet geüpdatet is) in de verjaardagupdate voor jouw pc. Daarom dat ik al meermaals aangeraden heb om gewoon af te wachten tot de update automatisch via Windows Update binnenkomt.

Ik wacht geduldig af!

W10 update 1607 handmatig binnen gehaald, bij de vorige grote update wilde mail niet samenwerken met AVG, nu niet meer. Edge werkbalk fovorieten werkte niet goed, nu niet meer. Ik moest de vorige keer de driver van mijn printer opnieuw installeren, nu niet meer, Het lijkt erop dat MS is aan het leren van zijn eigen fouten vroeger. Tot nu toe zeer tevreden over laatste update.

Heb de update gehad,classic shell is er af gegooid want dat werkt niet onder deze nieuwe update.

Er is een nieuwe versie van Classic Shell. Versie 4.3.0. Die zal waarschijnlijk wel werken.

Bedankt,doet het weer...

Windows 10 is gebruikersvriendelijk - en vooral stabiel. Ook Linux OS'en als Ubuntu zijn mij bekend. Is niets mis mee!

Wat mij telkens opvalt als Microsoft iets nieuws of verbeteringen lanceert, een aantal verstokte Linux-gebruikers zich geroepen voelen om alles wat enigszins met Microsoft te maken heeft volledig - en uitvoerig af te kraken.

Zoals gebruikelijk werkt dit contraproductief, want je favoriete product wordt er niet beter van als je een vergelijkbaar product telkens blijft afkraken. Slimmer is
om je favoriete product te promoten door meer inhoudelijke info hierover te verstrekken.

Ook blijkt vaak uit de reacties van verstokte Linux-gebruikers dat zij Windows niet
gebruiken en er toch een uitgesproken (negatief) oordeel over hebben. "De klok en de
klepel........."

de verjaardags update gedaan maar ik merk geen duidelijk verschil.
Ik hoopte het opstartscherm te kunnen wijzigen, maar vond geen mogelijkheid hieromtrent.
(niet meer dat blauwe achtergrond kleur en het cirkelvormige logo)
Is er al een recente O&OSU10 voor deze update te verkrijgen?

afbeelding van redactie

Instellingen | Persoonlijke instellingen | Achtergrond kun je dit wijzigen.

Het kan ook zijn dat je Windows 10 niet geactiveerd hebt. Dan kun je je persoonlijke instellingen niet wijzigen.

Ik heb hier thuis nu 3 systemen met Windows 10 Home. Twee laptops heb ik onlangs van Vista Home met een retail licenties geupdate naar Windows 10 en een notebook dat Windows 7 Home draaide had ik al een tijd geleden automatisch gratis laten updaten. Op alle 3 updaten van diverse drivers en een boothangerprobleem oplossen op de oudeste laptop, een Acer Aspire 5633WLMI, draait alles prima op alle 3 systemen. De ander laptop is een MaxData ECO4011IW en het notebook is een Samsung N210. Driverproblemen zijn gebruikelijk na elke update naar een hoger versie. Dus daar raak je wel aan gewend.
Vanochtend op de oudste laptop, na installatie van de anniversary versie via de site van Microsoft, blijft nu het afsluiten hangen. Ook de andere veranderingen vind ik geen echte verbetering. Dus ben ik maar weer teruggegaan naar de vorige build versie van Windows 10. Windows 10 is volgens mij na Windows XP en Windows 7 wel de beste versie ooit maar deze nieuwe versie is zeker geen echte verbetering.

Even ter aanvulling omdat dit anderen kan helpen zonder veel zoeken:
De oplossing het hangen in build 1511 van de boot is opgelost door het aanbevolen vinkje weg te halen in de functie van snelle opstart van de startkop in Power Management.
De anniversary build bleef na updaten hangen in het afsluiten.
Ik heb ontdekt dat er een driver update bijzat voor de HDA CX11254 Soft Modem bij in die niet werkt. Na terugdraaien van deze installatie was dit probleem weer opgelost. Als test handmatig de driver laten updaten in build 1511 naar de nieuwe versie van de driver gaf hetzelfde probleem. Dus weer terug naar de oude driver.
Ik wacht nu tot de nieuwe update automatisch wordt aangeboden.
Zeker bij wat oudere computers kan men waarschijnlijk problemen met drivers tegenkomen bij elke automatische update van de drivers. Dat men in Windows 10 home niet meer handmatig kan kiezen welke updates je wilt installeren is zeker een gebrek. Dat geldt zeker voor het updaten van drivers.

driver updates via windows zijn vaker onbetrouwbaar

Hm, die Edge is wel errug snel moet ik zeggen. En nu nog die Adblock erbij. Ik ben een tevreden mens.

Nog geen Anniversary Update binnen ? Kan ook via https://www.microsoft.com...

afbeelding van redactie

Edge blijft in mijn ogen een waardeloze browser. Ad Block plus werkt niet en de browser is een heel stuk trager dan FF of Chrome. Ik ga 'm niet gebruiken!

Zo speciaal is het nog altijd niet. Ze zijn eerder de pedalen kwijt bij microsoft.

http://www.pcmweb.nl/nieu...

Er staat niet voor niets bij dat het een BETA versie is.

Ja heb de update, versie 1607, gehaald en geinstalleerd. Na anderhalf uur kon ik er mee aan de slag. Geen enkel probleem, wel de anti-virus even uit gezet. Edge valt me ondanks de verbeteringen nog altijd tegen; importeren van favorieten lukte niet, bij maken van snelkoppelingen op de werkbalk favorieten valt ie uit, de ad-block plus extensie valt te installeren, maar werkt niet zo goed als in Google Chrome of Firefox.
Het nieuwe startmenu bevalt goed en de instel mogelijkheden ban de tegels op het scherm zijn ook groter...ziet er beter uit vind ik. Overigens gebruik ik een lokaal account en gebruik one drive synchronisatie alleen als ik dit handmatig wil.
Kortom, tevreden gebruiker hier.

Even ter aanvulling; na de update was systeemherstel vanzelf uitgeschakeld, dus controleer dat even en schakel het zelf, als u dat wenselijk vindt, weer in. Ik weet zeker dat het bij mijn pc ingeschakeld was voor ik de update deed.

Bedankt voor de tip bij mij inderdaad ook uitgeschakeld !

Na de update van Win.10 is ook bij mij systeemherstel uitgeschakeld en kan het niet meer inschakelen. Bijzonder irritant (en riskant).

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk